Ρεκόρ Γκίνες για 17χρονο Κύπριο μαθητή – Έλυσε το κύβο του Ρούμπικ σε 13,22 δευτερόλεπτα!

Μέσα στη μαυρίλα των ημερών, λόγω των περιοριστικών μέτρων και του εγκλεισμού που η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιβάλει, ένας νεαρός συμπατριώτης μας έρχεται να κάνει περήφανη την μικρή Κύπρο

Coronavirus, Νέα Αμμοχώστου

Μέσα στη μαυρίλα των ημερών, λόγω των περιοριστικών μέτρων και του εγκλεισμού που η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιβάλει, ένας νεαρός συμπατριώτης μας έρχεται να κάνει περήφανη την μικρή Κύπρο. Ο λόγος για τον 17χρονο τελειόφοιτο μαθητή, Μιχάλη Ελευθεριάδη, ο οποίος από χθες είναι ο νέος κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Γκίνες στον Κύβο του Ρούμπικ, αφού με χρόνο μόλις 13,22 δευτερόλεπτα κατάφερε να λύσει τη διάσημη σπαζοκεφαλιά… κρεμασμένος ανάποδα (upside down).

Coronavirus, Νέα Αμμοχώστου

Το ρεκόρ στη δοκιμασία «Fastest Time to Solve the Rubik Cube Upside Down» επιτεύχθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2019 σε τουρνουά στην Λευκωσία, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε Κινέζος αθλητής με χρόνο 15,87 δευτερόλεπτα.

Το βίντεο με την δοκιμασία του Μιχάλη που του χάρισε το ρεκόρ Γκίνες

Ο Μιχάλης ανακάλυψε το πάθος του για τον Κύβο του Ρούμπικ στα 13 του χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας σχολικής εκδρομής, βλέποντας ένα φίλο του να προσπαθεί να λύσει την σπαζοκεφαλιά. Την ίδια μέρα απέκτησε τον πρώτο του ερασιτεχνικό κύβο, αγορασμένο από ένα περίπτερο και παρακολουθώντας κάποια «διαδικτυακά σεμινάρια» στο YouTube κατάφερε να λύσει και τις έξι πλευρές του κύβου μέσα σε δύο ώρες.

Οι χρόνοι βελτιώθηκαν στην πορεία, ενώ εμπλουτίστηκε και η γκάμα των δοκιμασιών. Πλέον, ο Μιχάλης σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και πέραν από το Γκίνες, που θεωρεί το πιο σημαντικό του επίτευγμα, είναι κάτοχος 40 παγκύπριων καλύτερων χρόνων και έχει λάβει σημαντικότατες διακρίσεις σε αγώνες στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Βρετανία, όπου μάλιστα κατάφερε να συμπεριληφθεί στην πρώτη 20αδα στους μεγάλους κύβους ((6×6 και 7×7) ανάμεσα στους 132 καλύτερους αθλητές στον κόσμο.

Ο παγκόσμιος τίτλος Γκίνες σημαίνει πολλά για τον Μιχάλη, αλλά πάνω απ’ όλα αποτελεί για τον ίδιο μια υπενθύμιση για το πώς ξεκίνησε, που έχει φτάσει και τι έχει πετύχει μέσα από το ωραίο ταξίδι του στον κόσμο του διασημότερου κύβου στον κόσμο.

Η ιστορία του διασημότερου Κύβου

Ο Κύβος του Ρούμπικ επινοήθηκε το 1974 από τον Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής της Ακαδημίας Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βουδαπέστης, Έρνο Ρούμπικ, ο οποίος με την εφεύρεσή του ήθελε να προκαλέσει το ενδιαφέρον των φοιτητών του για τη γεωμετρία και την αντίληψη των τρισδιάστατων αντικειμένων.

Πρωτοκυκλοφόρησε ως παιχνίδι το 1977 με το όνομα «Μαγικός Κύβος» στην αγορά της Ουγγαρίας και γρήγορα η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα, όταν δύο χρόνια αργότερα, ένας επιχειρηματίας, ο Τίμπορ Λάτσι, ζήτησε και έλαβε την άδεια να τον εκθέσει στην Έκθεση Παιχνιδιών της Νυρεμβέργης.

Ο Κύβος του Ρούμπικ είναι τρισδιάστατο μηχανικό παζλ με πεντάκις εκατομμύρια συνδυασμούς. Σε έναν κλασσικό Κύβο του Ρούμπικ κάθε μία από τις έξι έδρες καλύπτεται από εννέα αυτοκόλλητα με έξι χρώματα (λευκό, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε και πορτοκαλί). Ένας μηχανισμός περιστροφής επιτρέπει σε κάθε έδρα να περιστρέφεται ανεξάρτητα από τις άλλες, με αποτέλεσμα να συγχέονται τα χρώματα. Για να λυθεί το παζλ θα πρέπει η κάθε έδρα του κύβου να αποτελείται αποκλειστικά από αυτοκόλλητα του ίδιου χρώματος.

Ο Κύβος του Ρούμπικ αποτελεί το εμπορικότερο παιχνίδι παζλ παγκοσμίως, ενώ η αρχική 3×3 εκδοχή του κύβου, που αποτελεί και την κορυφαία δοκιμασία, γιόρτασε πέρυσι την 40η επέτειό της. Ανάμεσα στις πολλές δοκιμασίες συγκαταλέγονται η λύση του παζλ με ένα χέρι, με τα πόδια ή με τα μάτια δεμένα.

Πηγή: Philenews