Σπείρα εικονικών γάμων εξάρθρωσε η Αστυνομία

Μπαράζ ζυλλήψεων - Πλήρωναν γυναίκες να παντρεύονται αλλοδαπούς για να τους εξασφαλίσουν άδεια παραμονής

arrested 1 Αστυνομία

Στη σύλληψη ενός ακόμη προσώπου προχώρησε χθες η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση που αφορά τα αδικήματα της υποβοήθησης παράνομης εισόδου, διέλευσης και παραμονής στη Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς επίσης και τέλεσης εικονικών γάμων. Πρόκειται για 38χρονο κάτοικο Λευκωσίας, ο οποίος συνελήφθη χθες δυνάμει δικαστικού εντάλματος σύλληψης. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν άλλα πέντε πρόσωπα, εκ των οποίων και 29χρονη στην οποία επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3,5 χρόνων.

Η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε τη 17η Σεπτεμβρίου, 2021, όταν μέλη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων και της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, μετά από αξιολόγηση πληροφοριών για υποθέσεις εικονικών γάμων, διενήργησαν συντονισμένη επιχείρηση στη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης είχαν εντοπιστεί και συλληφθεί ένας άντρας 35 ετών και δύο γυναίκες ηλικίας 20 και 19 ετών. Από τις εξετάσεις που ακολούθησαν φαίνεται ότι ο 35χρονος είχε δώσει χρηματικό στις δύο γυναίκες, με σκοπό να τελέσουν εικονικούς γάμους, για την παραμονή άλλων προσώπων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τη συνέχιση των εξετάσεων, προέκυψε μαρτυρία για ακόμα δύο άντρες ηλικίας 32 και 38 ετών και μια γυναίκα 29 ετών. Ο 32χρονος και η 29χρονη είχαν συλληφθεί δυνάμει δικαστικών ενταλμάτων τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο του 2022, αντίστοιχα.

Ο 38χρονος εντοπίστηκε χθες και συνελήφθη δυνάμει δικαστικού εντάλματος που εκκρεμούσε εναντίον του και τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Χθες, οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε εναντίον του διάταγμα εξαήμερης κράτησης.

Για τα πιο πάνω αδικήματα, εναντίον του 35χρονου και του 32χρονου έχει ήδη καταχωρηθεί υπόθεση στο Δικαστήριο, ενώ οι τρεις γυναίκες έχουν ήδη δικαστεί και καταδικαστεί από το Κακουργιδικείο Λευκωσίας. Εναντίον της 20χρονης και της 19χρονης το Κακουργιοδικείο επέβαλε ποινή φυλάκισης με αναστολή, ενώ στην 29χρονη επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριάμισι ετών.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.