Στα χέρια του Υφυπουργείου Τουρισμού περνάνε οι παραλίες

Ποιες υπηρεσίες παραμένουν στους Δήμους

Fig Tree Bay Παραλίες, Υφυπουργείο Τουρισμού

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αλλάξουν πολλά δεδομένα. Μεταξύ άλλων, οι παραλίες θα φύγουν από τα χέρια του υπουργείου Εσωτερικών και της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών και θα πάνε στο υφυπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Φιλελεύθερος.

Στην Κύπρο υπάρχουν συνολικά 160 καταγεγραμμένες παραλίες των τοπικών Αρχών με εγκριμένα σχέδια χρήσης παραλίας από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών. Οι Δήμοι θα εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη σε θέματα προσωπικού και διαχείρισης, ωστόσο την χάραξη πολιτικής την αναλαμβάνει το υφυπουργείο. Πολλά, επίσης, είναι τα θέματα που αφορούν τις παραλίες και χρήζουν αναθεώρησης. Θέματα ασφάλειας, καθαριότητας, προσβασιμότητας σε ΑμεΑ, διαχείρισης, ανάπτυξης και προώθησής τους. Ωστόσο, θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων σε μεταγενέστερο στάδιο καθότι το πρώτο βήμα είναι η ψήφιση της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σε σημερινό ρεπορτάζ η εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, μέσα στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα οδηγηθεί νομοσχέδιο εντός Φεβρουαρίου στην Βουλή για αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των παραλιών. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών με την Ένωση Δήμων βρίσκονται σε τελικό σημείο, προκειμένου να κλειδώσουν οι τελικές πινελιές.

Πλέον το υφυπουργείο Τουρισμού θα έχει εποπτικό ρόλο και θα είναι το υπεύθυνο όργανο χάραξης πολιτικής σε θέματα παραλιών, ενώ η διαχείριση των παραλιών (πρόσληψη ναυαγοσωστών, καθαριότητα, σημαδούρες στη θάλασσα, τοποθέτηση ξαπλώστρων) θα μείνει στους δήμους. Γενικότερα, σε θέματα ασφάλειας, οι πρόνοιες της νομοθεσίας θα παραμείνουν οι ίδιες. Εφόσον υιοθετηθεί η νομοθεσία, σε βάθος χρόνου, το υφυπουργείο μπορεί να κάνει τις αλλαγές που θεωρεί απαραίτητες.

Ο Σάββας Περδίος δεν έκρυψε και την πρόθεσή του να δημιουργήσει θεματικές παραλίες, κάτι που θα διαφοροποιήσει το τουριστικό προϊόν. Μάλιστα, εξετάζει το ενδεχόμενο της κατηγοριοποίησης των παραλιών της Κύπρου, όπως το μοντέλο κατηγοριοποίησης των ξενοδοχειακών μονάδων. Όπως ανέφερε παλαιότερα, ίσως κάποιες παραλίες να προσφέρονται για πιο μαζικό τουρισμό, άλλες να προσφέρονται μόνο για ενήλικες, άλλες να προσφέρονται για υπηρεσίες πολυτελείας με την ανάλογη χρέωση.

Ήδη το υφυπουργείο τρέχει σχέδια επιχορηγήσεων για την κατασκευή ραμπών/διαδρόμων προκειμένου τα άτομα με αναπηρίες να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα. Επίσης, το υφυπουργείο Τουρισμού ετοιμάζει μια νέα υπηρεσία όπου ο κάθε τουρίστας (ντόπιος και ξένος) θα έχει την ευχέρεια να αξιολογεί και να δίνει ανατροφοδότηση σχολιάζοντας τα καλά και τα κακώς έχοντα.

Εν τω μεταξύ εκκρεμεί πρόταση νόμου των Οικολόγων για την ελεύθερη πρόσβαση σκύλων σε όσες παραλίες δεν κηρύττονται από την αρμόδια κεντρική επιτροπή ως παραλίες λουομένων. Επίσης, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών τέθηκε πρόταση νόμου που να διασφαλίζει ότι θα παρέχεται ικανοποιητικός χώρος κοντά στο κύμα για όσους λουόμενους δεν θέλουν να ενοικιάσουν κρεβατάκι ή ομπρέλα και προτιμούν να χρησιμοποιήσουν δική τους ομπρέλα ή πετσέτα. Κατά τη συζήτησή τους την περασμένη Δευτέρα, ζητήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών χρόνος προκειμένου να ετοιμαστεί η νέα νομοθεσία για τις παραλίες.

Πηγή: Φιλελεύθερος / Δήμητρα Λάντου