Σοβαρή έλλειψη δυναμικού στην τουριστική βιομηχανία

Νέα Αμμοχώστου, Ξενοδοχεία, ξενοδόχοι, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δράση αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να επιλύσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην τουριστική βιομηχανία. Λειτουργοί του υπουργείου θα συναντηθούν με ξενοδόχους και ανέργους ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το πρόβλημα που παρατηρήθηκε φέτος.

Αν και η καλοκαιρινή σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει, εντούτοις δεν έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού στην τουριστική βιομηχανία. Ο κλάδος του τουρισμού εργοδοτεί πέραν των 70 χιλ. ατόμων, ενώ το νησί μας φιλοξενεί πέρα των 3,6 εκατ. τουριστών. Η αναζήτηση προσωπικού ξεκινά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται ότι το ένα ξενοδοχείο κλέβει προσωπικό από το άλλο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι επιχειρηματίες «ψαρεύουν» υπάλληλους από άλλες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους περισσότερα χρήματα αλλά και ωφελήματα. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό καθώς φέτος λειτουργούν νέα ξενοδοχεία, ενώ πολλά από τα υφιστάμενα επέκτειναν τις δραστηριότητές τους.

Το πρόβλημα της έλλειψης έμψυχου δυναμικού οδηγήθηκε ενώπιον του υπουργείου εργασίας. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργοδότες είχαν σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων με την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Οι μεν συντεχνίες ζητούν εργοδότηση ανέργων με εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων για την πλήρωση των εν λόγω θέσεων, ενώ ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) απαντούν ότι αδυνατούν να εξεύρουν προσωπικό ανάμεσα στους άνεργους, παρόλο που προσφέρουν αξιοπρεπείς μισθούς και θέτουν ως λύση στο πρόβλημα να επιτραπεί η πρόσληψη φοιτητών από τρίτες χώρες σε βοηθητικά επαγγέλματα (π.χ. λαντζιέρηδες, σερβιτόροι κ.λπ.).

Ενέργειες
Το υπουργείο Εργασίας ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο στην προσπάθεια των δύο πλευρών. Πρώτιστος στόχος είναι να απορροφηθούν όλοι οι άνεργοι του ξενοδοχειακού κλάδου και μετέπειτα να ληφθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις για εργοδότηση φοιτητών από τρίτες χώρες. Σε κάθε επαρχία στην οποία καταγράφονται ελλείψεις, το υπουργείο θα καλέσει τους ανέργους του τουριστικού κλάδου σε συνάντηση. Ενώπιον των λειτουργών του Τμήματος θα βρεθούν οι εργοδότες (ξενοδόχοι) και οι άνεργοι για να διαπιστωθεί τι μισθοί δηλώνονται από τους εργοδότες για την θέση εργασίας στην οποία προορίζεται ο κάθε άνεργος. Έτσι, θα γίνει επιτόπιος έλεγχος από το υπουργείο στους μισθούς που δίνονται από τους ξενοδόχους και κατά πόσο είναι επιλογή του άνεργου να μη δουλεύει.

Έλλειψη δυναμικού
Με μαθηματικούς υπολογισμούς αποδεικνύεται ότι δεν φτάνει το ντόπιο καταρτισμένο προσωπικό για να εργαστεί στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε παλαιότερα -τον Μάρτιο πριν ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία- ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εμπορίου ότι είναι καταγεγραμμένα 7500 άτομα στο τμήμα εργασίας με τελευταία δηλωμένη εργασία τα ξενοδοχειακά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Ωστόσο, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου, το 70% (δηλαδή περίπου 5.250) πρόσωπα επιστρέφουν στον ίδιο εργοδότη με την έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Επομένως εάν οι ανάγκες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας ξεπερνά τις 2.500 άτομα, είναι φανερό ότι οι άνεργοι δεν καλύπτουν τις ανάγκες σε προσωπικό και ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία θα μεγεθυνθεί και με τη λειτουργία των νέων ξενοδοχείων το επόμενο διάστημα.

Πηγή: Φιλελεύθερος