ΣΑ ΟΗΕ: Ανανεώθηκε η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας

b b unfikyp

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνήλθε σήμερα (28 Ιουλίου 2022) το πρωί, σε επίσημη συνεδρία, υπό την προεδρία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Βραζιλίας Πρέσβη Ronaldo Costa Filho, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, UNFICYP, για ακόμη έξι μήνες, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023.

Το προκαταρκτικό αντίγραφο του ψηφίσματος με αριθμό S/RES/2646 (2022) διατίθεται εδώ.

Σημειώνουμε ότι πριν τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου επέδωσε στην Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιστολή συγκατάθεσης της Κυπριακής Κυβέρνησης, ως φιλοξενούσας χώρας για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP.

Ικανοποίηση Υπουργείου Εξωτερικών

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ικανοποίηση για την υιοθέτηση του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης (UNFICYP).

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, στο Ψήφισμα του, το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει όλα τα περί Κύπρου Ψηφίσματα του και επαναλαμβάνει τη σημασία επίτευξης συνολικής επίλυσης του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει επίσης την στάση του αναφορικά με το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα και την Προεδρική Δήλωση ημερομηνίας 23 Ιουλίου 2021 που καταδικάζει τις ανακοινώσεις της Τουρκικής και Τουρκοκυπριακής ηγεσίας για το περαιτέρω άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής, προσθέτει το Υπουργείο.

Σημειώνει ότι στο ίδιο πλαίσιο, εκφράζει έντονη απογοήτευση για τη μη αναστροφή των τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, λαμβάνοντας υπόψη την σύμφωνο γνώμη της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχωρεί στην ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης (UNFICYP), ενώ επισημαίνει ότι το status quo δεν είναι βιώσιμο και επαναλαμβάνει την σημασία εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.