ΠτΒ: Η Βουλή τιμά και πενθεί τον Κύπρο Χρυσοστομίδη

«Έφυγε χθες από τη ζωή ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, ένας άνθρωπος που κόσμησε με την παρουσία του τα έδρανα της Βουλής των Αντιπροσώπων και συνολικά τον πολιτικό μας βίο»

12DF7D30 4110 406F 92D5 BB346195A239

Η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά και πενθεί σήμερα έναν άνθρωπο σεμνό, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια του δημόσιου βίου του, επέδειξε γνήσιο ήθος και ανιδιοτελή, άνευ όρων, αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του, ο οποίος έδωσε μαζί τους τον αγώνα τον καλό, αφήνοντας έντονο το αποτύπωμά του στον σύγχρονο μας πολιτικό πολιτισμό, είπε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, σε αναφορά της στη συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος, για τον θάνατο του πρώην Υπουργού και βουλευτή Κύπρου Χρυσοστομίδη.

«Έφυγε χθες από τη ζωή ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, ένας άνθρωπος που κόσμησε με την παρουσία του τα έδρανα της Βουλής των Αντιπροσώπων και συνολικά τον πολιτικό μας βίο», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι ο Κύπρος Χρυσοστομίδης διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου από το 2003 έως το 2006 και Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2008.

Σημείωσε ότι από το 2006 έως το 2008 υπηρέτησε ως βουλευτής Λευκωσίας του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, συμβάλλοντας στην υλοποίηση του έργου της Βουλής από τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και του μέλους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, Νομικών και Συγκοινωνιών και Έργων και συμμετέχοντας στην αντιπροσωπεία της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανέφερε, επίσης, πως γεννημένος στον Κάθικα της Πάφου το 1942, ο Κύπρος Χρυσοστομίδης έδειξε από πολύ νωρίς ενδιαφέρον για τα κοινά και ανέπτυξε πλούσια και πολυσήμαντη πολιτική, επιστημονική και επαγγελματική δράση.

Είπε, παράλληλα, πως μετά το πέρας των σπουδών του, εργάστηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου συμμετείχε στην έρευνα για εξέταση των κατηγοριών εναντίον της χούντας των Αθηνών και στη διατύπωση της καταδικαστικής έκθεσης της επιτροπής.

Σημείωσε ότι το 1998 ίδρυσε την Έπαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος μέχρι τον θάνατό του. Υπήρξε επίσης πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής Έρευνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλος σημαντικών ευρωπαϊκών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και οργανισμών, καθώς και ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Καταναλωτών.

Όπως ανέφερε, κατά τη μακρά επαγγελματική του πορεία διακρίθηκε για την εντιμότητα, την ευσυνειδησία, την ευρυμάθεια και τη νομική του δεινότητα.

Υπήρξε, μεταξύ άλλων, συνέχισε η Πρόεδρος της Βουλής, ένας από τους πρώτους δικηγόρους που υπερασπίστηκαν πρόσφυγες και άλλα θύματα της τουρκικής εισβολής σε υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μας κληροδοτεί πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο με αντικείμενο τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική ζωή στην Κύπρο», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η ζωή και το έργο του Κύπρου Χρυσοστομίδη δεν περιορίζονται στα πιο πάνω.

Εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια του σώματος στην οικογένεια και τους οικείους του, η κα. Δημητρίου κάλεσε την Ολομέλεια να τηρήσουν μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του.

Αιωνία του η μνήμη, κατέληξε στην Αναφορά της η Πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: ΚΥΠΕ