Στα €135 εκατ. ο 13ος μισθός

Εν αναμονή της καταβολής του 13ου μισθού τελούν χιλιάδες εργαζόμενοι τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ο 13ος μισθός αποτελεί ένεση στις τσέπες των νοικοκυριών, ενώ τονώνει και την αγορά κατά την εορταστική περίοδο.

Μετά από απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, οι μισθοί και οι συντάξεις των κυβερνητικών αξιωματούχων, των κρατικών υπαλλήλων και του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού του μηνός Δεκεμβρίου θα καταβληθούν στις 20 Δεκεμβρίου και οι αντίστοιχοι 13οι μισθοί/συντάξεις στις 27 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα ο 13ος θα δοθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου, αναλόγως με τη συμφωνία της επιχείρησης με τους εργαζόμενους.

Για τους κρατικούς υπαλλήλους το κόστος (ακαθάριστες απολαβές και συνεισφορές εργοδότη) του 13ου μισθού για το Δημόσιο θα είναι περίπου στα €120 εκατ., ενώ για το κυβερνητικό ωρομίσθιο προσωπικό θα είναι περίπου στα €15 εκατ.

Σημειώνεται ότι το συνολικό προσωπικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού που δημοσιεύει η Στατιστική Υπηρεσία, ανέρχεται στις 67.504. Εξ αυτών οι 61.603 αφορούν την κεντρική Κυβένηση.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημερωτική εκστρατεία του Υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ για την παραχώρηση 13ου μισθού η οποία θα ολοκληρωθεί στις 17 Δεκεμβρίου του 2018.

Πηγή: Philenews