Σήμερα το «ραντεβού» του Ζελένσκι με Κύπρο και Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνεται το απόγευμα διαδικτυακά στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων σε ειδική συνεδρία

7b8281277f4a824acbc93d013481afd4 16

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνεται το απόγευμα διαδικτυακά στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων σε ειδική συνεδρία.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι «η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοινώνει στα αξιότιμα μέλη ότι την Πέμπτη, 7 Απριλίου 2022, στις 6.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία της Βουλής, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί διαδικτυακά με ομιλία του στο σώμα».

Επίσης, στις 12:00 την Πέμπτη πρόκειται να απευθυνθεί στην ελληνική Βουλή διαδικτυακά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τόσο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, αλλά και οι περισσότεροι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς και οι βουλευτές πρόκειται να βρίσκονται στο Κοινοβούλιο για την ομιλία Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου είχε ανακοινωθεί μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την 25η Μαρτίου και το κάλεσμα του πρωθυπουργού στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τοποθετηθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να διαρκέσει περίπου 10-15 λεπτά, όπως και στις υπόλοιπες ανάλογες τοποθετήσεις του σε εθνικά κοινοβούλια.

Θετικοί έναντι της ομιλίας Ζελένσκι στη Βουλή είναι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ωστόσο το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση έχουν τοποθετηθεί αρνητικά, ενώ το ΜέΡΑ25 τηρεί μεσοβέζικη στάση.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, κατά την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, θα παραστούν ο πρεσβευτής της Γαλλίας, λόγω της γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας και ο πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως πρύτανης του διπλωματικού σώματος.

Ως συμβολικό τρόπο «για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό» χαρακτήρισε την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή ο Κώστας Τασούλας.