Σε καραντίνα 779 άτομα που επαναπατρίστηκαν 16-21 Μαρτίου

11314694 Coronavirus, επαναπατρισμός, καραντίνα, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ, Κύπρος, Υπουργείο Υγείας

Σε απομόνωση σε επτά ξενοδοχεία παγκύπρια έχουν τεθεί 779 άτομα που επέστρεψαν στην Κύπρο από το εξωτερικό την περίοδο 16-21 Μαρτίου 2020, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας παράλληλα ότι γίνεται συντονισμός επί 24ώρου βάσης δια μέσου Κέντρου Συντονισμού που έχει συγκροτήσει για τις απαραίτητες ενέργειες για την όσο το δυνατό πιο άνετη και ασφαλή μεταφορά και διαμονή των ατόμων σε απομόνωση στα ξενοδοχεία.

«Στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι από την έναρξη ισχύος του Διατάγματος του Υπουργού Υγείας τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020, το απόγευμα μέχρι και τη διεκπεραίωση της τελευταίας πτήσης πριν τη λήξη του διατάγματος στις 3 π.μ. της 21ης Μαρτίου 2020, τέθηκαν σε απομόνωση (καραντίνα) 779 άτομα, τα οποία επέστρεψαν στην Κύπρο από το εξωτερικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

Τα άτομα αυτά, προστίθεται, τέθηκαν σε απομόνωση για περίοδο 14 ημερών σε εφτά ξενοδοχεία παγκύπρια.

Πρόσθετα των πιο πάνω, συνεχίζει η ανακοίνωση του Υπουργείου, αναμένονται εντός της σημερινής ημέρας να φθάσουν άλλα 439 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο με τρεις ναυλωμένες πτήσεις στο πλαίσιο του συντονισμού που διενεργεί το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για τον επαναπατρισμό των Κύπριων πολιτών, σύμφωνα με τις πρόνοιες σχετικού Διατάγματος του Υπουργού Υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας επίσης πληροφορεί το κοινό ότι έχει συγκροτήσει Κέντρο Συντονισμού, το οποίο συντονίζει τις πιο κάτω ενέργειες, για την όσο το δυνατό πιο άνετη και ασφαλή μεταφορά και διαμονή των ατόμων σε απομόνωση στα ξενοδοχεία.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι γίνεται συντονισμός επί 24ώρου βάσης για την ασφαλή μεταφορά των πολιτών που καταφθάνουν στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου, οι οποίοι θα τεθούν σε απομόνωση στα ξενοδοχεία, σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία μεταφορών που έχει συμβληθεί με το Υπουργείο Υγείας για το σκοπό αυτό, την εταιρεία Hermes, η οποία διαχειρίζεται τους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου, την Αστυνομία και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης «Ζήνων».

Συντονισμός επί 24ώρου βάσης, γίνεται επίσης, για την ασφαλή μεταφορά των πολιτών που καταφθάνουν στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου, οι οποίοι είτε έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε εγχείρηση ή υποφέρουν από σοβαρή ασθένεια, ή συνοδεύουν παιδιά, για να τεθούν σε απομόνωση στα σπίτια τους σε συνεργασία με το νοσηλευτικό προσωπικό των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου και την ιδιωτική εταιρεία μεταφορών που έχει συμβληθεί με το Υπουργείο Υγείας για το σκοπό αυτό.

Γίνεται συντονισμός επί 24ώρου βάσης για την όσο το δυνατό πιο άνετη και ασφαλή διαμονή των ατόμων σε απομόνωση στα ξενοδοχεία, σε συνεργασία με τη διεύθυνση έκαστου ξενοδοχείου για την παροχή προγεύματος, μεσημεριανού και δείπνου καθώς και για την εξατομικευμένη εξυπηρέτηση του κάθε ατόμου που βρίσκεται σε απομόνωση στα ξενοδοχεία.

Παράλληλα διασφαλίζεται η «αυστηρή τήρηση των κανόνων απομόνωσης» σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά, με φύλαξη των εξωτερικών χώρων – εισόδων/εξόδων των ξενοδοχείων, με ιδιωτική εταιρεία παροχής ασφάλειας για φύλαξη των εσωτερικών χώρων, η οποία έχει συμβληθεί με το Υπουργείο Υγείας και την Αστυνομία.

Συνεργασία υπάρχει και με τον Επίτροπο Εθελοντισμού για την αγορά και τη διανομή πακέτου με προσωπικά είδη υγιεινής, καθαριστικά, κ.ά., σε κάθε άτομο που βρίσκεται σε απομόνωση, αναφέρεται.

Προστιθεται ότι επισκέπτριες υγείας προβαίνουν σε ενημέρωση των ατόμων σε απομόνωση στα ξενοδοχεία για όλα τα θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό, την αυστηρή τήρηση των κανόνων απομόνωσης με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς και θερμομέτρησή τους.

Γίνεται επίσης συντονισμός επί 24ώρου βάσης για την άμεση παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όσους τη χρειάζονται, σε συνεργασία με τους Προσωπικούς Ιατρούς των ατόμων σε απομόνωση και τους Προσωπικούς Ιατρούς ΟΚΥπΥ, καθώς και προμήθειας φαρμάκων για όσους λαμβάνουν φάρμακα και το απόθεμά τους έχει εξαντληθεί.

Συντονισμός επί 24ώρου βάσης γίνεται και για την άμεση επίλυση προβλημάτων που τυχόν να δημιουργηθούν με επισκέψεις προσωπικού του Υπουργείου Υγείας στα ξενοδοχεία, καταγραφής των προβλημάτων σε συνεργασία με τη διεύθυνση έκαστου ξενοδοχείου και άμεσης επικοινωνίας των λειτουργών αυτών με το Κέντρο Συντονισμού του Υπουργείου Υγείας.

Παρέχονται σε όλα τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν άτομα σε απομόνωση, αναλωσίμων ειδών (γάντια, μάσκες και αντισηπτικά).

Γίνεται επίσης συντονισμός επί 24ώρου βάσης με τα Κέντρα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: politis