Προεδρικές: Στο καθήκον πάνω από 2000 αστυνομικοί- Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Περισσότερα από δύο χιλιάδες μέλη της θα κινητοποιήσει η Αστυνομία

77E97127 121D 4C9C A83A 6C5DD1A5D771

Περισσότερα από δύο χιλιάδες μέλη της θα κινητοποιήσει η Αστυνομία, την ερχόμενη Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, με σκοπό την διαφύλαξη της ομαλής διεξαγωγής και ασφάλειας των Προεδρικών Εκλογών 2023, αναφέρει σχετική ανακοίνωση. 

Στο πλαίσιο της αποστολής της Αστυνομίας, κατά την ημέρα των Εκλογών, μέλη της, θα στελεχώσουν όλα τα εκλογικά κέντρα με σκοπό την τήρηση της τάξης και την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Παράλληλα, σύμφωνα με το σχεδιασμό της όλης επιχείρησης, θα συγκροτηθούν μηχανοκίνητα περίπολα, τα οποία θα καλύπτουν εκλογικά κέντρα, γραφεία Πολιτικών Κομμάτων και Προεδρικών Υποψηφίων, καθώς και άλλους χώρους, που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν κατά την καταμέτρηση των ψήφων, ενώ η μεταφορά των καλπών, προς τα γραφεία του Εφόρου Εκλογής, πέραν από την αστυνομική συνοδεία, θα επιτηρείται και από τα εναέρια μέσα της Αστυνομίας (ελικόπτερα και drone).

Στο Αρχηγείο Αστυνομίας (εγκαταστάσεις ΜΜΑΔ), θα λειτουργήσει το Κέντρο Χειρισμού Καταστάσεων Κρίσεως, ενώ στις Επαρχιακές Αστυνομικές Διευθύνσεις, θα λειτουργήσουν τα Επαρχιακά Κέντρα Επιχειρήσεων, για παρακολούθηση της όλης επιχείρησης/ κατάστασης και συντονισμό των ενεργειών της Αστυνομίας. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για αστυνόμευση των Εκλογών, η όλη επιχείρηση θα εξελιχθεί από νωρίς το πρωί της Κυριακής, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Σε περίπτωση εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, από τον πρώτο γύρο των εκλογών, έχει εκπονηθεί ειδικό πλάνο αστυνόμευσης για παροχή ασφάλειας, κατά την τελετή ανακήρυξης του νέου προέδρου.

Αποστολή της Αστυνομίας είναι η διαφύλαξη της ομαλής και αδιάβλητης διεξαγωγής των εκλογών, η τήρηση του νόμου και της τάξης, η ασφάλεια των πολιτών, καθώς και η παροχή διευκολύνσεων στο κοινό.