ΠτΒ: Αναγκαία όσο ποτέ, η περαιτέρω αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς

Οι συνεχείς, κλιμακούμενες και απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις και προκλήσεις, επιβάλλουν σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, την ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης της άμυνας και ετοιμότητας της Ε.Φ

imagew 4 2 ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Εθνική Φρουρά, ΠτΒ

Η παράνομη παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού στο νησί μας για 47 και πλέον χρόνια, καθώς και οι συνεχείς, κλιμακούμενες και απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις και προκλήσεις, επιβάλλουν σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, την ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης της άμυνας και ετοιμότητας της Ε.Φ., ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Σε χαιρετισμό της, το πρωί, κατά την τελετή ορκωμοσίας των γυναικών Συμβασιούχων Οπλιτών, που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο «Ευμένιου Παναγιώτου» (ΚΕΝ Λεμεσού), η κ. Δημητρίου δήλωσε ότι η συγκεκριμένη τελετή ορκωμοσίας αποτελεί μια τεράστια νίκη «απέναντι σε στερεότυπα και σε σεξιστικές παρωχημένες αντιλήψεις περί διάκρισης των φύλων στην άμυνα της χώρας μας. Σε μια διαδρομή που έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε και πολύ σημαντικά βήματα να κάνουμε».

«Ως γυναίκα, απευθυνόμενη σε γυναίκες, νιώθω περήφανη και συγκινημένη που σας αντικρίζω με την τιμημένη στολή της Ε.Φ., έτοιμες να αναλάβετε το ύψιστο καθήκον της προσφοράς προς την πατρίδα, έχοντας πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσετε, υπηρετώντας την ημικατεχόμενη για σχεδόν μισό αιώνα Κύπρο μας», συμπλήρωσε.

Η συμμετοχή των Κυπρίων γυναικών σε όλους τους αγώνες της πατρίδας μας, πρόσθεσε, καταδεικνύει την ικανότητα των γυναικών να προσφέρουν εξίσου άριστες υπηρεσίες στην άμυνα και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και τόνισε ότι η ιδιότητα δεν αποτελεί ή δεν πρέπει πλέον να αποτελεί θέμα φύλου, αλλά θέμα ατομικών χαρακτηριστικών, όπως το ήθος, η πειθαρχία, ο επαγγελματισμός και η προσήλωση που απαιτούνται κατά την επιτέλεση εργασιών και σημαντικών αποστολών.

Στην Κύπρο, συνέχισε η Πρόεδρος της Βουλής, η παρουσία των γυναικών στις τάξεις των συμβασιούχων οπλιτριών συνιστά μια ιστορική, καινοτόμο μεταρρύθμιση στην Ε.Φ., η οποία ενισχύει τον κυπριακό στρατό και την άμυνα της χώρας μας.

Η σημερινή τελετή ορκωμοσίας, είπε, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η στρατιωτική υπηρεσία δεν είναι μόνο ανδρική υπόθεση και υπέδειξε πως «οι γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό, αποδεδειγμένα διεκπεραιώνουν τα καθήκοντα τους με επαγγελματική επάρκεια, οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες και ο ζήλος και η αφοσίωση που επιδεικνύουν σε καθημερινή φάση, υπηρετώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενισχύουν το θεσμό, αναβαθμίζουν και εκσυγχρονίζουν την Ε.Φ».

Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως η παράνομη παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού στο νησί μας, για 47 και πλέον χρόνια, καθώς και οι συνεχείς, κλιμακούμενες και απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις και προκλήσεις, με πιο πρόσφατες τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και την αυθαίρετη ανατροπή του στάτους κβο στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, επιβάλλουν σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, την ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης της άμυνας και ετοιμότητας της Ε.Φ. με στόχο την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην ομιλία της και απευθυνόμενη προς τις νέες οπλίτριες, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «με τον νενομισμένο όρκο σας για υπακοή στο Σύνταγμα και τους Νόμους, την πίστη και την αφοσίωση στην πατρίδα και με πλήρη συναίσθηση του βάρους της ευθύνης που αναλαμβάνετε,  έχετε θέσει τον εαυτό σας στη διάθεση της πατρίδας και είμαι βέβαιη ότι θα εργαστείτε σκληρά για να ανταποκριθείτε με επιτυχία στην αποστολή σας και να φανείτε αντάξιες της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών της πατρίδας».