Πρόταση Καδή για αυστηροποίηση ποινών για τις πυρκαγιές – “Μέχρι και ισόβια”

Επαναφέρει την πρόταση του ο Υπουργός Γεωργίας

pyro Αυστηροποίηση ποινών, Κώστας Καδής, Πυρκαγιές

Σε κίνδυνο τέθηκε το δάσος Τροόδους από την πρωινή πυρκαγιά στο Πέρα Πεδί, που φαίνεται να ξεκίνησε από ανθρώπινη αμέλεια, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του για επαναφορά πρότασης ποινών που θα φτάνουν μέχρι και την ισόβια κάθειρξη σε όσους προκαλούν δασικές πυρκαγιές. Πριν από λίγο εκτελέστηκαν δυο εντάλματα σύλληψης 47χρονου και 54χρονου.

Σε δηλώσεις του από την περιοχή της φωτιάς, όπου παρακολούθησε από το παρατηρητήριο την εξέλιξη του έργου πυρόσβεσης, ο Κώστας Καδής είπε πως «ήταν πραγματικά μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη πυρκαγιά».

«Ξέσπασε σε ένα σημείο το οποίο έχει πυκνή βλάστηση και συνδέεται με το ευρύτερο δάσος του Τροόδους», ανέφερε και υπέδειξε πως «αν η πυρκαγιά επεκτεινόταν, τότε θα μιλούσαμε για μια τεράστια καταστροφή, την οποίαν ευτυχώς προλάβαμε χάρη στην έγκαιρη και πολύ ευρεία κινητοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης, τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων».

Είναι πολύ σημαντικό, συνέχισε, ότι υπήρχε άμεση και έγκαιρη παρέμβαση και συνεχάρη το Τμήμα Δασών και όλες τις άλλες υπηρεσίες που συνέδραμαν στην όλη προσπάθεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πυρκαγιά ξεκίνησε λόγω ανθρώπινης αμέλειας και συγκεκριμένα από εργασίες σε μια εξοχική κατοικία, σημειώνοντας ότι «είναι πραγματικά εξοργιστικό, δημιουργεί θυμό και αγανάκτηση, το γεγονός ότι μερικές μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που είχαμε στην ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό, έχουμε και πάλι μια νέα πυρκαγιά από αμέλεια».

«Χάσαμε ζωές, χάσαμε περιουσίες, χάσαμε τον πράσινο πνεύμονα και ερχόμαστε πάλι με απερισκεψίες και με ενέργειες που γίνονται χωρίς λογική, να θέσουμε σε κίνδυνο το δάσος του Τροόδους», συμπλήρωσε.

«Φαίνεται ότι η καταστροφή περιορίζεται σε περίπου πέντε εκτάρια καμένης γης και ευτυχώς δεν έχουν επηρεαστεί σπίτια», είπε, ενώ κάλεσε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις δραστηριότητες τους στη φύση.

Υπενθυμίζοντας ότι με εισήγηση του Υπουργείου του, οι ποινές έχουν γίνει αυστηρότερες, ο Κώστας Καδής ανέφερε ότι πέρσι εισηγήθηκε όπως υπάρξουν ποινές μέχρι και ισόβιας κάθειρξης για εμπρησμό δάσους και ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει την πρόταση του.

Για την πυρκαγιά έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εναντίον 47χρονου και 54χρονου, τα οποία εκτελέστηκαν πριν από λίγο. Οι ύποπτοι φέρεται να έκαναν χρήση ηλεκτρικού εργαλείου, από τις σπίθες του οποίου φαίνεται να ξεκίνησε η φωτιά.