Σε ισχύ η διαφοροποίηση στη διαδικασία test to stay για μαθητές που είναι στενές επαφές

Δείτε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την διαφοροποίηση

imagew 2 Test to Stay, ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

Το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωση του, διευκρινίζει ότι από σήμερα, 1 Φεβρουαρίου 2022, τίθεται σε εφαρμογή η διαφοροποίηση της διαδικασίας test to stay για μαθητές/τριες που αποτελούν στενές επαφές και ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης και δεν έχει παρέλθει η περίοδος των 90 ημερών. Η συγκεκριμένη διαφοροποίηση ισχύει για όσους μαθητές/τριες αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού που διαγνώστηκε από την 1η Φεβρουαρίου 2022.

Για τις στενές επαφές που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης και δεν έχει παρέλθει η περίοδος των 90 ημερών, βάσει του πρωτοκόλλου δεν υποχρεούνται να αυτοπεριοριστούν και κατά την 3η και 5η ημέρα απο την επαφή, υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test), ενώ υπάρχει σύσταση για διενέργεια εξέτασης PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) κατά την 7η ημέρα.

Το τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) κατά την 3η και 5η ημέρα μπορεί να διενεργηθεί είτε μέσω των μονάδων δειγματοληψίας που προσέρχονται στα σχολεία, είτε μέσω των προκαθορισμένων σημείων δειγματοληψίας που παραπέμπει το Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι για τις στενές επαφές που δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού, ή έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ή νόσησαν και έχει παρέλθει το διάστημα των 90 ημερών, θα έχουν την επιλογή είτε να περιοριστούν για 10 ημέρες όπως προνοεί το σχετικό πρωτόκολλο και να αποδεσμευτούν την 7η ημέρα μετά από τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ή εργαστηριακή εξέταση PCR, είτε να προσέρχονται στα προκαθορισμένα σημεία για τη διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) καθημερινά για την περίοδο 7 συνεχόμενων ημερών μετά την επαφή (εξαιρούνται αργίες και Σαββατοκύριακα).

Οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν στο “test to stay”, δεν υποχρεούνται να προσέρχονται στα προκαθορισμένα σημεία δειγματοληψίας που τους παραπέμπει το Υπουργείο Υγείας για τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) κατά την 3η και 5η ημέρα από την ημερομηνία επαφής.

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά κατ` εξαίρεση μόνο στο ωράριο λειτουργίας των σχολικών μονάδων (συμπεριλαμβανομένων ενιαίων ολοήμερων σχολείων και προαιρετικών ολοήμερων σχολείων) και μετά την αποχώρηση των στενών επαφών από τα σχολεία, θα πρέπει να τίθενται σε αυτοπεριορισμό, καθώς συνεχίζουν να θεωρούνται στενές επαφές και δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος σε άλλες απογευματινές δραστηριότητες, (όπως φροντιστήρια, αθλοπαιδιές κ.α)

Οι μαθητές/τριες θα πρέπει να αποφεύγουν τη διακίνηση τους μέσω των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και η μετάβαση τους στο σχολείο να γίνεται με ιδιωτικό όχημα.

Η απουσία των μαθητών/τριών από την τάξη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εργαστηριακού ελέγχου, θα είναι δικαιολογημένη.

Διευκρινίζεται πως, εάν ένα άτομο υποβληθεί σε εξέταση το απόγευμα και εντοπιστεί θετικό, οι επαφές του στο σχολείο θα μπορούν να κάνουν χρήση της εφαρμογής του μέτρου “test to stay”.

Οι μαθητές/τριες της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης που διαμένουν σε απομακρυσμένες ή ορεινές κοινότητες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τα σημεία δειγματοληψίας που θα επισκέπτονται τις σχολικές μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη συνοδείας και επίβλεψης των παιδιών που θα προσέρχονται στα κέντρα δειγματοληψίας που βρίσκονται στα σχολεία, έχουν οι γονείς/κηδεμόνες.

Οι μαθητές/τριες της δημοτικής εκπαίδευσης σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητική εξέταση Rapid test δύο φορές την εβδομάδα.

Οι μαθητές/τριες της μέσης εκπαίδευσης σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητική εξέταση Rapid test ισχύος 72 ωρών.

Διευκρινίζεται ότι από την άνω υποχρέωση εξαιρούνται οι μαθητές/τριες που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα (δύο δόσεις) ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης ισχύος 90 ημερών.