Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών στην υπόθεση του 19μηνου βρέφους

Εμπλοκή σε διάφορες πτυχές της υπόθεσης με τους δύο νεαρούς γονείς είχαν τόσο η Αστυνομία όσο και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας

mwro ΒΡΕΦΟΣ, κακοποίηση

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για τον χρόνο και τον τρόπο δράσης και αντίδρασης των αρμόδιων υπηρεσιών, στα όσα γεγονότα προηγήθηκαν της αποκάλυψης για τον εφιάλτη που έζησε, τουλάχιστον τις τελευταίες είκοσι ημέρες, το 19μηνο βρέφος.

Εμπλοκή σε διάφορες πτυχές της υπόθεσης με τους δύο νεαρούς γονείς, είχαν τόσο η Αστυνομία όσο και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ήδη από το πρωί της Δευτέρας, και από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε ότι βρέφος νοσηλευόταν στο Μακάρειο Νοσοκομείο, και ότι κλήθηκε, από λειτουργό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ιατροδικαστής για να εξετάσει πιθανή κακοποίησή του, διέταξε πλήρη έρευνα.

Αρμόδια πηγή ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι ίσως σήμερα
να υπάρχει μια πρώτη εικόνα, από τη διερεύνηση, για την εμπλοκή και την αντίδραση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Τα στοιχεία που συνέλλεξε ο ΑΝΤ1 από τη διερεύνηση του θέματος, καταδεικνύουν πως οι Υπηρεσίες έχουν ενώπιον τους ογκωδέστατο φάκελο για τους δύο νεαρούς γονείς.
Μάλιστα, η παρακολούθηση, ιδιαίτερα σε σχέση και με την ευημερία του βρέφους, φαίνεται πως ήταν δύσκολο να ολοκληρωθεί, λόγω άρνησης των εμπλεκομένων.

Η Αστυνομία ενεπλάκη για πρώτη φορά στο θέμα στις αρχές Ιουνίου, όταν έφτασαν ενώπιον της καταγγελίες από τον Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια, καθώς και από την οργάνωση Hope For Children, που έκανε λόγο για άσκηση βίας εναντίον της 24χρονης από τον 26χρονο.

Είχε προηγηθεί καταγγελία εναντίον του νεαρού, από τη γιαγιά του, για επίθεση εναντίον της μητέρας του.

Η Επιστημονική Διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ, Άντρη Ανδρονίκου σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι «στις 5/6 λάβαμε και δεύτερη αναφορά, από άλλο ανώνυμο μάρτυρα, στο 1440 για κακοποίηση βρέφους και βία εναντίον της γιαγιάς του ανηλίκου. Κάναμε τις ίδιες διαδικασίες, δηλαδή ενημέρωση Αστυνομίας και Υπηρεσιών. Θέλω να διευκρινίσω ότι εμείς δεν έχουμε δικαιοδοσία για διερεύνηση περιστατικών. Αυτό είναι θέμα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και της Αστυνομίας.

Η Αστυνομία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον και των δύο νεαρών στις 3 Ιουλίου, αλλά μετά από καταγγελία για επίθεση εναντίον της μητέρας και της γιαγιάς του 26χρονου.

Ο νεαρός συνελήφθη, ενώ η 24χρονη εξαφανίστηκε, για να εμφανιστεί το βράδυ της περασμένης Δευτέρας σε αστυνομικό σταθμό, με σκοπό να παραδοθεί.

Είχε μαζί της το βρέφος, και ο αστυνομικός που της έπαιρνε κατάθεση αντιλήφθηκε τα σημάδια κακοποίησης και παραμέλησης, γι’ αυτό και κάλεσε τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, που ανέλαβαν την επιμέλεια.

Πηγή: Ant1