Στα κόμματα η απόφαση για αναστολή θητείας σε εθνοφρουρούς

Τι λένε τα κόμματα
Ιστορία χωρίς τέλος φαίνεται να είναι το ζήτημα με την φοίτηση των εθνοφρουρών στα Βρετανικά Πανεπιστήμια μετά και την απόφαση της Κυβέρνησης για παραχώρηση αναστολής θητείας σε όσους θα πάνε για σπουδές αυτό το χρόνο.

Την ίδια στιγμή παρά το ότι πάρθηκε η απόφαση, για την κάλυψη των αναγκών της Εθνικής Φρουράς από τους άρρενες που θα πάρουν αναστολή, η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί την Παρασκευή(18/09) να ψηφίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμού για πρόσληψη ΣΥΟΠ ώστε να καλυφθούν οι θέσεις των στρατιωτών.

ΥΠΑΜ – Καμία αναστολή αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας χθες Δευτέρα(14/09) διευκρίνισε ότι αν δεν υπάρξει έγκριση από τη Βουλή του προϋπολογισμού για πρόσληψη ΣΥΟΠ ώστε να καλυφθούν οι θέσεις των στρατιωτών που θα ζητήσουν αναστολή για τα βρετανικά Πανεπιστήμια, δεν θα προχωρήσει η απόφαση για την αναστολή αυτή της θητείας τους.

Όπως εξήγησε η έλλειψη ενός αριθμού ΣΥΟΠ δεν συνδέεται με την αναστολή της. Είναι δύο ξεχωριστά θέματα, όπως είπε, και οι θέσεις για ΣΥΟΠ που είναι μειωμένες θα καλυφθούν ούτως ή άλλως, ενώ το θέμα της θητείας δεν θα υπάρξει αναστολή αν δεν υπάρξει προώθηση και ψήφιση του προϋπολογισμού.

Τι λένε τα κόμματα στην Offsite

ΔΗΣΥ

Από πλευράς του Κώστας Κωνσταντίνου του ΔΗΣΥ, δήλωσε ότι “είναι σε εκκρεμότητα η υπόθεση και αναμένουν να δουν ποια θα είναι η εξέλιξη”.

Κώστας Κώστα – ΑΚΕΛ

Όπως δήλωσε στην Offsite ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, η κατάσταση αυτή δημιουργεί τρομερά προβλήματα. Αρχικά η απόφαση για αναστολή θητείας δημιουργεί ανισότητες ανάμεσα στους νέους που θα πάνε για σπουδές και αυτούς που δεν θα πάνε, ενώ όπως αναφέρει οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα άργησαν πάρα πολύ να γίνουν. “Έπρεπε η Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την Βρετανία κατά την περίοδο που γίνονταν οι συζητήσεις για το Brexit και όχι τους τελευταίους μήνες όταν προέκυψε το πρόβλημα. Υπήρξαν παραλείψεις από πλευράς Κυβέρνησης”.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα, ο αριθμός των φοιτητών που θα σπούδαζαν σε κάποιο βρετανικό πανεπιστήμιο αυξήθηκε κατά πολύ σε σχέση με την αρχικό, καθώς μετά την αναγγελία για αναστολή θητείας αρκετοί φοιτητές θεώρησαν το θέμα λήξαν και έσπευσαν να γραφτούν με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή ο αριθμός να είναι γύρω στους 300 νέους.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει ο βουλευτής αυτή τη στιγμή το κονδύλι που καλείται να ψηφιστεί για τον προϋπολογισμό για τους ΣΥΟΠ είναι πολύ μεγάλο ενώ “και να ψηφιστεί δεν υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για να προχωρήσουν οι διαδικασίες”.

Ενώ το κερασάκι στην τούρτα σύμφωνα με τον κ. Κώστα είναι το γεγονός ότι “ο κόσμος θα πληρώσει την ανικανότητα της Κυβέρνησης και επιπλέον με την ψήφιση του προϋπολογισμού για τους ΣΥΟΠ, η τελική ευθύνη πέφτει στα κόμματα που δεν είχαν καμία εμπλοκή στο θέμα”.

Μαρίνος Σιζόπουλος – ΕΔΕΚ

“Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που χρήζουν σοβαρής διευκρίνησης και διερεύνησης:

Έρχεται ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των φοιτητών που θα τύχουν αυτής της ευεργεσίας αλλά και τον αριθμό των ΣΥΟΠ. Αυτή την στιγμή ο αριθμός είναι στους 200 ΣΥΟΠ, δηλαδή υπολογίζουν ότι θα είναι 250 οι φοιτητές. Ωστόσο, οι φοιτητές μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 296 και δεν ήταν ο τελικός αριθμός. Πως έρχεται συμπληρωματικός αριθμός χωρίς να γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των φοιτητών;
Υπάρχει τρόπος αν η Κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει με αυτή την απόφαση χωρίς την εμπλοκή της Βουλής, γιατί δεν αξιοποιούν αυτόν τον τρόπο και επιμένουν στην εμπλοκή της Βουλής; Και μάλιστα μιας βουλής που δεν είχε καμία εμπλοκή και ενημέρωση για το θέμα. Το τι θα γίνει θα εξαρτηθεί από την τελική θέση των κομμάτων την Παρασκευή.
Εμείς από πλευράς μας θα αποφασίσουμε την Πέμπτη μετά από συνεδρίαση του κόμματος για αυτό το θέμα”.

Παύλος Μυλωνάς – ΔΗΚΟ

“Η θέση μας είναι γνωστή. Εμείς θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση με την αστοχία και την προχειρότητα δημιούργησε δυστυχώς πολλές κατηγορίες θυμάτων που θα πληρώσουν το τίμημα. Ήταν άστοχες οι ενέργειες της και τώρα επιχειρεί να μετατοπίσει τις ευθύνες της στη Βουλή με συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Αν η Κυβέρνηση θέλει μπορεί να λύσει το θέμα χωρίς επιπλέον προϋπολογισμό, εμείς εκφράσαμε τη διαφωνία μας από την αρχή και πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωση της να βρει λύση για όλους.

Ίσως δεν χρειαστεί να φτάσουμε στην Ολομέλεια. Ίσως η Επιτροπή Οικονομικών που θα συνεδριάσει την Πέμπτη να πει στην Κυβέρνηση να πάρει κονδύλι από το Υπ. Άμυνας και να προχωρήσει στην πρόσληψη ΣΥΟΠ με αυτό τον τρόπο”.

Πηγή: Offsite