Προϋπολογισμός 2021: Ρευστό εξακολουθεί να είναι το σκηνικό – Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Ρευστό εξακολουθεί να είναι το σκηνικό ως προς την ψήφιση ή όχι του προϋπολογισμού 2021

182a5134993a8bce3408624af6d33b87 1

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα ως προς το κατά πόσο θα υπερψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ να δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι έχει εξουσιοδοτηθεί από το Πολιτικό Γραφείο να τοποθετηθεί «την ώρα που πρέπει και όπως πρέπει», ενώ Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναμένεται να λάβουν τελική απόφαση απόψε. Παράλληλα, η Συμμαχία Πολιτών αναμένει απαντήσεις από την Κυβέρνηση προτού αποφασίσει και η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων λαμβάνει την απόφασή της αύριο.

Μέχρι στιγμής, ο ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ – το τελευταίο με εξαίρεση κάποια κονδύλια – έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, ενώ το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η βουλευτής του Κινήματος Ανεξάρτητοι, Άννα Θεολόγου, έχουν δηλώσει ότι θα τον καταψηφίσουν.

Στο μεταξύ, επαφές αρχίζει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με όλους όσοι δεν έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά για τον προϋπολογισμό, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η καταψήφισή του.

Σε συνεννόηση καλεί τα κόμματα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ

Σε δήλωσή του σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης σημείωσε ότι «η εντολή που έχουμε από το λαό ως κόμματα και ως βουλευτές είναι να βρίσκουμε λύσεις και όχι να δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα».

«Οι αγωνίες των πολιτών έχουν πολύ  μεγαλύτερη σημασία από τις αντιπαραθέσεις των πολιτικών», είπε.

Είναι η ώρα, πρόσθεσε, «να παραμερίσουμε τις κομματικές προτεραιότητες. Είναι ώρα να βάλουμε τέλος στο πολεμικό κλίμα. Είναι η ώρα να ακούσουμε τους πολίτες».

Σύμφωνα με τον κ. Τορναρίτη «η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και έχουμε ευθύνη να υπερβούμε το αδιέξοδο. Οφείλουμε να συνεννοηθούμε. Οφείλουμε να ψηφίσουμε τον κρατικό προϋπολογισμό για να έχει ο κόσμος υγεία, παιδεία, εμβόλια, συντάξεις, μισθούς για το νέο χρόνο, για το 2021».

«Είναι πολύ σημαντική η συνεννόηση αυτή την ώρα», ανέφερε.

Συνάντηση Πρόεδρου ΔΗΣΥ – ΓΓ ΑΚΕΛ την Παρασκευή

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου θα έχει την Παρασκευή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αποδεχόμενος πρόσκληση για διάλογο που του είχε απευθύνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, όπως ανέφερε λίγο νωρίτερα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο πλαίσιο δηλώσεων του στα γραφεία του κόμματος.

«Ο κυβερνητικός αυταρχισμός, η αλαζονεία και ο ετσιθελισμός, γκρέμισαν τις γέφυρες επικοινωνίας με την κοινωνία. Αντί να επιδιώκουν τη συναίνεση μας κουνούσαν το δάχτυλο και κινδυνολογούσαν. Αυτό όπως ήταν αναμενόμενο αποτυπώθηκε και στη συζήτηση των προϋπολογισμών στη Βουλή. Ας αναλογιστούν την ευθύνη που τους βαραίνει ώστε να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συναινέσεις που θα μας βγάλουν από το ενδεχόμενο αδιέξοδο», είπε ο κ. Κυπριανού μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ο κ. Νεοφύτου έχει ζητήσει συνάντηση μαζί του και έχει καθοριστεί η συγκεκριμένη συνάντηση την ερχόμενη Παρασκευή η ώρα 11:30 το πρωί.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τι έχει να πει το κυβερνών κόμμα και αναλόγως θα τοποθετηθούμε», είπε και κατέληξε, απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση, πως ανάλογα με το τι θα λεχθεί σε αυτή τη συνάντηση, θα υπάρξει συζήτηση στα συλλογικά όργανα του ΑΚΕΛ για το τι θα πράξει περαιτέρω το κόμμα.

Αποκλειστικά υπεύθυνη για καταψήφιση προϋπολογισμού η Κυβέρνηση, λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

Στην συμβιβαστική πρόταση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη επανέρχεται ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του την έχει αποδεχθεί και σημειώνοντας ότι δεν έχει παρά και η Κυβέρνηση να την αποδεχθεί.

Σε σημερινή δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την απαίτηση της κοινωνίας για έλεγχο, διαφάνεια και κάθαρση».

Εμείς, πρόσθεσε, «ζητάμε το αυτονόητο: να δώσει η Κυβέρνηση τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία, για να γίνει ο απαραίτητος και νενομισμένος έλεγχος».

Εμείς, υπενθύμισε, «έχουμε αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Δεν έχει παρά και η Κυβέρνηση να αποδεχθεί αυτή την πρόταση, για να ξεπεράσουμε αυτή την πολιτειακή κρίση».

Αλλιώς, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, «αποκλειστικά υπεύθυνη για την καταψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού θα είναι η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ». «Δική της απόφαση, δική της η ευθύνη», κατέληξε.

«Την ώρα που πρέπει και όπως πρέπει» θα ανακοινωθεί η απόφαση της ΕΔΕΚ

Κληθείς να πει κατά πόσο έχει ληφθεί απόφαση από πλευράς του κόμματός του για υπερψήφιση ή όχι του προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, απάντησε ότι «από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν θα ανακοινώσουμε τίποτα».

Σε ερώτηση αν περίμενε κάτι από την Κυβέρνηση είπε «όχι, εμείς δεν είχαμε καμία επαφή με την Κυβέρνηση, ούτε η Κυβέρνηση είχε επαφή μαζί μας, ούτε οποιοσδήποτε άλλος είχε επαφή μαζί μας. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι είναι πάρα πολύ αργά για να γίνει οτιδήποτε. Ως εκ τούτου εμείς θα καθορίσουμε την στάση μας την ώρα που πρέπει».

Ήδη το Πολιτικό Γραφείο με έχει εξουσιοδοτήσει να χειριστώ στη βάση των κατευθύνσεων που μου έχει δώσει την όλη υπόθεση αυτά θα ανακοινωθούν την ώρα που πρέπει, σημείωσε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε επίσης ότι «είναι πάρα πολύ ρευστή η κατάσταση για διάφορα ζητήματα, ως εκ τούτου χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προσοχή». «Άρα λοιπόν όλα αυτά θα σταθμιστούν την ώρα που πρέπει και θα ανακοινωθεί η απόφαση της ΕΔΕΚ, την ώρα που πρέπει και όπως πρέπει», πρόσθεσε.

Δεν συνδέει διαφθορά με προϋπολογισμό, απόψε οι αποφάσεις στην Αλληλεγγύη

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ για το ζήτημα, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, ανέφερε ότι «είναι προϋπολογισμός για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και αναγνωρίζουμε τις τρομακτικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει κυρίως ο λαός αλλά και το κράτος».

Διευκρίνισε ότι «αποσυνδέουμε οιονδήποτε άλλο ζήτημα με τον προϋπολογισμό, ο οποίος θα ψηφιστεί αν κριθεί καλός και θα καταψηφιστεί αν κριθεί κακός».

Συνεπώς, σημείωσε η κ. Θεοχάρους, «δεν μπορούμε να διασυνδέσουμε το θέμα της διαφθοράς με τον προϋπολογισμό και να τα βάλουμε σε συνάρτηση το ένα με το άλλο».

«Είμαστε σφοδροί πολέμιοι της διαφθοράς και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη διαλεύκανση κάθε περίπτωσης διαφθοράς αλλά δεν θα το διασυνδέσουμε με τον προϋπολογισμό», είπε.

Σε σχέση με την αξιολόγηση του προϋπολογισμού, ανέφερε ότι «ο προϋπολογισμός αυτός είναι στη βάση του εντελώς διαχειριστικός και σε καμιά περίπτωση αναπτυξιακός και συνεπώς αυτό καταχωρείται στο παθητικό του προϋπολογισμού».

Σκεφτόμαστε όμως, πρόσθεσε, «ότι χιλιάδες συμπολίτες μας εξαρτώνται από επιδόματα, μικροσυντάξεις, μικρομισθούς, είναι χιλιάδες οι άνεργοι και οι επιχειρήσεις που κλείνουν η μια μετά την άλλη».

«Παρόλο που είμαστε εναντίον του κράτους παροχών και υπέρ του κράτους προνοίας αυτή την στιγμή πρέπει να υπάρξουν παροχές του κράτους για να επιβιώσει ο πληθυσμός», είπε.

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε επίσης ότι εάν δεν λειτουργήσει το κράτος κανονικά μέχρι το Μάρτιο για να διεκδικήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που διεκδικεί τότε «δεν θα εκταμιεύσουμε τίποτα».

«Βάζοντας όλα αυτά στο ζύγι σήμερα θα αποφασίσουμε έχοντας ακούσει και με πολλή προσοχή και τις θέσεις των πολιτικών αρχηγών τι θα πράξουμε στον προϋπολογισμό», είπε.

Ερωτηθείσα αν θα υπάρξει κάποια συνεδρία αργότερα σήμερα απάντησε «ναι, κάποια στιγμή προς το βράδυ θα υπάρξει μια συνεδρίαση για να πάρουμε την τελική μας απόφασή».

Αναμένει απαντήσεις από την Κυβέρνηση, η Συμμαχία Πολιτών

«Δεν έχει ακόμα κριθεί η ψήφος μας. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση κάποιες απαντήσεις», ήταν η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την στάση που θα τηρήσει το κόμμα του κατά την ψηφοφορία του προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Κληθείς να αναφερθεί για ποια θέματα αναμένει απαντήσεις, είπε ότι «εμείς είχαμε καταθέσει και πολύ πριν τον προϋπολογισμό ένα πακέτο προτάσεων προς την Κυβέρνηση που για μας αφορούσε σημαντικά θέματα και θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν την οικονομία, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αλλά και τους νέους και τους συνταξιούχους». Οπότε, πρόσθεσε, «περιμένουμε την τοποθέτηση από πλευράς της Κυβέρνησης για να λάβουμε και εμείς την τελική μας απόφαση».

Σε ερώτηση αν αναμένει κάποια απάντηση σήμερα, απάντησε ότι «δεν μας έχουν πει πότε, διότι το πακέτο δεν είναι τώρα που το δώσαμε». Προς αυτό, ανέφερε ότι είχε δοθεί μια σειρά προτάσεων μετά τις Προεδρικές και «αργότερα σε συναντήσεις που είχαμε με τον Υπουργό Οικονομικών και την Υπουργό Εργασίας».

«Εμείς τους ενημερώσαμε ότι είναι τα ίδια θέματα που μας απασχολούν, δηλαδή θέμα κατώτατου μισθού, συντάξεων πάνω από το όριο της φτώχειας, στήριξης της υπαίθρου κ.α.. Έχουν το πακέτο,  αναμένουμε», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Με τα πλείστα, πρόσθεσε, «κατά καιρούς η Κυβέρνηση έχει πει ότι συμφωνεί, οπότε εμείς θέλουμε να τα δούμε να μπαίνουν σε μια φάση υλοποίησης και αναμένουμε».

Σε ερώτηση αν η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι από κοινού με την ΕΔΕΚ απάντησε ότι «η προσπάθεια είναι να πάμε από κοινού». Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, «θεωρώ ότι είναι πολύ εφικτό να πάμε από κοινού».

Απόψε οι αποφάσεις και στο Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Στο μεταξύ, συνεδριάζει απόψε στις 19.15 η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών για να εξετάσει το ζήτημα του κρατικού προϋπολογισμού μέσω τηλεδιάσκεψης, οπότε αναμένεται και να ληφθεί η απόφαση του κόμματος ως προς την τελική του στάση κατά την ψηφοφορία του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του χθες ο Βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι όσον αφορά τη θέση των Οικολόγων, δεν μπορεί ο προϋπολογισμός να εκφράσει το δικό τους όραμα για την οικονομία, τον πράσινο μετασχηματισμό και πρέπει να θεωρείται δεδομένη η καταψήφισή του.

Ωστόσο, πρόσθεσε, θα παρθεί η τελική απόφαση την Τετάρτη το απόγευμα σε συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος.

Αύριο η τελική απόφαση της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων

Σε σύντομη δήλωσή του στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς αν έχει ληφθεί απόφαση για υπερψήφιση ή καταψήφιση του προϋπολογισμού ο Βουλευτής της «Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων» Άγγελος Βότσης απάντησε ότι η απόφαση θα ληφθεί αύριο.

Πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη δημοσκόπηση της Συνεργασίας στο Facebook μεταξύ των στελεχών και μελών της για το θέμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ