Σε καλοκαιρινή άδεια η μισή Κύπρος – Ένας στους δύο εργαζόμενους βρίσκονται με άδεια

Εγκατέλειψαν τα γραφεία και τις δουλείες τους, πέραν των 260.000 εργαζόμενων στο δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα και κατέληξαν σε παραλίες, στα ορεινά και στο εξωτερικό για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ένας στους δύο εργαζόμενους βρίσκονται με άδεια, με αποτέλεσμα τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας, να υπολειτουργούν. Κάθε χρόνο από τις 10 μέχρι τις 25 Αυγούστου μειώνεται η οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, οι συλλογικές συμβάσεις σε κάποια επαγγέλματα προβλέπουν την ανάπαυση των εργαζόμενων για περίοδο δύο εβδομάδων την περίοδο του Αυγούστου. Γι’ αυτούς τους λόγους, οι περισσότεροι εργαζόμενοι επιλέγουν την εβδομάδα του Δεκαπενταυγούστου για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Από τις 409.117 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα πέραν των μισών βρίσκονται σε άδεια. Εξάλλου στο δημόσιο τομέα από τους 52.069 εργαζόμενοι, περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονται σε διακοπές. Η ίδια εικόνα ισχύει και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δηλαδή στους ημικρατικούς οργανισμούς και στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς από τους περίπου 60.000 το 50% είναι με άδεια. Ωστόσο, στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, παρά τον αυξημένο αριθμό των υπαλλήλων που βρίσκονται με άδεια, δεν φαίνεται οι εργαζόμενοι που έμειναν πίσω να ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα, καθώς οι περισσότεροι πολίτες βρίσκονται και αυτοί με άδεια και απευθύνονται στις κρατικές υπηρεσίες μόνο όταν είναι αναγκαίο. Σε αντίθεση με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και ειδικά αυτούς που είναι σε εργασίες που χρειάζεται να επιφορτιστούν και με τα καθήκοντα των εργαζόμενων που βρίσκονται με άδεια, καθώς πολλοί πολίτες συνδυάζουν την ξεκούρασή τους, π.χ. με μια βόλτα στην αγορά.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, εξέφρασε την εκτίμηση πως πέραν του 65% των ιδιωτικών υπαλλήλων είναι με άδεια. Είπε, επίσης, πως βάσει των συλλογικών συμβάσεων των εργαζόμενων, η εργασία σε κάποια επαγγέλματα σταματά τον Αύγουστο για περίοδο δύο εβδομάδων. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, από την παραχώρηση άδειας την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό τομέα και όσοι εργάζονται στον τομέα της παραγωγής και της διανομής αναψυκτικών και ποτών.

Υπενθυμίζουμε ότι η 15η Αυγούστου είναι δημόσια αργία για τους εργαζόμενους στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σε σχέση τον ιδιωτικό τομέα, το Υπουργείο Εργασίας έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει πως, σύμφωνα με την περί της ρύθμισης της λειτουργίας καταστημάτων και των όρων απασχόλησης των υπαλλήλων τους νομοθεσία, όλα τα γενικά καταστήματα την Πέμπτη, 15 Αυγούστου, θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά. Επιπλέον, υποδεικνύει πως όσα ειδικά καταστήματα λειτουργήσουν, θα πρέπει να αποζημιώσουν τους υπαλλήλους που θα απασχοληθούν την ημέρα αυτή με αναλογία 1:2.

Συνήθως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, για πενθήμερη εργασία την εβδομάδα δικαιούνται άδεια 20 εργάσιμες ημέρες, ενώ όσοι εργάζονται έξι ημέρες δικαιούνται 24 ημέρες. Πολλοί εργαζόμενοι κατά την άδειά του πληρώνονται από το Κεντρικό Ταμείο Άδειων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας πέρσι πληρώθηκαν μέσω του Κεντρικού Ταμείου Αδειών, 88.437 μισθωτοί.

Πηγή: Philenews