Ψάχνουν λύσεις για την διαμονή των 600 Σύριων της Χλώρακας

«Πρέπει να βρεθούν τρόποι να διαλυθεί το γκέτο που δημιουργήθηκε στην περιοχή και να αλλάξουν οι συνθήκες διαβίωσης τους»

Μετανάστες, Χλώρακα

Ψάχνουν λύσεις για τους 600 πρόσφυγες από τη Συρία που διαμένουν σε συγκρότημα διαμερισμάτων στη Χλώρακα και με διάταγμα της Επάρχου Πάφου πρέπει να εγκαταλείψουν τον χώρο διαμονής τους επειδή οι συνθήκες διαβίωσης κρίθηκαν ακατάλληλες. 

Σε προχθεσινή σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, αναζητήθηκαν λύσεις αλλά στην ουσία δεν αποφασίστηκε οτιδήποτε, αφού από τη μια δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος συμμόρφωσης με το διάταγμα και από την άλλη, το υφυπουργείο Πρόνοιας αναζητεί χώρους στέγασής τους. Η Νομική Υπηρεσία αναζητεί τρόπους ώστε να εκτελεστεί το διάταγμα εγκατάλειψης του συγκροτήματος διαμερισμάτων Άγιος Νικόλαος από τους Σύρους, οι πλείστοι εκ των οποίων έχουν λάβει καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας. 

Σημειώνεται ότι το διάταγμα της Επάρχου Πάφου, Μαίρης Λάμπρου, εκδόθηκε στις 17 Νοεμβρίου και παρόλο που ήταν άμεσα εφαρμοστέο, δόθηκε παράταση δύο μηνών ώστε να βρεθούν άλλοι χώροι μεταφοράς των ατόμων αυτών. Η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα οπόταν και θα πρέπει να εφαρμοστεί, ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα για το ποιος θα το εφαρμόσει. Όπως πληροφορείται ο «Φ», υπάρχει κενό στη νομοθεσία αφού στην περίπτωση μη συμμόρφωσης, δεν ορίζει ο νόμος τι γίνεται περαιτέρω. Μια λύση που συζητείται είναι όπως το διάταγμα αυτό, με το οποίο να διατάσσεται η εκκένωση των υποστατικών, να εκδοθεί από το Δικαστήριο, ώστε να υπάρχουν και τρόποι εκτέλεσής του.

Όπως μας αναφέρθηκε αρμοδίως, υπάρχει συνεννόηση της Επάρχου με τη Νομική Υπηρεσία, το υπουργείο Εσωτερικών και το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ώστε να βρεθούν τρόποι να διαλυθεί το γκέτο που δημιουργήθηκε στην περιοχή. Από την πλευρά της η Αστυνομία είναι σε συνεχή επαφή με τις κοινοτικές Αρχές της Χλώρακας, θα συνεχίσει την αστυνόμευση της περιοχής, θα εντείνει τους ελέγχους των διαμενόντων εκεί και θα καταγγέλλει όσους βρίσκονται κατά παράβαση του διατάγματος του υπουργού Εσωτερικών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, μια σκέψη που γίνεται, είναι όπως το διάταγμα της Επάρχου επιδοθεί σε έναν έκαστο από τους Σύρους επηρεαζόμενους ώστε να μην εκφράσουν άγνοια του περιεχομένου του και στη συνέχεια να ληφθούν αποφάσεις αν δεν υπακούσουν. Το εγχείρημα του υπουργείου Εσωτερικών και των τοπικών Αρχών για να τερματιστεί η γκετοποίηση της περιοχής δεν είναι εύκολο, αφού πρόκειται για σημαντικό αριθμό προσφύγων με μεγάλες οικογένειες και είναι δύσκολο να τις χωρίσεις, ούτε και να μεταφερθούν σε κάποια δομή επειδή όλες είναι υπερπλήρεις. 

philenews.com