Ψάχνουν λύση για τον οδικό φωτισμό

Το αποφάσισαν τοπικές Αρχές και Αρχή Ηλεκτρισμού, μετά από χρόνια προβληματισμού και συζητήσεων ότι δεν μπορούν να αλλάξουν την περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο, οπότε τώρα αναζητούν άλλη λύση. Ο λόγος για τον οδικό φωτισμό σε ολόκληρη την Κύπρο και τις ώρες που ανάβει το βράδυ και σβήνει το πρωί. Είναι γνωστό πως κάθε νέα μέρα ο ήλιος ανατέλλει και δύει διαφορετική ώρα.

Αυτό προκαλεί χρόνια προβλήματα με το πότε θα ανάψει και πότε θα σβήσει ο οδικός φωτισμός, ιδιαίτερα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, με πολλά παράπονα ότι τις πρωινές ώρες και τις πρώτες απογευματινές οι πολίτες κινούνται στα σκοτεινά. Εκτός των άλλων προβλημάτων, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ότι λόγω του σκότους οι οδηγοί, ιδιαίτερα σε κατοικημένες περιοχές, δεν βλέπουν τους πεζούς.

Το θέμα συζητείται χρόνια μεταξύ τοπικών Αρχών, Αστυνομίας και ΑΗΚ, αφού τους διακόπτες του πότε ανάβουν και πότε σβήνουν οι λαμπτήρες σε μια συστοιχία ηλεκτρικών πασσάλων, τους ελέγχει η ΑΗΚ. Όμως οι λογαριασμοί πληρώνονται από τις τοπικές Αρχές. Οπότε είναι θέμα δικό τους το πόσες ώρες θα είναι αναμμένος ο οδικός φωτισμός, άρα και το πότε ανάβουν και πότε σβήνουν οι λάμπες.

Η ΑΗΚ από την πλευρά της, δηλώνει ότι αδυνατεί να υλοποιεί ξεχωριστό πρόγραμμα και ωράριο για κάθε περίοδο για το πότε ανάβουν και πότε σβήνουν οι λάμπες, αφού για παράδειγμα μια μεσαίου μεγέθους έκτασης και πληθυσμού κοινότητα, μπορεί να έχει 40-50 διακόπτες οδικού φωτισμού, ενώ ολόκληρη η Κύπρος μερικές χιλιάδες διακόπτες, που είναι μάλιστα ομαδοποιημένοι. Οπότε το να ρυθμιστεί η ώρα που ανάβει και σβήνει για μια περίοδο μερικών βδομάδων ο οδικός φωτισμός, με τρόπο που ζητά μία κοινότητα ή δήμος, μπορεί να μην είναι αποδεκτό από άλλη συνδεδεμένη και επηρεαζόμενη λόγω λογαριασμών ηλεκτρισμού κοινότητα ή Δήμο.

Για τον λόγο αυτό και μετά από επαφές με τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων η ΑΗΚ απέστειλε επιστολή –ανάλογη αποστάληκε και στην Ενωση Κοινοτήτων– με την οποία προτείνει όπως δήμοι και κοινότητες, ομαδοποιηθούν σε σχέση με τις ώρες που ανάβει και σβήνει ο οδικός φωτισμός, ώστε να έχει την ευχέρεια να αλλάζει ανάλογα και με την χρονική περίοδο τις ώρες που λειτουργεί ο οδικός φωτισμός. Θα μπορούσε για παράδειγμα η ομαδοποίηση να γίνει κατά επαρχία ή κατά ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Ερωτηθείσα σχετικά από τον «Φ» η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, επιβεβαίωσε ότι στάλθηκαν σχετικές επιστολές σε Ένωση Δήμων και Ένωση Κοινοτήτων και αναμένονται απαντήσεις, αφού και στην ΑΗΚ φτάνουν συχνά και πολλά παράπονα για το ίδιο θέμα, ιδιαίτερα σε σχέση με την οδική ασφάλεια αλλά και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Αναπάντητο παραμένει πάντως το ερώτημα, γιατί δεν προωθείται σύστημα σύγχρονων αισθητήρων φωτός σε κάθε διακόπτη συστοιχίας οδικού φωτισμού, που να ρυθμιστούν ώστε να ανάβουν μόλις χαμηλώσει ο φυσικός φωτισμός και να σβήνουν μόλις ανατείλει ο ήλιος με βάση πάλι τον φυσικό φωτισμό. Αυτό θα εξασφάλιζε ολόχρονα φωτισμό την ώρα που χρειάζεται, αφού διαφορετικά, κάθε μέρα ο ήλιος ανατέλλει ή πιο αργά ή πιο νωρίς από την προηγούμενη μέρα.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Τουρκία: Θανατηφόρο τροχαίο με Έλληνες – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες

Τροχαίο με έναν νεκρό και δύο τραυματίες στο οποίο εμπλέκονται Έλληνες σημειώθηκε στην Τουρκία και…

16 Μαΐου, 2024

Η Ανδρομάχη ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της: Η πρώτη φωτογραφία με φουσκωμένη κοιλίτσα

Η Ανδρομάχη επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ανακοινώνοντας τα…

16 Μαΐου, 2024

Τραγωδία στην Πάφο: Nεκρή γυναίκα που έπεσε από σκαλιά του σπιτιού της

Νεκρή βρέθηκε γυναικα το πρωί της Πέμπτης 16/05 στην Πάφο. Συγκεκριμένα, 68χρονη γυναίκα γύρω στις…

16 Μαΐου, 2024

Συνελήφθη 48χρονος ψευδογιατρός – Έτσι ξεγέλασαν ηλικιωμένη και απέσπασαν €52.000

Υπό κράτηση δυνάμει δικαστικού διατάγματος διάρκειας οκτώ ημερών, τέθηκε άντρας ηλικίας 48 ετών, ο οποίος…

16 Μαΐου, 2024

Χορωδία «Ανεμόεσσα»: Αφιέρωμα Κύπρος, ένα νησί, μια ιστορία που «Δεν Ξεχνώ»

Η Χορωδία «Ανεμόεσσα» του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου παρουσιάζει το αφιέρωμα Κύπρος, ένα νησί, μια…

16 Μαΐου, 2024

Σλοβακία: Σταθερή αλλά εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση του πρωθυπουργού

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι γιατροί κατάφεραν να τον σταθεροποιήσουν, ωστόσο η κατάστασή του…

16 Μαΐου, 2024