Στα λευκά ντυμένο έρχεται το 2020 – Στο 80,8% η πληρότητα των φραγμάτων

βροχόπτωση, Καιρός, ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, πληρότητα φραγμάτων, ΧΙΟΝΙΑ

Από τα μεσάνυκτα απόψε και μέχρι τον ερχομό του νέου χρόνου, σε ολόκληρο το νησί θα επικρατούν χειμερινές συνθήκες με βροχές, καταιγίδες, ανέμους, τρικυμισμένη θάλασσα αλλά και με χιόνι – χιονόνερο στα ορεινά.

Όλα τα φαινόμενα θα είναι σχετικά ήπιας μορφής, όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται στο Τρόοδος και στις γύρω περιοχές του, θα σχηματίσουν παγετό και έτσι ο κίνδυνος για τροχαία με την εμπλοκή αυτοκινήτων που ίσως γλιστρήσουν στο οδόστρωμα, αναμένεται να είναι μεγάλος. Μιλώντας χθες στον «Φ» ο μετεωρολογικός λειτουργός Παναγιώτης Γεωργίου, κάλεσε τους οδηγούς που θα κατευθυνθούν αυτές τις μέρες προς το Τρόοδος, αξιοποιώντας έτσι τις αργίες για να απολαύσουν το λευκό τοπίο, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις πρωινές κυρίως ώρες.

Όπως επιπλέον ανέφερε, η χθεσινή ηλιοφάνεια και η άνοδος του υδράργυρου, ήταν κάτι σαν διάλειμμα στις χαμηλές θερμοκρασίες και στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτές τις μέρες σε ολόκληρο σχεδόν το νησί.

Λόγω των βροχών και των καταιγίδων που είχαμε τις προηγούμενες μέρες, αρκετοί ποταμοί κατήλθαν ορμητικοί και έτσι, άρχισε εντυπωσιακή ροή νερού στα φράγματα, που φέτος αναμένεται ότι θα υπερχειλίσουν όλα.

Χθες η πληρότητα των φραγμάτων ήταν στο 80,8% με 234,883 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσίαζαν πληρότητα 15,6%, αφού υπήρχαν αποθηκευμένα μόλις 45,313 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Νέες βροχές πάντως και καταιγίδες που αναμένεται ότι θα αυξήσουν τη ροή νερού προς τα φράγματα, αναμένεται ότι θα έχουμε από απόψε. Το βροχερό σκηνικό θα παραμείνει στο νησί, μέχρι και την πρώτη μέρα του νέου χρόνου, όπου φτάνουν με σχετική ασφάλεια οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Χιόνα σε μικρές ποσότητες αναμένονται σε υψόμετρο πάνω από 1500 μέτρα όμως όλα τα δεδομένα και οι προβλέψεις, εστιάζουν στο γεγονός ότι την Πρωτοχρονιά θα επικρατεί λευκή ομορφιά στο Τρόοδος, έστω και εάν την προηγούμενη μέρα δεν χιονίσει. Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Γεωργίου, οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούν, θα συντηρήσουν το χιόνι, που σίγουρα δεν θα λιώσει μέχρι τότε.

Άλλο ευχάριστο στοιχείο στις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είναι η απουσία σκόνης από την ατμόσφαιρα. Μέχρι και τον ερχομό του νέου έτους, δεν αναμένεται νέο κύμα σκόνης από την Αφρική.

Στο μεταξύ, όπως επίσημα ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία, στο 141% της κανονικής για τον μήνα ανήλθε η μέση ποσότητα βροχόπτωσης στις ελεύθερες περιοχές από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και χθες.

«Το 141% είναι άξιο σχολιασμού γιατί πριν την τελευταία διαταραχή ήμασταν κάτω από τις αναμενόμενες τιμές», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο ανώτερος Μετεωρολογικός λειτουργός Φίλιππος Τύμβιος, κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία.

Επίσης, πρόσθεσε, «η επόμενη διαταραχή αναμένεται να μας αφήσει και εκείνη αρκετές ποσότητες νερού». Αναμένουμε το ποσοστό να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του χρόνου, είπε ο κ. Τύμβιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την 1η Οκτωβρίου μέχρι το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου 2019, η μέση βροχόπτωση ανήλθε στα 229,1 χιλιοστά και αντιστοιχεί στο 120% της κανονικής ποσότητας βροχόπτωσης για την ίδια περίοδο.

Η μεγαλύτερη ποσότητα βροχόπτωσης από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και χθες, σημειώθηκε στην περιοχή αεροδρομίου Λάρνακας με 196 χιλιοστά που αντιστοιχεί στο 228% της κανονικής βροχόπτωσης για την περιοχή. Ακολουθούν η Πάνω Παναγιά με 270,9 χιλιοστά βροχόπτωσης (169% της κανονικής), η Αθηένου με 98,4 χιλιοστά (165% της κανονικής) και η περιοχή Αθαλάσσας στη Λευκωσία με 92,5 χιλιοστά (159% της κανονικής).

Τζάκι για όλους και θέρμανση για τολμηρούς

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε ορεινά χωριά, όπως είναι ο Πρόδρομος, αναγκάζουν τους κατοίκους να μηχανεύονται τρόπους επιβίωσης.

Ο Νεόφυτος Νεοφύτου, κοινοτάρχης του Πρόδρομου, σχολιάζοντας χθες στον «Φ» τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτές τις μέρες στην κοινότητά του και τον τρόπο που τις αντιμετωπίζουν οι συγχωριανοί του, είπε ότι, μόλις σκοτεινιάσει, ο υδράργυρος κάνει βουτιά και οι κάτοικοι μαζεύονται στα σπίτια τους, γύρω από το τζάκι, διότι με το ξύλο αντιμετωπίζεται σχετικά οικονομικά το τσουχτερό κρύο. «Οι πιο τολμηροί από αυτούς ανάβουν τις θερμάνσεις που έχουν στα σπίτια για μια περίπου ώρα και μετά τις σβήνουν για οικονομία», είπε. Με την ευκαιρία, ανέφερε συμπληρωματικά ότι η κρατική χορηγία που παραχωρείται στους κατοίκους του Προδρόμου και σε άλλους κατοίκους χωριών με παρόμοιο υψόμετρο ανέρχεται στα €600 περίπου τον χρόνο. «Τα σπίτια στον Πρόδρομο χρειάζεται να θερμαίνονται από τον Νοέμβρη μέχρι και τον Μάρτη και η χορηγία καλύπτει μικρό μόνο μέρος του ποσού που ξοδεύει κάθε νοικοκυριό για θέρμανση», τόνισε.

Πηγή: philenews