Σχέδια για σύνδεση Κύπρου – Αιγύπτου με αεροπλάνα και βαπόρια

Το ενδεχόμενο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Πάφου με την Αίγυπτο, το οποίο τέθηκε προπαρασκευαστικά στο τραπέζι κατά τις επαφές φορέων των δύο πλευρών, είναι ακόμη σε «υπνώττουσα» φάση και οι φορείς της επαρχίας αναμένουν να δουν κατά πόσο θα απασχολήσει τους αρμόδιους του κράτους για να προωθηθεί το 2021.

Αυτό συνάγεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», από τις επαφές που διεξήχθησαν το διάστημα αμέσως πριν την πανδημία και από τις οποίες διαφαίνεται πολύ θετική στάση εκατέρωθεν στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Αιγύπτου. Εντούτοις, πρακτικά κρίνεται δύσκολο να υπάρξουν εξελίξεις εντός του τρέχοντος έτους εξαιτίας των δραματικών οικονομικών συνεπειών που στο μεταξύ επέφερε ο κορωνοϊός.

Με ορίζοντα το 2021, οι φορείς Πάφου και Αιγύπτου εργάζονται στο θέμα της νηολόγησης κρουαζιερόπλοιων από την Αίγυπτο προς την Κύπρο, σε πρώτο στάδιο κατά τις καλοκαιρινές περιόδους για τουριστικούς σκοπούς και εν συνεχεία σε μόνιμη βάση. Αν και οι δύο πλευρές δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες, πιθανότατα τα κρουαζιερόπλοια από την Αίγυπτο θα δένουν σε πρώτη φάση στο λιμάνι Λεμεσού που έχει τις αναγκαίες υποδομές υποδοχής και όχι στην Κάτω Πάφο που ως γνωστό, όπου τα πάντα εξαρτώνται από τις καιρικές και θαλάσσιες συνθήκες.

Σε αντίστοιχα καλό επίπεδο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκονται οι διαβουλεύσεις και για την αεροπορική σύνδεση της Πάφου με τη γείτονα χώρα και ειδικότερα με την πρωτεύουσα Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Η αεροπορική σύνδεση εκτιμάται ότι είναι πιο εύκολο να δρομολογηθεί, δεδομένου ότι οι υποδομές υπάρχουν και δεν απαιτούνται τόσο εξειδικευμένες διαδικασίες όσο στο χώρο της ναυσιπλοΐας.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος