Πρόσφυγας από την Άσσια ο νέος Υπαρχηγός Αστυνομίας Χριστάκης Μαυρής – Γιος ιερέα ο νέος Αρχηγός

photo fesia 2 0

Τον Στέλιο Παπαθεοδώρου στη θέση του Αρχηγού Αστυνομίας και τον Χριστάκη Μαυρή στη θέση του Υπαρχηγού Αστυνομίας διόρισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά την αφυπηρέτηση του Κύπρου Μιχαηλίδη από το αστυνομικό σώμα. 

Η σχετική τελετή διαβεβαίωσης και η ανάληψη των νέων καθηκόντων του Αρχηγού και Υπαρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου θα λάβουν χώρα την 1η Ιουλίου 2020.

Ποιοί είναι όμως οι Παπαθεοδώρου και Μαυρής που αναλαμβάνουν τα ηνία της Αστυνομίας;

Ο Στυλιανός Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1971 και μεγάλωσε σε μία πολυμελή οικογένεια ιερωμένου. Κατάγεται από τα κατεχόμενα χωριά, Κυρά και Μάσσαρι της επαρχίας Μόρφου, ενώ τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε ένα χωριό κοντά στη Λευκωσία, το Μένοικο. Από την πρόσληψη του στην Αστυνομία το 1990, υπηρέτησε σε διάφορα Τμήματα και Υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων, στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, στην Εισαγγελία Λευκωσίας, στην Αστυνομική Ακαδημία, στο Γραφείο του Αρχηγού Αστυνομίας, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, καθώς και στο Τμήμα Διοίκησης και Ανθρώπινου Δυναμικού. Διετέλεσε, επίσης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας. Από το 2016 μέχρι το 2018 κατείχε τη θέση του Βοηθού Αρχηγού Διοίκησης, ενώ από τον Μάρτιο του 2018 ασκούσε καθήκοντα Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων.

Είναι κάτοχος Πτυχίου Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει επιτύχει στις Εξετάσεις του Νομικού Συμβουλίου Κύπρου. Κατέχει επίσης Μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κύπρου και είναι απόφοιτος της Ακαδημίας του FBI. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει αρκετές εκπαιδεύσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό που αφορούν θέματα ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων, ασφάλειας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθοράς, τρομοκρατίας, οργάνωσης κ.α. Εκπροσώπησε την Κυπριακή Αστυνομία σε αρκετά συνέδρια και σεμινάρια, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, είχε τον γενικό συντονιστικό ρόλο για την προετοιμασία και την υλοποίηση των δράσεων και δραστηριοτήτων της Αστυνομίας. Ανέπτυξε ποικίλες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες με απώτερο στόχο την επιτυχή υλοποίηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Αστυνομία Κύπρου.
Είχε επίσης τον συντονισμό όσον αφορά στην ετοιμασία μελετών για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην Αστυνομία Κύπρου – αντιλήψεις αντρών και γυναικών αστυνομικών, για το όριο αφυπηρέτησης στην Αστυνομία, για την τροποποίηση Νόμων και Κανονισμών για την Αστυνομία και εισηγήσεων για αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα.

Καταλυτικός ήταν επίσης ο ρόλος και η συμβολή του στις προσπάθειες που καταβάλλονται για αναδιοργάνωση της Αστυνομίας Κύπρου. Όραμα του η δημιουργία ενός Οργανισμού που θα εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στον κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, προασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρεπή αντιμετώπιση του καθενός ξεχωριστά.

Με σκληρή και συλλογική δουλειά, σε συνεργασία με όλα τα μέλη της Αστυνομίας, και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η εκπαίδευση/επιμόρφωση, καθώς και η τεχνολογία οραματίζεται μία Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό. Προς τον σκοπό αυτό αναμένει από το κάθε μέλος όπως αναλώσει το σύνολο των δυνάμεων του εργαζόμενος με τον ίδιο ζήλο έτσι ώστε να υλοποιηθεί η αποστολή της Αστυνομίας απέναντι στην Πολιτεία, την κοινωνία και τους πολίτες. Είναι νυμφευμένος και έχει τρία παιδιά.

0 52

O Χριστάκης Κ. Μαυρής γεννήθηκε το 1959 στην Άσσια Αμμοχώστου, όπου και κατοικούσε μέχρι το 1974. Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας σπούδασε Νομικά στην Ελλάδα (πλήρης φοίτησης) και στη συνέχεια προσλήφθηκε στην Αστυνομία το 1984. Αφού συμπλήρωσε την εκπαίδευση των Δόκιμων Αστυφυλάκων στην Σχολή Αστυνομικών πρώτευσε μεταξύ των 96 Δόκιμων Αστυνομικών και του απονεμήθηκε τιμητική ράβδος και δίπλωμα από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι επίσης κάτοχος πτυχίου της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας με βαθμό «΄Αριστα».

Παρακολούθησε αρκετά σεμινάρια και εκπαιδεύσεις στην Αστυνομική Ακαδημία και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου και του εξωτερικού.

Έχει πετύχει στις εξετάσεις του Νομικού Συμβουλίου, κατέχει πιστοποιητικό του Συμβουλίου Νομικών Σπουδών (1986-1987), Πιστοποιητικό Διαχείρισης Κρίσεων (Σύμπραξη Πανεπιστημίων Νεάπολης, Αιγαίου, Πάντειου Πανεπιστημίου), Πιστοποιητικό Στρατηγικής (Πανεπιστήμιο Κύπρου).

Υπηρέτησε σε διάφορα τμήματα και υπηρεσίες της Αστυνομίας, μεταξύ των οποίων, στον Κλάδο Επιχειρήσεων, στη θέση του Δημόσιου Κατήγορου, ως Υπεύθυνος Εισαγγελίας, στο Επιτελικό Γραφείο του Αρχηγού Αστυνομίας, ως Υπεύθυνος Πόλεως / Προαστίων Λευκωσίας, ως Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής στη Λευκωσία, ως Υποδιευθυντής Αστυνομικής Ακαδημίας και από το 2009 υπηρέτησε ως Διευθυντής του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος Αρχηγείου μέχρι το 2016 που προήχθηκε σε Βοηθό Αρχηγό. Επίσης σε δύο περιπτώσεις του ανατέθηκαν καθήκοντα Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών.

Είναι διορισμένος από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Μέλος του Συμβουλίου Εγκληματικότητας (τρίτη θητεία) και του Κέντρου Αντεγκληματικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλείας (δεύτερη θητεία). Ο Χρ. Μαυρής προήχθηκε σε Βοηθό Αρχηγό την 01/03/2016 και τοποθετήθηκε ως Βοηθός Αρχηγός Εκπαίδευσης. Ακολούθως του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων και από τις 06/03/2018 ανέλαβε τα καθήκοντα του Βοηθού Αρχηγού Διοίκησης.

Όραμα του η εξέλιξη της Αστυνομίας, σε μία Υπηρεσία που να προσφέρει στους πολίτες μια πιο ασφαλή κοινωνία.
156d47ae1a98cf 0

Πηγή: Alphanews