Προς μελέτη νέων χαλαρώσεων με «φόντο» την εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα της χώρας

ImageHandler.jpeg 1 Coronavirus, Επιχειρήσεις, Υπουργικό, χαλάρωση περιοριστικών μέτρων

Η εξαιρετική επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο φαίνεται να  ξεκλειδώνει και νέες χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα. Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή ενημέρωσε ενδελεχώς την κυβέρνηση, στη χθεσινή σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, ανάβοντας το πράσινο φως για την άρση περαιτέρω περιοριστικών μέτρων αλλά και την αναθεώρηση υφιστάμενων πρωτοκόλλων. 

Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, δήλωσε ότι «όλα τα πρωτόκολλα θα αξιολογηθούν. Αναμένουμε τις εισηγήσεις της Επιστημονικής Ομάδας μέχρι την Τετάρτη.» 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας δρ Πέτρος Καραγιάννης τόνισε πως «συζητήθηκαν λεπτομερώς οι χαλαρώσεις της τέταρτης φάσης καθώς και κάποιες ανωμαλίες που υπήρχαν σε κάποια πρωτόκολλα που αντικρούονταν και θα αφαιρεθούν από τις Ιατρικές Υπηρεσίες. Ένα παράδειγμα αφορά τον αριθμό των παιδιών στα κρατικά νηπιαγωγεία και τον αριθμό των παιδιών στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.» 

Μεταξύ των θεμάτων για τα οποία ζητήθηκε η άποψη των ειδικών, είναι και το ζήτημα της αύξησης του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων σε χώρους εστίασης, οι ιδιοκτήτες των οποίων αντιδρούν στα αυστηρά πρωτόκολλα που διέπει την λειτουργία τους. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος από το «Μέρα Μεσημέρι» δήλωσε  «θα υπάρξουν πιθανώς άλλες χαλαρώσεις που αφορούν τους αριθμούς των συγκεντρώσεων, αλλά πάντοτε υπό την προϋπόθεση των καθήμενων και όχι της συνάθροισης.» 

Στη σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της επαναλειτουργίας των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης αλλά και το φλέγον ζήτημα των γάμων και άλλων παρομοίου τύπου δεξιώσεων. 
«Για τους γάμους δεν αλλάζει κάτι,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ. Καραγιάννης, την στιγμή που το μέλος του ΔΣ Επαγγελματιών Γάμου Γιώτα Καπαρή τόνισε πως « νιώθουμε πάρα πολύ πίκρα και απογοήτευση που μας στερείται το δικαίωμα στην εργασία.» 

Οι εισηγήσεις της Επιδημιολογικής Ομάδας θα αποσταλούν στο Προεδρικό αρχές της επόμενης βδομάδας και οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη.

Μηδενικά τα κρούσματα κορωνοϊού για δεύτερη μέρα 

Από μηδέν σε μηδέν και πάλι στο χίλια παρά ένα τα κρούσματα κορωνοϊού στην ελεύθερη Κύπρο. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες για δεύτερη ημέρα μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού από σύνολο 1538 εργαστηριακών διαγνώσεων, ενώ παραμένει μόνο ένας νοσηλευόμενος ασθενής στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. 

Η άριστη επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου αντικατοπτρίζεται και στα στοιχεία της νέας εθνικής αναφοράς για την πορεία του κορωνοϊού. 

Μέχρι τις 30 Ιουνίου, είχαν καταγραφεί 998 επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου, με 838 εξ αυτών να έχουν αναρρώσει πλήρως, δηλαδή ποσοστό 86,3%.  

Τα κρούσματα των τελευταίων δύο εβδομάδων, αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία άτομα με πρόσφατο ιστορικό ταξιδίου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 13 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις από την 17η Ιουνίου, το 77% και συγκεκριμένα δέκα κρούσματα, ήταν άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό, ενώ μόλις ποσοστό 23% και ειδικότερα τρεις περιπτώσεις, θεωρούνται εγχώριας μετάδοσης του ιού. (ΚΑΡΤΑ) 

O επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γιώργος Νικολόπουλος δήλωσε ότι  «κινούμαστε σε πολύ καλά επίπεδα και εμείς στο κομμάτι της εγχώριας μετάδοσης του ιού θα έλεγα ότι το έχουμε ρίξει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.» 

Μικρή αύξηση καταγράφει ο ρυθμός αναπαραγωγής του κορωνοϊού, καθώς στην πρώτη από τις τέσσερις μεθόδους ανέρχεται στο 1,25 ενώ στις υπόλοιπες τρεις μεθόδους είναι κάτω του ενός. 

Πηγή:ant1