Πρόεδρος Πρατηριούχων: Σχεδόν ανά εβδομάδα πλέον οι αυξήσεις

Τί δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών Σάββας Προκοπίου

1b8bf9cfc99c4194b04dea7a61cacb46 Καύσιμα

Σχεδόν εβδομαδιαίως σημειώνονται πλέον οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, ενώ από την αρχή του έτους η τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει αυξηθεί κατά περίπου 50 σεντ και η τιμή της βενζίνης κατά 40 σεντ, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών Σάββας Προκοπίου, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προκοπίου είπε ότι η διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων «εξαρτάται πλήρως από την παγκόσμια αγορά, τις εταιρείες εισαγωγής καυσίμων στην Κύπρο και το αρμόδιο Υπουργείο που ελέγχει αυτή την διαδικασία» και πρόσθεσε πως οι πρατηριούχοι αναμένουν καθημερινά τις πιθανές αυξήσεις και «διαμορφώνουμε σχετικά τις τιμές μας με το περιθώριο κέρδους να είναι γύρω στα 5 με 5,5 σεντ».

Ανέφερε ότι αυτή η ακρίβεια ξεκίνησε το τελευταίο εξάμηνο και ειδικά από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα έχουμε μειώσεις στο προσεχές μέλλον».

«Οι αυξήσεις μπαίνουν σχεδόν εβδομαδιαίως με αποτέλεσμα, μερικές φορές, οι εταιρείες για θέματα πολιτικής και ανταγωνισμού να σπάζουν τις αυξήσεις τους σε δύο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι από την αρχή του έτους έχει αυξηθεί κατά περίπου 50 σεντ η τιμή του πετρελαίου κίνησης και κατά 40 σεντ η τιμή της βενζίνης.

Σημείωσε ότι κάποια στιγμή διαμορφώθηκε για άγνωστους λόγους μια διαφορά μεταξύ πετρελαίου και βενζίνης που έφθανε γύρω στα 25 σεντ για να σμικρύνει αυτή η διαφορά στην συνέχεια.

Είπε ακόμη ότι σήμερα η τιμή του πετρελαίου κίνησης βρίσκεται πάνω από 1,80 ευρώ το λίτρο, ενώ η τιμή της βενζίνης είναι γύρω στο 1,70 ευρώ το λίτρο, με την διαφορά τους να έχει μειωθεί γύρω στα 8 με 10 σεντ.

Επιπλέον, ο κ. Προκοπίου είπε ότι έχει μειωθεί ο όγκος πωλήσεων των πρατηριούχων και πρόσθεσε ότι ο καταναλωτής έχει «πάρα πολύ καιρό» που προέβη σε μείωση των επιπλέον μετακινήσεων του με το ιδιωτικό του όχημα.

Ανέφερε επίσης ότι με τις νέες αυξήσεις στις τιμές θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι μετακινήσεις των καταναλωτών και σημείωσε πως στη μείωση των πωλήσεων των πρατηριούχων συμβάλει και η μετακίνηση προς το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων αναφέρθηκε στη συνέχεια στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μια εξέλιξη, όπως είπε, που βοήθησε κυρίως προς την κατεύθυνση της ψυχολογίας των καταναλωτών, καθώς «από την στιγμή που έγινε η πρώτη μείωση, τις επόμενες ημέρες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή των καυσίμων που υπήρξε ποτέ στην Κύπρο», όπως εξήγησε.

Σημείωσε ότι το πετρέλαιο κίνηση αυξήθηκε τις επόμενες ημέρες περίπου 27 σεντ, ενώ η μείωση που οφειλόταν στην μείωση του φόρου κατανάλωσης ήταν περίπου λίγο πάνω από 6 σεντ στο πετρέλαιο κίνησης και πάνω από 8 σεντ στην βενζίνη.

Ανέφερε ότι «είναι καλοδεχούμενες τέτοιες κινήσεις από το κράτος» και εξέφρασε την άποψη να εφαρμοστεί από το κράτος μια φόρμουλα η οποία θα καθορίζει τις σταθερές φορολογίες, αναλόγως με τα επίπεδα που βρίσκονται οι τιμές των καυσίμων.

Αναφορικά με το τί θα γίνει με ενδεχόμενες νέες εισαγωγές καυσίμων στην Κύπρο, ο κ. Προκοπίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι «οι εισαγωγές είναι ξεκάθαρα θέμα των εταιρειών» και ο κατάλληλος έλεγχος από το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, σημειώνοντας ότι οι πρατηριούχοι απλά ακολουθούν.

Εξάλλου, σε σχέση με το γεγονός ότι Ε/κ μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για καύσιμα, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων είπε ότι «δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για αυτό το θέμα, παρά το ότι γνωρίζουμε όλοι ότι είναι παράνομη αυτή η δραστηριότητα».

«Όλες αυτές οι αυξήσεις βρίσκουν τους πρατηριούχους σε πολύ δύσκολη θέση και τίθεται για εμάς θέμα επιβίωσης», υπογράμμισε και σημείωσε πως αν δεν επιβιώσουν οι πρατηριούχοι θα επανέλθουμε σε καθεστώς όπου δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός.

Οι πρατηριούχοι αναμένουν από τον Μάρτιο να πιστωθούν χρήματα για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης

Εξάλλου, ο κ. Προκοπίου διερωτήθηκε γιατί οι πρατηριούχοι δεν έχουν ακόμη πιστωθεί τα χρήματα που προέρχονται από τη μείωση του φόρου κατανάλωσης, που έχει γίνει από τις 8 Μαρτίου.

«Αναμένουμε από αυτή την εβδομάδα όπως έχουμε ενημερωθεί ότι θα τα πιστωθούμε», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το κράτος όταν εφαρμόζει μια πολιτική πρέπει να είναι πιο άμεσο και πρόσθεσε ότι είναι διπλό το κτύπημα των πρατηριούχων καθώς από τη μια είναι καταναλωτές και από την άλλη είναι πρατηριούχοι καυσίμων.

Πηγή: ΚΥΠΕ