«Σταδιακό εμπάργκο» στο ρωσικό πετρέλαιο – Η θέση της Κύπρου

Προσθήκη νέων προσώπων στη λίστα κυρώσεων και περεταίρω αποκλεισμός της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας

image 6483441

Με σκοπό την αναχαίτιση της Ρωσικής επεκτατικότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σκληρύνει τη στάση της στο επίπεδο των κυρώσεων χωρίς να αποκλείεται πως θα βάλει στο στόχαστρο το ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο του 6ου πακέτου κυρώσεων που θα ανακοινωθεί όπως φαίνεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Η προοπτική του αποκλεισμού του ρωσικού πετρελαίου από την ευρωπαϊκή αγορά, είναι υπό συζήτηση εδώ και αρκετές μέρες. Ωστόσο η σημαντική εξάρτηση ευρωπαϊκών χωρών από τα ρωσικά προϊόντα πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου, βάζει σε δεύτερες σκέψεις τους ιθύνοντες εντός ΕΕ οι οποίοι όπως φαίνεται αναζητούν την φόρμουλα που αφενός θα ασκήσει πίεση στη Ρωσία προκειμένου να αναχαιτιστεί η επιθετικότητά της και αφετέρου θα έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τα ίδια τα κράτη μέλη.

Αυτή η φόρμουλα όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, επικαλούμενα καλά πληροφορημένες πηγές, έχει βρεθεί και απαντάται στο σταδιακό εμπάργκο. Κάτι που θα πετύχει την άσκηση πιέσεων προς τη Μόσχα αλλά δεν φαίνεται προς ώρας τουλάχιστον να εξασφαλίζει ότι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης θα αφήσουν ανεπηρέαστα τα κράτη μέλη της ΕΕ και ειδικά αυτά που εξαρτώνται ενεργειακά από τις ρωσικές ύλες.

Σύμφωνα με πηγές του Economy Today, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών μελών είναι πυρετώδεις τις τελευταίες μέρες ενώ θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο προκειμένου να “κλειδώσει” το 6ο πακέτο κυρώσεων που θα περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, περαιτέρω αποκλεισμούς στην μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα Sberbank και προσθήκη φυσικών και νομικών προσώπων στη λίστα κυρώσεων.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως οι απόφαση της Μόσχας για αποκλεισμό του ρωσικού φυσικού αερίου από Πολωνία και Βουλγαρία στις αρχές της εβδομάδας, σχετίζονται άμεσα με την προοπτική του 6ου πακέτου κυρώσεων που πρόκειται να ανακοινωθεί.

«Η Μόσχα θέλει να στείλει τα δικά της μηνύματα για το που μπορεί να φτάσει αν τις επιβληθούν κυρώσεις οι οποίες θα την πλήξουν ακόμη πιο σοβαρά. Στην προκειμένη μας λέει ότι αν ξεπεραστούν κάποια όρια, δεν αποκλείεται να αφήσει την ΕΕ χωρίς φυσικό αέριο».

Με διακριτικότητα κινείται η Κύπρος 

Εντωμεταξύ μεθαύριο Δευτέρα θα συνεδριάσουν εκτάκτως στην Γαλλία, οι Υπουργοί Ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ προκειμένου να εξετάσουν το υπό αναφορά ζήτημα. Όπως πληροφορείται το Economy Today, την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Διευθυντής του ΥΕΕΒ Μάριος Παναγίδης.

Για τη στάση που θα τηρήσει η Κύπρος απέναντι στην απόφαση για εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ, δεν υπάρχει κάποια επίσημη απάντηση προς ώρας τουλάχιστον. Συγκεκριμένα αυτό που εξάγεται από το ρεπορτάζ είναι πως η Κύπρος επιλέγει να κινείται με διακριτικότητα. Και αυτό επειδή το όποια πλήγμα στις διακρατικές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσία δεν είναι το ίδιο εύκολο να αποκατασταθεί όπως αντιστοίχως μπορεί να γίνει με μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, τότε και όταν τερματιστεί ο πόλεμος και υπάρξει πεδίο  διπλωματικής επαναπροσέγγισης με τη Μόσχα.

Ωστόσο θεωρείται δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα κινηθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων που θα ληφθούν από την ΕΕ.

Σημειώνεται πάντως πως οι επιπτώσεις της απόφασης για εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου από την ευρωπαϊκή αγορά δεν πρόκειται να επηρεάσουν άμεσα την Κύπρο αφού από τη Ρωσία εισάγεται μόλις το 1,5%  των καυσίμων (κάρβουνο, υγραέριο) που καταναλώνονται στη Δημοκρατία. Ωστόσο το κύμα ανατιμήσεων που θα προκληθεί παγκοσμίως και ειδικότερα στην ΕΕ, θα έχει σοβαρές παρενέργειες και στην κυπριακή αγορά καυσίμων αλλά και ειδών πρώτης ανάγκης.

economytoday.sigmalive.com