«Προκατάληψη στην Κύπρο για τα φίδια-Σκοτώνουν τα πάντα» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Υπάρχουν αρκετοί μύθοι που γίνονται πιστευτοί και έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο των ερπετών»

3ea4a2bc178a23c7e8e7ea3297d9c26c 7

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας Φυσικής κληρονομιάς και Βιοποικιλότητας Κύπρου, Γιώργος Κωνσταντίνου, ο οποίος μίλησε για τα φίδια της Κύπρου. 

Αρχικά ανέφερε ότι όταν προσέχουμε που πατάμε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τα φίδια. «Όλα τα φίδια που υπάρχουν στην Κύπρο δεν επιτίθενται στον άνθρωπο».

Συμπλήρωσε ότι η  μοναδική περίπτωση για να δαγκώσει άνθρωπο το φίδι είναι να το πιάσει στα χέρια του ή να το ενοχλήσει ή να το πατήσει.

Εξήγησε πως στην περίπτωση που ένα δηλητηριώδες φίδι δαγκώσει έναν άνθρωπο, τότε πρέπει να δέσει το μέρος πιο πάνω από το δάγκωμα και με ήρεμες κινήσεις να μεταβεί στο κοντινότερο Νοσοκομείο. «Ο πανικός μπορεί να προκαλέσει πιο γρήγορη κυκλοφορία του δηλητηρίου», είπε. Διευκρίνισε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να μεταβεί κάποιος στο Νοσοκομείο.

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι στην Κύπρο υπάρχει προκατάληψη για τα φίδια. «Ως αποτέλεσμα είναι να σκοτώνουν τα πάντα. Δεν υπάρχει περίπτωση να δει κάποιος φίδι και να το αφήσει ζωντανό».

Τόνισε ότι τα φίδια είναι μέρος του οικοσυστήματος της φύσης και εκτελούν έναν ρόλο ο οποίος είναι η ισορροπία πληθυσμού των αρουραίων  και των τρωκτικών. «Σκοτώνοντας τα φίδια γίνεται ένας υπερπληθυσμός από τρωκτικά και είναι καταστροφικά για τον άνθρωπο. «Υπάρχουν αρκετοί μύθοι που γίνονται πιστευτοί και έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο των ερπετών».

Συμπλήρωσε ότι στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένα επικίνδυνο είδος φιδιού, αυτό της φίνας. «Έχουμε ακόμη δύο δηλητηριώδη φίδια τα οποία δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Σκοτώνουν τα πάντα, δεν αφήνουν τίποτε».

Δείτε το βίντεο: