Ψάχνουν τρόπο ν’ αποφύγουν τη μετωπική για ρεύμα

Επιμένει η αντιπολίτευση στην καθολική μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 9 % στον ηλεκτρισμό

revma kalodia ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ηλεκτρικο ρευμα, πρόταση, ΦΠΑ

Επιμένει η αντιπολίτευση στην καθολική μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 9 % στον ηλεκτρισμό, σε μια προσπάθεια να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΑΗΚ, παρά την αρνητική τοποθέτηση που εισέπραξε χθες από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως φαίνεται, η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων, την οποία αντιμετωπίζουν θετικά το ΕΛΑΜ και η ΔΗΠΑ, θα συμπέσει με την ψηφοφορία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, με ό,τι κι αν αυτό μπορεί να σημαίνει. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών δεν προτίθεται να συναινέσει σε ατέρμονες συζητήσεις της πρότασης για ΦΠΑ 9%, γι’ αυτό η πρόταση θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, είτε στις 2, είτε στις 9 Δεκεμβρίου. Δηλαδή, παραμονές της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2022 στην Ολομέλεια.

Στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να αρχίσει η τριήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού και η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 17 Δεκεμβρίου. Δεν αποκλείεται κάποια από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να συνδέσουν τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, με τη στάση που θα τηρήσουν στον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που η κυβέρνηση επιδιώκει να αποτρέψει.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών, μετά από έκκληση της Βουλής, πιθανόν να αναγκαστεί να συμπεριλάβει στις προτάσεις του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΦΠΑ στις Βρυξέλλες τη μείωση του ΦΠΑ στο 9% για τον ηλεκτρισμό, έτσι ώστε να κερδίσει χρόνο και να μην χρειαστεί η Δημοκρατία να επανέλθει στην Κομισιόν μετά την έγκριση της σχετικής πρότασης νόμου. Βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας, η μείωση του ΦΠΑ γίνεται μετά από διαβούλευση με την ΕΕ. Μέχρι στις 17 του μήνα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν, μέσω μείωσης του ΦΠΑ, για στήριξη των καταναλωτών, λόγω της αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού.

Ήδη, η Δημοκρατία απέστειλε στις 9 Νοεμβρίου στην ΕΕ τα αντισταθμιστικά μέτρα που προτείνει, στα οποία περιλαμβάνεται η μείωση του ΦΠΑ στο 5% για τους ευάλωτους καταναλωτές. Στις 22 μήνα, η Επιτροπή ΦΠΑ της ΕΕ θα συνέλθει για να τοποθετηθεί επί των προτάσεων που υποβλήθηκαν ενώπιον της.

Επωφελούνται και πλούσια νοικοκυριά

Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η Ανώτερη Λειτουργός ΦΠΑ Nάγια Συμεωνίδου, ανέφερε πως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το ΦΠΑ για την άσκηση πολιτικής, καθώς επιφέρει εκτροπή από τους δημοσιονομικούς και τους περιβαλλοντικούς στόχους της κυβέρνησης. Παράλληλα, διαφώνησε με την πρόταση νόμου, καθώς, όπως είπε, στέλλονται λανθασμένα μηνύματα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, για να μην εφαρμόζουν τους περιβαλλοντικούς στόχους, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας. Είπε, επίσης, πως η πρόταση δεν συνάδει με την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναφέρεται σε στοχευμένα μέτρα και όχι οριζόντια. Σύμφωνα με την κ. Συμεωνίδου, με την πρόταση νόμου της αντιπολίτευση επωφελούνται και μεγάλες επιχειρήσεις και πλούσια νοικοκυριά. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι η πρόταση προσκρούει στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, ενώ το ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια το λαμβάνουν ήδη οι επιχειρήσεις ως επιστροφή.

Σε περίπτωση έγκρισης της πρότασης νόμου για καθολική μείωση του ΦΠΑ στο 9%, το δημοσιονομικό κόστος για το κράτος θα είναι €6.5 εκατ. το μήνα, ενώ το χρόνο θα φτάσει τα €78 εκατ.

Θα παραμείνει στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης το 9%

Στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης, αναφέρθηκε πως ο νόμος για το ΦΠΑ δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Οικονομικών ή στο Υπουργικό Συμβούλιο να εκδίδουν διάταγμα για τροποποίηση του 12ου παραρτήματος του νόμου, για να περιληφθεί και ο ηλεκτρισμός στον μειωμένο ΦΠΑ. Όπως λέχθηκε, θα παραμείνει στη διακριτική ευχέρεια του Υπουργικού να αποφανθεί κατά πόσο θα εφαρμόσει τελικά την απόφαση της Βουλής για μείωση του ΦΠΑ στο 9% για τον ηλεκτρισμό. Εάν ισχύσει η συγκεκριμένη πρόνοια, τότε, ανοικτός για συζήτηση της πρότασης θα είναι και ο ΔΗΣΥ. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Δευτέρα, όταν η πρόταση νόμου θα τεθεί εκ νέου στην Επιτροπή Οικονομικών, η οποία θα συνέλθει με τη συμμετοχή τεχνοκρατών του υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Φορολογίας, της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Ενέργειας. Πάντως, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα υπάρξουν διαβουλεύσεις των κομμάτων για να καθορίσουν το χρονικό πλαίσιο εφαρμογής του νόμου. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε πως δεν αποτελεί στόχο η σύγκρουση με την κυβέρνηση αλλά η εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σημείωσε πως είναι στο χέρι της κυβέρνησης να υποβάλει μία στοχευμένη πρόταση, όχι μόνο για τους ευάλωτους αλλά για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, εκφράζοντας την αντίθεση του με την πρόταση, έκανε λόγο για ισοπεδωτική προσέγγιση και για καθολική μείωση του ΦΠΑ.

Διαφωνεί μεν, αλλά αφήνει παράθυρο

Την πλήρη διαφωνία του με την πρόταση νόμου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Μιλώντας στον «Φ» δήλωσε πως είναι αντιδεοντολογικό η Βουλή να επηρεάζει τα δημόσια έσοδα. Όπως είπε, η Κύπρος είναι η 3η χώρα με τον χαμηλότερο συντελεστή στο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό, επισημαίνοντας πως 23 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συντελεστή στο ΦΠΑ 20% με 27%. Σύμφωνα με τον υπουργό, η Κύπρος είναι από τις μόνες χώρες στην ΕΕ που έχει προβεί σε οριζόντια μείωση της τιμής, επισημαίνοντας πως «η εργαλειοθήκη της ΕΕ μιλά για στόχευση για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως πράξαμε εμείς». Παράλληλα υπέδειξε πως η αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ λόγω της μικρότερης εξάρτησης της Κύπρου από το φυσικό αέριο, ωστόσο, σημείωσε πως η Κύπρος είναι από τις μόνες χώρες που έλαβε οριζόντια μέτρα. Επιπρόσθετα, ο υπουργός σημείωσε πως είναι κοινωνικά και φορολογικά άδικη η οριζόντια μείωση, καθώς θα την επωφεληθούν και οι έχοντες και κατέχοντες, είτε αυτοί είναι ιδιώτες είτε επιχειρήσεις, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης είχαν μεγάλα κέρδη. «Η οριζόντια μείωση θα είναι εις βάρος των δημόσιων οικονομικών, οι δαπάνες των οποίων αποσκοπούν στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού», συμπλήρωσε. Καταλήγοντας, είπε πως η Κυβέρνηση επιθυμεί να έχει συνεργασία με τη Βουλή, με γνώμονα το συμφέρον της οικονομίας, επισημαίνοντας πως το υπουργείο συνεχίζει να μελετά στοχευμένα μέτρα.

philenews.com