Σαρηγιάννης: Πότε δείχνουν μείωση κρουσμάτων τα μοντέλα- Το αισιόδοξο σενάριο

«Σε σχέση με την Όμικρον, την άνοιξη θα είμαστε πολύ καλύτερα, με πολύ πολύ λίγα κρούσματα προς τον Μάρτιο, Απρίλιο»

a15e59224b8773f36702fccecd78c6bb 1 Κρούσματα, Μετάλλαξη Όμικρον, πανδημία

Τα μοντέλα για την εξέλιξη της πανδημίας παρέθεσε το Πρωτοσέλιδο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αρχικά, ο ειδικός ανέφερε ότι «τα μοντέλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί η άνοδος μέχρι τις 20 του μήνα τουλάχιστον, θα υπάρξει η κορύφωση και θα ακολουθήσει μια αποκλιμάκωση σε διάστημα ενός μήνα, μέχρι τον Φεβρουάριο.

Τα αποτελέσματα των τεσσάρων τελευταίων ημέρων δείχνουν ένα «φρενάρισμα», ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής από το 2,6 της προηγούμενης εβδομάδας έπεσε στο 1,36 κάτι που δείχνει αυτή την επιβράδυνση. Αυτό είναι ενδιαφέρον γιατί μπορεί να δείχνει ότι είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση, άρα σε χαμηλότερα επίπεδα απ όσο περιμέναμε, και θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες 2-3 ημέρες».

Σε ερώτηση εάν τα μοντέλα προέβλεψαν την έκρηξη κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών, απάντησε ότι «είχαμε δει ότι με δεδομένη τη δυναμική της Όμικρον, όπως είχε διαμορφωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, και βάζοντας αυτά τα στοιχεία πάνω στο πληθυσμό της Ελλάδας και πάνω στα ποσοστά εμβολιασμού, έδειχνε ότι θα είχε αυτή την πολύ πολύ έντονη άνοδο».

Σε σχέση με τους φόβους για μια νέα έξαρση, εξήγησε ότι «τα μοντέλα έδειχναν ότι έπρεπε να είχαμε περισσότερα κρούσματα, τα οποία όμως φαίνεται να πέφτουν εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία. Υπάρχουν όμως φόβοι λόγω των ημερών των γιορτών που καταγράφονται αυτά τα κρούσματα, και περιμένουμε να δούμε εάν αυτοί οι αριθμοί σήμερα και αύριο θα συγκρατηθούν ή θα δούμε την αύξηση, «διορθώνοντας» τα νούμερα και ακολουθώντας την αρχικά προβλεπόμενη πορεία».

Υπογράμμισε ότι «σε σχέση με την Όμικρον, την άνοιξη θα είμαστε πολύ καλύτερα, με πολύ πολύ λίγα κρούσματα προς τον Μάρτιο, Απρίλιο. Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν θα βρεθεί μια νέα παραλλαγή, η οποία θα δημιουργήσει ανησυχία και μεγαλύτερο κίνδυνο».