Εξέλιξη προκύπτει σχετικά με τα τεστ κορωνοϊού στα σχολεία. Από αύριο Δευτέρα 28/3 σε όλα τα Λύκεια θα γίνονται ρινικά τεστ αντί ρινοφαρυγγικά, μετά από εισήγηση της επιδημιολογικής ομάδας, τα οποία έχουν λιγότερη παρεμβατικότητα και ενόχληση κατά την διενέργεια τους. Τα ίδια τεστ θα γίνονται και για τους μαθητές Γυμνασίων όταν επιστρέψουν στα σχολεία.
Σύμφωνα με την κ. Στυλιανού, Συντονίστρια του Προγράμματος Πληθυσμιακού Ελέγχου του Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προμηθευτεί τα συγκεκριμένα τεστ και από αύριο Δευτέρα σε όλα τα σχολεία θα γίνονται ρινικά τεστ για να διευκολυνθούν τα παιδιά να μην νιώθουν άβολα και να μην ταλαιπωρούνται κατά την διενέργεια τους.
Όπως μας ανέφερε, είναι τα ίδια τεστ που ήδη χρησιμοποιούνται και έχουν καινούργια σήμανση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν ρινικά.
Η διαφορά με τα ρινοφαρυγγικά τεστ
Τα ρινικά τεστ δεν μπαίνουν τόσο βαθιά στην μύτη όσο τα ρινοφαρυγγικά που ξέρει καλά ο κόσμος και χρησιμοποιούνται από την αρχή της πανδημίας. Μπαίνουν στην άκρη της μύτης, μόνο 2 εκατοστά στο ρουθούνι.
Αρχικά, αυτά τα τεστ θα χρησιμοποιηθούν για τα παιδιά γιατί στα παιδιά είναι ο πιο μεγάλος βαθμός δυσκολίας. “Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα”.
“Πρώτα ξεκινήσαμε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες διότι δεν μπορούν να συνεργαστούν και είναι και παιδιά που δεν μπορούν να προστατευθούν, δηλαδή είναι δύο τα θέματα τους: Δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους άρα είναι πιο ευάλωτα στον ιό από το περιβάλλον και το δεύτερο είναι ότι δεν μπορούν λόγω και των νοσημάτων τους πολλές φορές να συνεργαστούν για να κάνουν το τεστ. Ξεκινήσαμε από αυτά τα παιδιά και τα ειδικά σχολεία και τώρα το επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία και έχουμε επαρκείς ποσότητες για όλα τα παιδιά”, κατέληξε η κ. Στυλιανού
Αξιοπιστία ρινικών τεστ
Σύμφωνα λοιπόν με τον Δρ. Πέτρο Καραγιάννη, το ρινοφαρυγγικό είναι το πιο κατάλληλο δείγμα. Το ρινικό μπορεί να μην είναι τόσο καλό διότι η ποσότητα του ιού που μπορεί να έχει στο συγκεκριμένο σημείο ένα άτομο μπορεί να μην είναι αρκετή για να βγει επακριβές αποτέλεσμα. Επομένως μπορεί να χάσεις κάποια θετικά δείγματα.
Ο κ. Καραγιάννης μας εξήγησε ότι τα ρινικά τεστ δεν μπαίνουν τόσο βαθιά στη μύτη για να μπορούν να τα ανέχονται τα παιδιά. Φυσικά όμως σύμφωνα με τον ίδιο, η ανθεκτικότητα του καθενός διαφέρει στην πίεση.
Υπάρχουν και ενήλικες που δεν το ανέχονται, επομένως μπορεί να είναι οδυνηρό και ακόμα περισσότερο αν είναι ένα παιδί με ειδικές ανάγκες που δεν πρόκειται να συνεργαστεί για την διενέργεια του τεστ κατέληξε ο κ. Καραγιάννης.
Πηγή: Offsite
Λευκωσία Χριστοφίδης Χάρης Περικλέους 39Α Στρόβολος 22511351 Γεωργίου Χάρις 28ης Οκτωβρίου 1, κατ.11 Έγκωμη 22255535…
Του Αγίου Πολυκάρπου Ιερομάρτυρος και του Οσίου Πολυχρονίου είναι σήμερα, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου.Τα ονόματα που…
Λευκωσία Τοούλας Ανδρέας Λεωφ. Κέννετυ 22 Δ Λευκωσία 22460202 Μούγης Μάριος Ανδροκλέους 15Β Λευκωσία 22763575…
Δύο χρόνια συμπληρώνονται την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, που στοίχισε…
Σε κινητοποίηση τέθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, έπειτα από πυρκαγιές σε σπίτια στη Λευκωσία και το…
Του Οσίου Θαλασσίου είναι σήμερα, Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου.Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι:Θαλάσσιος, Θαλάσσης, Θάλασσα, Θαλασσινή,…