Σταματά η πώληση πλαστικής σακούλας στα ταμεία των υπεραγορών

Στόχος είναι η μείωση παραγωγής αποβλήτων και η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων υλικών

F43C720D E8D3 4ED8 9946 3D071F46D6B7

Απαγορεύεται από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου η αγορά λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς προϊόντων στα ταμεία των καταστημάτων και υπεραγορών στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε η κ. Χριστοδουλίδου στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», στόχος είναι να μειωθεί η αλόγιστη χρήση του πλαστικού υλικού και ο κάθε καταναλωτής να έχει μαζί του μια τσάντα, η οποία θα επαναχρησιμοποιείται συστηματικά κατά τις αγορές του.

Ωστόσο, όπως σημείωσε το κάθε κατάστημα μπορεί να διαθέτει προς πώληση σακούλες μεταφοράς από άλλα εναλλακτικά υλικά χρήσης, ενώ πλαστικές λεπτές σακούλες θα μπορούν να πωληθούν σε ρολά στα ράφια των υπεραγορών.

Επίσης, θα επιτρέπονται για την αγορά φρούτων, λαχανικών, κρεατικών και ψαρικών για λόγους υγιεινής, ενώ ο καταναλωτής θα μπορεί να χρησιμοποιεί τη δική του υφασμάτινη τσάντα αντί της πλαστικής ή της χάρτινης ώστε να μειωθεί η παραγωγή αποβλήτων.

Μέχρι σήμερα η χρήση της πλαστικής λεπτής σακούλας, η οποία πωλείται στα ταμεία, κατέγραψε μείωση της τάξεως του 80%, ενώ στόχος είναι μέχρι το 2025 ένα άτομο να χρησιμοποιεί ανά έτος 40 λεπτές πλαστικές σακούλες.