Ρεκόρ εισροής νερού στα φράγματα

fragmata Βροχοπτώσεις

Η εισροή νερού στα φράγματα φέτος αποτελεί ρεκόρ για τα τελευταία τριάντα χρόνια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρώτος Τεχνικός Μηχανικός στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Φαίδρος Ρουσσής, προσθέτοντας ότι σε δέκα ημέρες, αν συνεχίσει η εισροή που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, θα υπερχειλίσουν και τα φράγματα του Ασπρόκρεμμου και της Καλαβασού.

Ερωτηθείς ο κ. Ρουσσής, είπε ότι το φράγμα του Ασπρόκρεμμου δεν υπερχείλισε. «Βρίσκεται στο 93,9% πληρότητα. Θέλει 3,3 εκ. για να υπερχειλίσει με την σημερινή εισροή που ήταν 300 χιλ. το τελευταίο 24ωρο. Αν η εισροή τούτη είναι σταθερή τις επόμενες ημέρες και δεν μειωθεί, θέλει δέκα ημέρες για να υπερχειλίσει», σημείωσε.

Γενικά η εισροή του τελευταίου 24ωρου, συνέχισε, συνεχίζεται ικανοποιητική με 2,1 εκ. σε όλα τα φράγματα.

«Τα αποθέματα έφθασαν στο 73,4% πληρότητα σε όλα τα φράγματα με 213,4 εκ. και το επόμενο φράγμα μετά τον Ασπρόκκρεμο που έχει υψηλή πληρότητα είναι το φράγμα της Καλαβασσού με 89,4 πληρότητα, 15,3 αποθέματα με χωρητικότητα 17,1. Κι αυτό το φράγμα, αν η ροή του συνεχιστεί ανάλογα με τις βροχές που είχαμε τις τελευταίες ημέρες, μπορεί να υπερχειλίσει σε δέκα ή δεκαπέντε ημέρες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις ροές, είπε ο κ. Ρουσσής, είναι ρεκόρ. «Η ροή του Φεβρουαρίου με 48,8 εκ. μέχρι σήμερα είναι ρεκόρ. Ο προηγούμενος καλός Φεβρουάριος ήταν το 2015 με 44,5 εκ. Θα είναι ρεκόρ επίσης, η ετήσια εισροή, η οποία το ρεκόρ της ήταν το 2012 με 191,7 εκ., σήμερα έχουμε 185,3. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε ετήσιο ρεκόρ όσον αφορά εισροές», σημείωσε.

Όσον αφορά τα αποθέματα, διευκρίνισε, είναι μια από τις καλύτερες χρονιές.

Πηγή: ΚΥΠΕ