Σήμερα ανακοινώνει το Υπουργικό τα μέτρα για αναχαίτιση της έξαρσης της πανδημίας του COVID-19 στην Κύπρο

Τα μέτρα ενδέχεται να συνεχιστούν μέχρι τα Χριστούγεννα

05C44E4E 40D8 4B36 AB0E BB3EFF07A211 Covid-19, Κύπρος, νέα μέτρα

Συνέρχεται σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για να πάρει αποφάσεις για αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα μέτρα ενδέχεται να συνεχιστούν μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα μετά τη συνάντησή του με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή είναι η χρήση της μάσκας και από τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων οι οποίοι θα υποβάλλονται και σε εβδομαδιαία βάση σε rapid test, η διενέργεια self-test σε εμβολιασμένους, η απαγόρευση όλων των μαζικής συμμετοχής χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και οι διαγνωστικές εξετάσεις σε όλο τον πληθυσμό εκεί όπου εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων.

Οι εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής τέθηκαν επί τάπητος σε μακρά συνάντηση των μελών της με τον κ. Χατζηπαντέλα, μετά την ολοκλήρωση της οποίας ο Υπουργός δήλωσε ότι διαμορφώνεται πακέτο εισηγήσεων για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη σημειώνοντας ότι «τίποτα δεν έχει κλειδώσει».

Ο Υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι κατατίθεται και εισήγηση για «απαγόρευση διεξαγωγής κοινωνικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται ενόψει Χριστουγέννων, περιλαμβανομένων και των σχολικών χριστουγεννιάτικων εορτών, καθώς και των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται σε δήμους και κοινότητες.

Η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται οδήγησε και στην απόφαση όπως γίνει εισήγηση προς την Κυβέρνηση για διενέργεια self-test σε εμβολιασμένα άτομα.

ΣΕΕ και Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα προτείνουν και κατάργηση SafePass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο εφτά μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιαστικού σχήματος.
Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι θα δοθεί χρονικό περιθώριο τριών εβδομάδων για εμβολιασμό των πολιτών που δεν έχουν λάβει καμία δόση των εγκεκριμένων εμβολίων.

Σημείωσε ότι εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση μετά από τις τρεις εβδομάδες θα τεθούν σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους στους οποίους δεν θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένους χώρους που θα καθοριστούν.

Ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι μετά και την ενημέρωση από την ομάδα ιχνηλάτισης κατατίθεται εισήγηση για διενέργεια rapid test σε όλο τον πληθυσμό εκεί και όπου εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, ανεξαρτήτως για όλους, εμβολιασμένους και μη, ενώ προτείνεται και η εισαγωγή ή/και συνέχιση της τηλεργασίας σε ποσοστό που θα καθοριστεί.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΘΝΕ)