Σε ποιες λύσεις προχωρούν για τους Σύρους στη Χλώρακα

Πάντως, η Αστυνομία είναι αποφασισμένη να παραμείνει στην Χλώρακα και να συνεχίσει τους ελέγχους.

METANASTES 0 Μετανάστες, Συρία

Με ενδιάμεσες λύσεις επιχειρείται να αποφορτιστεί η κατάσταση με τους εκατοντάδες Σύρους που είναι εγκατεστημένοι στη Χλώρακα, προκειμένου να βρεθούν άλλοι διέξοδοι στο ζήτημα.

Πληροφορίες του «Φιλελευθέρου» αναφέρουν ότι έχει αποφασιστεί πως για όσους Σύρους δεν έχουν το καθεστώς της συμπληρωματικής προστασίας, να τους γίνει η πρόταση να μετακινηθούν σε άλλους χώρους, ώστε να αποσυμφορηθεί το συγκρότημα διαμερισμάτων στο οποίο διαμένουν τώρα και να μειωθεί έτσι το πρόβλημα που προκύπτει. Το Υφυπουργείο Προνοίας, στο πεδίο αρμοδιότητας του οποίου ανήκουν οι αιτητές ασύλου και οι οικογένειες, θα τους εισηγηθεί όπως φύγουν από τον χώρο και μετεγκατασταθούν αλλού, κάτω από καλύτερες μάλιστα συνθήκες διαβίωσης.

Συγκεκριμένα, για τους 100 περίπου Σύρους που εγκαταστάθηκαν στα υποστατικά παράνομα κατά παράβαση του διατάγματος του υπουργού Εσωτερικών για διαμονή στην περιοχή, θα τους προταθεί όπως μετακινηθούν στην περιοχή Λίμνες στη Μεννόγεια, ενώ για τις πολυμελείς οικογένειες θα τους ζητηθεί να μεταφερθούν στη δομή της Κοφίνου, όπου υπάρχουν όλες οι εγκαταστάσεις και ανέσεις για τη διαμονή παιδιών. Στην περίπτωση που αποδεχθούν την πρόταση, τότε τα παιδιά θα μετεγγραφούν σε σχολεία της περιοχής ώστε να συνεχίσουν κανονικά τη φοίτησή τους χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε πρόσκομμα.

Όπως εξηγήθηκε στον «Φ» αρμοδίως, δεν μπορεί στη βάση των διαταγμάτων, να υποχρεωθούν οι πρόσφυγες που διαμένουν στη Χλώρακα να μετακινηθούν, ούτε και υπάρχει πρόθεση της Αστυνομίας να παρέμβει με οποιοδήποτε τρόπο για την μετακίνησή τους. Γίνονται ωστόσο σκέψεις όπως το διάταγμα που εξέδωσε η Έπαρχος Πάφου, ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2021, με το οποίο ζητείται αναστολή λειτουργίας του υποστατικού που διαμένουν οι 600 Σύροι, να ζητηθεί όπως εκδοθεί από Δικαστήριο ώστε κάτω υπό προϋποθέσεις να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή.

Πάντως, η Αστυνομία είναι αποφασισμένη να παραμείνει στην Χλώρακα και να συνεχίσει τους ελέγχους των διαμενόντων και να προβαίνει εκεί και όπου δικαιολογείται σε καταγγελίες, ενώ θα εντείνει περαιτέρω την αστυνόμευση, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Ήδη για 11 Σύρους η Αστυνομία έχει σχηματίσει ποινικό φάκελο σε σχέση με τα επεισόδια που διαπράχθηκαν σε βάρος αστυνομικών αλλά και για αυτά που ξέσπασαν μεταξύ τους πριν από μια βδομάδα.

philenews.com