ΠτΔ: Η Τουρκία δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για το Κυπριακό πριν τις εκλογές

«Ήταν πρόθεση μου να εισηγηθώ την ανάληψη πρωτοβουλίας και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

0f68c4dfe2faa18e5c4e36b237166996 7

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης το στρατόπεδο «Σώτος Χατζηπροκοπίου» στο Τσέρι. 

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η ουκρανική κρίση προσφέρει ευκαιρία στους Ευρωπαίους Αμερικανούς και τα Ηνωμένα Έθνη για να δημιουργήσουν συνθήκες για τα εκκρεμούντα προβλήματα που σχετίζονται με τα αίτια του Ουκρανικού

Όπως ανέφερε, η ΕΕ ζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειες οι οποίες προσφέρονται στην ανατολική Μεσόγειο.

Είναι ευκαιρία αν ο κ. Ερντογάν εννοεί αυτά που είπε και δεν είναι για χάρη εντυπωσιασμού, να αναλάβει πρωτοβουλίες. «Ήταν πρόθεση μου να εισηγηθώ την ανάληψη πρωτοβουλίας και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Συμπλήρωσε ότι τώρα είναι πιο επιτακτική η ανάγκη για πρωτοβουλία από ΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ αφού θέλουν να δουν την Τουρκία να εμπλέκεται στη Μεσόγειο. «Πρώτο πρέπει να οριοθετηθεί η ζώνης αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας. Δεύτερο πρέπει να αρθούν οι έκνομες ενέργειες, ενώ υπάρχουν και οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών οι οποίοι δίνουν τη συνταγή λύσης».

Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν θετικές ενδείξεις από πλευράς Τουρκίας. «Αυτό που έχει διαμηνυθεί σε εμάς είναι ότι μέχρι τις τουρκικές εκλογές δεν υπάρχει πρόθεση να αναλάβουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού.