Κυπρος

Πρόστιμα σε 4 δικηγορικά γραφεία για πολιτογραφήσεις

Πρόστιμα που ξεκινούν από €8.000 και φτάνουν τις €79.000, επέβαλε πρόσφατα σε τέσσερις περιπτώσεις δικηγορικών γραφείων, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, για παράβαση των νομοθεσιών μεταξύ των οποίων και του ξεπλύματος χρήματος, σε σχέση με υποθέσεις πολιτογραφήσεων.

Οι ποινές προστίμου επιβλήθηκαν, όπως δήλωσε στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου που λειτουργούσε ως Εποπτική Αρχή δυνάμει του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμος του 2007. Επίσης, ανέφερε ότι εκκρεμούν υποθέσεις και για άλλα γραφεία. Η μεγαλύτερη ποινή ύψους €79.000 επιβλήθηκε σε δικηγορική εταιρεία που είχε εμπλακεί σε σημαντικό αριθμό πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών.

Αντιμετώπιζε συνολικά 45 κατηγορίες που αφορούσαν μεταξύ άλλων τη μη εφαρμογή επαρκών και κατάλληλων συστημάτων για την αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνου των πελατών και/ή την κατηγοριοποίηση πελατών με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση και παρεμπόδιση των κινδύνων διάπραξης ή απόπειρας διάπραξης αδικημάτων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας κατά παράβαση των Άρθρων της Οδηγίας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου προς τα Μέλη του για τις διαδικασίες της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Φεβράρη, κατηγορούμενη εταιρεία έχει προηγούμενες καταδίκες για τα έτη 2001, 2009, 2010, 2011, 2015 και 2016 για παραβάσεις του Περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου. Οι κατηγορίες στις οποίες κρίθηκε ένοχη, αφορούν υπηρεσίες που προσφέρθηκαν εκ μέρους της εταιρείας σε 10 πελάτες κατά την περίοδο 2014-2018.

Σε άλλη δικηγορική εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο €21.000 για τις ίδιες κατηγορίες, ενώ σε τρίτη περίπτωση, επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο €8.000 για τέσσερις κατηγορίες που αφορούσαν υπόθεση πολιτογράφησης. Πριν λίγες ημέρες καταδικάστηκε και τέταρτο δικηγορικό γραφείο με €16.000 πρόστιμο για παρόμοιες κατηγορίες.

Στις αποφάσεις του ο Δικηγορικός Σύλλογος τονίζει την ανάγκη για εκπλήρωση των εκ του νόμου υποχρεώσεων των δικηγόρων και γενικότερα των εποπτευόμενων οντοτήτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ούτως ώστε να αποτρέπονται οποιεσδήποτε ενέργειες που αποσκοπούν στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ροη Ειδησεων

Ο Πρωταράς φιλοξενεί το πρώτο Cyprus Street Soccer

Το 1ο Cyprus Street Soccer Powered by Cablenet είναι εδώ! Η εταιρεία Game On Pro…

2 Ιουλίου, 2024

Χρίστος Ζαννέττου: Δεν τίθεται σε αργία ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας

Ο Υπουργός Εσωτερικών, βάσει της σχετικής με το πιο πάνω θέμα γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας,…

2 Ιουλίου, 2024

Νέα καταγγελία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου – Κλάπηκαν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα €450.000

Στη διερεύνηση νέας καταγγελίας που αφορά στην υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ προχωρά η Αστυνομία,…

2 Ιουλίου, 2024

Πραγματοποιηθηκε η τελετή διαβεβαίωσης των 32 νέων Ανώτατων Στρατιωτικών Ιδρυμάτων

Πραγματοποιηθηκε η τελετή διαβεβαίωσης των 32 νέων αξιωματικών αποφοίτων των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στο…

2 Ιουλίου, 2024

Το Προεδρικό έγινε το πρώτο κυβερνητικό κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές

Το Προεδρικό Μέγαρο μετατράπηκε σε πρώτο κυβερνητικό κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές στην Κύπρο και…

2 Ιουλίου, 2024

Επιστρέφουν οι Κύπριοι μαθητές που αποκλείστηκαν στην Ελβετία

Στο Μιλάνο για να ξεκινήσουν την επιστροφή τους στην Κύπρο βρίσκονται οι 65 μαθητές και…

2 Ιουλίου, 2024