Σε ποια προϊόντα μειώθηκαν οι τιμές- Κατά 30% πιο ακριβά τα κατεψυγμένα ψάρια

Σε ποια προϊόντα μειώθηκαν οι τιμές

FD4814AF 3236 45D3 9B0A 29221A2E4F90

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε ανακοίνωση αναφέρει ότι το αναβαθμισμένο Παρατηρητήριο παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα), με βάση τις ποσότητες και τιμές ανά ημέρα στις οποίες τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης Παγκύπρια καθ΄ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η διάθεση στον καταναλωτή μιας αντικειμενικής συγκριτικής αποτύπωσης των τιμών αγοράς από όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, υπεραγορές, αρτοποιεία, φούρνους, περίπτερα, κ.α.

Συμπερασματικά, η αποτίμηση που γίνεται για τον μήνα Ιανουάριο καταδεικνύει ότι σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 16 κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση μέχρι και 3% (αλλαντικά, τυριά, ζάχαρη, εμφιαλωμένο νερό, φρέσκα κρέατα/ψάρια, δημητριακά/κουλούρια/μπισκότα), ενώ από τις υπόλοιπες κατηγορίες, στις 22 καταγράφονται συγκρατημένες αυξήσεις μέχρι 1%-3% και σε 7 κατηγορίες σημαντικές αυξήσεις. Οι κατηγορίες αυτές αφορούν τα κατεψυγμένα ψάρια +30%, το αλεύρι +6,4%, τα κατεψυγμένα μαλάκια και ψάρια πανέ +5% και τα κατεψυγμένα κρεατικά +4,2%.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές. Τα Παρατηρητήρια Τιμών δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα.

Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι, κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές οι οποίες δεν μπορούν να καθοριστούν. Για τον σκοπό αυτό η Υπηρεσία παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου.