ΠτΔ: Η Κύπρος μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης μέσα από επίλυση Κυπριακού

ΠτΔ: Η Κύπρος μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης μέσα από επίλυση Κυπριακού

6625DC23 2748 41AF 99F1 70E06A8BCAFA

Η Κύπρος δύναται να αναδειχθεί ως μοντέλο σύζευξης και ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών, μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή.

Αναδεικνύοντας τον αλληλοσεβασμό και την αποδοχή του άλλου, ανεξαρτήτως εθνοτικών καταβολών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων, ως σημαντική αξία της ορθόδοξης και χριστιανικής κληρονομιάς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «η πίστη πρέπει να είναι πάντοτε συζευκτική και δεν στρέφεται εναντίον κανενός», προσθέτοντας ότι «ο Ορθόδοξος πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει συνενωτική δύναμη αφενός, αλλά και αφετέρου γεφυροποιό στοιχείο με άλλους πολιτισμούς. Και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τις δικές σας δράσεις και μέσα από την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου».

Η Κύπρος διαχρονικά αποτελούσε ένα πλούσιο κράμα ανθρώπων, πολιτισμών, ιδεών, αλλά και θρησκειών, ανέφερε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «η ορθόδοξη πίστη της πλειοψηφίας των Κυπρίων παρέμεινε αναλλοίωτη, αλλά ποτε δεν στράφηκε εναντίον ανθρώπων που είχαν ή έχουν διαφορετική πίστη».

«Ποτέ, στη σύγχρονη Ιστορία του νησιού, αυτή η διαφορετικότητα, και ιδιαίτερα το θρησκευτικό κομμάτι, δεν αποτελούσαν πηγή έντασης και διαχωριστικό στοιχείο ανάμεσα στους κατοίκους της Κύπρου. Τουναντίον, πολλές φορές δύναται να λειτουργεί και ως καταφύγιο ειρηνικής συνύπαρξης, σε πνεύμα πάντα αλληλοσεβασμού όλων των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και των θρησκευτικών», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Μέσα από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, σημείωσε, «που είναι η κορυφαία προτεραιότητα της διακυβέρνησής μας, η Κύπρος δύναται να αναδειχθεί ως μοντέλο σύζευξης και ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Ένα όραμα που ελπίζουμε, έστω και τώρα, να το ενστερνιστεί και η Τουρκία, αλλά και η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε τα μέλη της ΔΣΟ για την απόλυτη προσήλωση του στην προσπάθεια τερματισμού της κατοχής, απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου μέσω της επίτευξης μιας ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος. «Μιας λύσης φυσικά που θα πρέπει να βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι κράτος μέλος και θα συνεχίσει να είναι μετά από μια ενδεχόμενη λύση του κυπριακού προβλήματος», είπε.

Κύριο μέλημα, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είναι μία λύση η οποία θα δημιουργεί ένα κράτος ανεξάρτητο και πραγματικά κυρίαρχο, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία της όποιας τρίτης χώρας».

Λύση, πρόσθεσε, «η οποία θα διασφαλίζει και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα επιτρέποντας στο σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους, γενικά όλους τους νομίμως διαμένοντες στην Κύπρο, να συνυπάρξουν ειρηνικά, να συνδημιουργήσουν μέσα από μια λειτουργική και βιώσιμη λύση».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι λειτουργική και βιώσιμη λύση δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής. «Δεν μπορεί να δίνει τέτοια προνόμια ή εξουσίες στη μια εκ των δύο κοινοτήτων κατά τρόπο που να καταπατάται το δίκαιο, να καταπατώνται βασικές αρχές και αξίες που σε ουδεμία άλλη χώρα ισχύουν ή εφαρμόζονται», τόνισε.

Συγχάρηκε τη Συνέλευση για το έργο της, αναφέροντας ότι η συμμετοχή και μόνο Βουλευτών από 25 και πλέον χώρες καταδεικνύει το εύρος της δράσης της, αλλά και τη σημασία της επιρροής που μπορεί να έχει ο Οργανισμός ανά το παγκόσμιο.

«Η συμβολή σας είναι εξόχως σημαντική όσον αφορά την προσπάθεια που διεξάγεται μέσω του σύγχρονου παγκόσμιου διάλογου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και τη συλλογική αντιμετώπιση άλλων περιφερειακών και διεθνών προβλημάτων που ξεπερνούν τα στενά σύνορα των κρατών μας», είπε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, οι διάφορες προκλήσεις όπως η ανθρωπιστική κρίση, η τρομοκρατία, η πείνα και η δυστυχία, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, οι πολεμικές συγκρούσεις, οι φονταμενταλιστικές, οι θρησκευτικές και άλλες συγκρούσεις στον κόσμο και οι εντεινόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, διαπερνούν τα σύνορα και δεν γνωρίζουν εθνότητες ή φυλές.

«Για να μπορούμε να μιλάμε για πετυχημένη αντιμετώπιση αυτών των συλλογικών προκλήσεων χρειάζονται κοινές απαντήσεις σήμερα όσο ποτέ προηγουμένως», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, «ιδιαίτερα δε, όταν αυτή η προσπάθεια εδράζεται στη βάση κοινών αξιών, όπως αυτές που πρεσβεύει η Ορθόδοξη πίστη, δηλαδή του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, τότε δημιουργείται μια πολλά υποσχόμενη και αισιόδοξη σύζευξη», πρόσθεσε.

Ευχαρίστησε τη ΔΣΟ για τη σταθερή στήριξη αρχών που τηρεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της επανειλημμένης υιοθέτησης ψηφισμάτων και άλλων κειμένων, με τα οποία εκφράζει ποικιλοτρόπως την υποστήριξή της προς τον δίκαιο αγώνα της Κύπρου γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για συγκεκριμένες πτυχές του κυπριακού προβλήματος, όπως η καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιχές.

Σταθερή παραμένει και η στήριξη της Κυπριακής Πολιτείας, της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, στις προσπάθειες και δράσεις της ΔΣΟ, είπε ο Πρόεδρος. «Μία στήριξη η οποία ξεκινά από την ιδρυτική συμμετοχή του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη και συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα, όπου εκφράζεται στην πράξη, κυρίως με την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή των αξιότιμων Κυπρίων βουλευτών στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας», ανέφερε, διαβεβαιώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει πάντοτε στο πλευρό της Συνέλευσης.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ, Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, Βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου, κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρουσίαση του τόμου “Αγία Σοφία: οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο” που θα παρουσιαστεί το Σάββατο στη Λεμεσό, δωρίζοντας στον Πρόεδρο αντίγραφο του τόμου.

Ο κ. Χαρακόπουλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε ότι «η Άγκυρα, που ακολουθεί μια αναθεωρητική πολιτική έναντι των γειτόνων της, ενταγμένη στο ιδεολόγημα του Νέου Οθωμανισμού, δεν επέδειξε καμία διάθεση να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος». Εξέφρασε την ελπίδα επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, «με την ενεργότερη εμπλοκή και της ΕΕ», όπως είπε.

«Όλοι μας προσδοκούμε την ημέρα που η Κύπρος θα είναι ενωμένη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς τις απαρχαιωμένες εγγυήσεις, με πλήρη ισότητα για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα ευημερεί εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο στα κατεχόμενα, ο κ. Χαρακόπουλος είπε ότι «είναι ένα ζήτημα το οποίο αναδεικνύουμε στις δράσεις μας», ενώ αναφέρθηκε και στην «απαράδεκτη» απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, πράξη την οποία η ΔΣΟ «καταγγέλλει στη διεθνή κοινότητα», μέσω και του σχετικού τόμου που θα παρουσιαστεί το Σάββατο, όπως είπε.

Ο κ. Λεωνίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του Αντιπροέδρου της Βουλής Λιβάνου, του οποίου η παρουσία μέσω της ΔΣΟ «έδωσε τη δυνατότητα στην προώθηση των σχέσεων της Κύπρου με τον Λίβανο», μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Πέμπτη.

Ο κ. Λεωνίδου σημείωσε επίσης ότι η κυπριακή έχει έντονη παρουσία στις πρωτοβουλίες του θεσμού της ΔΣΟ. «Ως Κύπρος, επί 30 χρόνια συμβάλλουμε στην ανάπτυξη αυτής της γόνιμης θρησκευτικής διπλωματίας στην προώθηση κοινών στόχων και αρχών και, βεβαίως, αναδεικνύουμε το πρόβλημα της Κύπρου από την εισβολή και κατοχή της Τουρκίας». Ανέφερε ότι στο πλαίσιο των συναντήσεων της ΔΣΟ, η κυπριακή αντιπροσωπεία ενημερώνει σχετικά με το Κυπριακό και «την υπονομευτική πολιτική της Τουρκίας, αλλά και τη βεβήλωση των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα».

Πηγή: ΚΥΠΕ