Σε μαζική κινητοποίηση έξω από το Προεδρικό κατέρχεται η ΠΣΕΜ για τις εξετάσεις τετραμήνων

Εκτός των αιθουσών διδασκαλίας παρέμειναν κατά την τρίτη και τέταρτη διδακτική περίοδο οι μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει το σύστημα εξετάσεων τετραμήνων από την υφιστάμενη σχολική χρονιά, Λευκωσία 19 Σεπτεμβρίου 2019. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Η κατάσταση με την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο ήταν πιεστική, γεμάτη άγχος για τους μαθητές που πνίγονται στη συνεχή γραπτή αξιολόγηση και που μαζί με τους καθηγητές μας τρέχουμε να καλύψουμε την ύλη, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η ΠΣΕΜ, η οποία προειδοποιεί ότι αν δεν αλλάξει κάτι θα συνεχίσουν με δυναμικά μέτρα.

Καλεί, παράλληλα, όλους τους μαθητές να συμμετέχουν σε μαζική κινητοποίηση την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, προς το Προεδρικό για να βροντοφωνάξουν για ανθρωποκεντρικό και δημοκρατικό σχολείο.

«Στη συνάντηση μας με τον Υπουργό Παιδείας στις 20 Δεκεμβρίου, φάνηκε ξεκάθαρα ότι το Υπουργείο όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένο να συζητήσει κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο, αλλά ούτε και αλλαγές φαίνεται ότι θα κάνει. Δυστυχώς οι εκκλήσεις μας για να καταργηθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο και να διαμορφωθεί ένα σύστημα αξιολόγησης του μαθητή που θα βασίζεται περισσότερο στους εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης, θα προϋποθέτει σημαντική μείωση της ύλης, θα καταργεί τον ανταγωνισμό μεταξύ μαθητών και σχολείων και θα παρέχει ολόπλευρη μόρφωση και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και όχι απλά εξειδίκευση, δεν εισακούονται», προσθέτει.

Όπως αναφέρει η ΠΣΕΜ , όσοι είναι υπέρ των εξετάσεων φέρνουν ως επιχείρημα τη βελτίωση των βαθμών.

«Αυτό είναι το σχολείο που ονειρευόμαστε; Το σχολείο της βαθμοθηρίας; Ως ΠΣΕΜ, σίγουρα θέλουμε όλοι οι μαθητές να παίρνουν καλούς βαθμούς. Να παίρνουν καλούς βαθμούς μέσα από μια διαδικασία που θα τους αναπτύσσει πολύπλευρα και δεν θα τους μετατρέπει σε ρομπότ που κυνηγούν απλά την ύλη», σημειώνει.

Η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι δεν θα σταματήσει ποτέ να τονίζει την ανάγκη να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα και ειδικότερα ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών.

«Το σχολείο είναι ο χώρος που χτίζουμε τη βάση για να γίνουμε άνθρωποι ωφέλιμοι για την κοινωνία και όχι εξειδικευμένοι, χωρίς κριτική σκέψη άνθρωποι. Καλούμε όλους τους μαθητές να συμμετέχουν σε μαζική κινητοποίηση την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, προσυγκέντρωση 10:30 στο χώρο στάθμευσης του Stephanis στη Λεωφόρο Αθαλάσσας, και ακολούθως πορεία προς το Προεδρικό για να βροντοφωνάξουμε για ανθρωποκεντρικό και δημοκρατικό σχολείο. Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα και όχι να εξοντώνει», καταλήγει.

Πηγή: politis