Πρόθεση για δωρέαν εμβολιασμό κατά COVID19 έχει η ΚΔ – Οι εξελίξεις κι οι αγορές

Πρόθεση για δωρεάν εμβολιασμό κατά της COVID19 έχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Την πρόθεση αυτή εξέφρασαν τις τελευταίες εβδομάδες κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που οι εταιρείες παραγωγής των εμβολίων ανακοινώνουν η μια μετά την άλλη καθημερινά ενθαρρυντικά αποτελέσματα τα οποία σκορπούν αναπόδραστα χαμόγελα αισιοδοξίας σε επιστήμονες και κοινωνίες.

Η πρόθεση αφορά όλο τον πληθυσμό και κάλυψη όλων των εξόδων από τη Δημοκρατία.

Η “ακτινογραφία” της κατάστασης που επικρατεί στην κούρσα των εμβολίων σύμφωνα με τον Πρόεδρο της επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας δρ.Κωνσταντίνο Τσιούτη:

«Οι πρόσφατες ενθαρρυντικές επιστημονικές εξελίξεις στο πεδίο των εμβολίων για τον ιό SARS-CoV-2, το υπεύθυνο παθογόνο της νόσου και πανδημίας COVID19, δίνουν σημαντικές ελπίδες ότι το 2021 θα υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα από ένα εμβόλια», αναφέρει εισαγωγικά ο δρ.Τσιούτης.

«Σύμφωνα με επίσημες αναφορές από ενδιάμεσες αναλύσεις των εταιρειών που διεξάγουν τις μελέτες, 3 εμβόλια εμφανίζουν υψηλό ποσοστό πρόληψης της νόσου COVID19 μετά από εμβολιασμό καθώς και χαμηλό ποσοστό παρενεργειών στις κλινικές δοκιμές φάσης 3 (χορήγηση του εμβολίου σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές και σύγκριση με εθελοντές που λαμβάνουν «εικονικό» εμβόλιο)», συνεχίζει.

Ο δρ.Τσιούτης τονίζει ωστόσο ότι αυτή  η θετική εξέλιξη θα πρέπει να αξιολογηθεί υπό την αίρεση ότι εκκρεμεί η δημοσίευση των αναλυτικών επιστημονικών δεδομένων.

«Παρά το θετικό των εξελίξεων, και έως ότου απαντηθούν όλα τα επιστημονικά ερωτήματα, θα πρέπει η αισιοδοξία να παραμείνει συγκρατημένη, εν όψει αρκετών ζητημάτων που θα ληφθούν υπόψιν σε επίπεδο διεκπεραίωσης και κάλυψης», συμπληρώνει.

Τα ζητήματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη:

• Το χρονοδιάγραμμα διάθεσης των όποιων εμβολίων εγκριθούν από τους επίσημους διεθνείς φορείς

• Η διαθεσιμότητα των εμβολίων στον πληθυσμό, καθώς δεν αναμένεται ότι τα εμβόλια θα είναι άμεσα διαθέσιμα για όλο τον πληθυσμό

• Ο καθορισμός ομάδων προτεραιότητας για εμβολιασμό

• Η πρόθεση εμβολιασμού του κοινού, δηλ.το ποσοστό του πληθυσμού που έχει όντως σκοπό να εμβολιασθεί όταν θα υπάρξει διαθέσιμο εμβόλιο

• Λογιστικά και διαδικαστικά ζητήματα, όπως μεταφορά, αποθήκευση, καθορισμός κέντρων εμβολιασμού, σύστημα επιτήρησης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας

• Ο στόχος πληθυσμιακού εμβολιασμού, ιδίως σε σχέση με το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εκάστοτε εμβολίου

«Επισημαίνεται η κινητοποίηση και καθορισμός σχεδίων δράσης, τόσο σε διεθνές όσο και εθνικό επίπεδο, ώστε να καλυφθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα παραπάνω. Ωστόσο γίνεται αντιληπτή η ανάγκη καλής οργάνωσης, προγραμματισμού και ορθής επικοινωνίας μεταξύ αρμόδιων υπηρεσιών και κοινού», τονίζει.

«Έως ότου επιτευχθεί αυτό και με μοναδικό στόχο την προστασία πρωτίστως των ευπαθών αλλά και όλης της κοινότητας, η προσαρμογή της καθημερινότητας στην τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας, παραμένουν τα πιο αποτελεσματικά όπλα για τον περιορισμό της μετάδοσης του SARS-CoV-2», καταλήγει.

«Εμβολιάστηκαν» κι οι αγορές στον απόηχο των ανακοινώσεων

Το εμβόλιο του κορωνοϊού αποτελεί το κλειδί για την επαναφορά της παγκόσμιας οικονομίας. Η παγκόσμια οικονομία αναμένει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με την ανακοίνωση της Pfizer να δείχνει τον δρόμο που επιθυμούν οι αγορές. Το Economy Today, καταγράφει τον αντίκτυπο των ανακοινώσεων από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς στις αγορές. Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε το υψηλότερο κλείσιμο όλων των εποχών την περασμένη Παρασκευή κυρίως λόγω της αυξανόμενης αισιοδοξίας για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από την Pfizer, κάτι το οποίο θα οδηγήσει ενδεχομένως σε παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Πηγή: Sigmalive

Ροη Ειδησεων

Απεβίωσε ο πρώην κοινοτάρχης Αχερίτου Σταύρος Πική

Θλίψη στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αχερίτου για τον θάνατο του πρώην κοινοτάρχη Αχερίτου Σταύρου Πική. Σε…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Μετανάστευσης Ελλάδας: H Kύπρος δεν είναι μόνη στο μεταναστευτικό

Η Κύπρος δεν είναι μόνη στο μεταναστευτικό και η Ελλάδα ως χώρα και αυτή της…

17 Μαΐου, 2024

Αυτό είναι το απειλητικό email που στάλθηκε στα σχολεία (ΕΙΚΟΝΑ)

Αναστάτωση προκλήθηκε σε σχολεία ανά το παγκύπριο το πρωί της Παρασκευής μετά την αποστολή απειλητικού…

17 Μαΐου, 2024

Ο Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου μετά την απόπειρα δολοφονίας του, λέει ο Ορμπάν

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου δύο ημέρες μετά την…

17 Μαΐου, 2024

Yπουργική Σύνοδος για μεταναστευτικό: Τα 7 σημεία της κοινής δήλωσης

Με την ευκαιρία της Υπουργικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, Κύπρος, στις 16-17 Μαΐου 2024,…

17 Μαΐου, 2024

Γαλλία: Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που προσπάθησε να βάλει φωτιά σε συναγωγή στη Ρουέν

Πυρ κατά ενός άνδρα που επιχείρησε να βάλει φωτιά σε συναγωγή στην πόλη Ρουέν της…

17 Μαΐου, 2024