Στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου

Eπίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί την ερχόμενη Πέμπτη ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ

3ea4a2bc178a23c7e8e7ea3297d9c26c 13

Eπίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί την ερχόμενη Πέμπτη ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Ιωσήφ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τερματισμό των εχθροπραξιών, καθώς επίσης και σειρά ευρωπαϊκών θεμάτων όπως, μεταξύ άλλων, η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το μεταναστευτικό. Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν επίσης τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των μικρών κρατών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Κύπρος και Λουξεμβούργο διατηρούν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και κατά τη συνάντηση των κ.κ. Αναστασιάδη και Μπετέλ αναμένεται να ανταλλαχθούν απόψεις με στόχο την εξεύρεση τρόπων για την περαιτέρω εμβάθυνση τους”, αναφέρει ο κ. Ιωσήφ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου και την πρωτοβουλία που ανέλαβε για εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει προτείνει.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωσήφ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επισημάνει την ανάγκη ανάληψης ενός πιο ουσιαστικού ρόλου από πλευράς Ε.Ε στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη όπως η Τουρκία υιοθετήσει την ίδια με την ελληνοκυπριακή πλευρά εποικοδομητική στάση για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αποφεύγοντας την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θάλασσα, αλλά και τερματίζοντας τα όσα μεθοδεύει στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επαναλάβει επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο διεθνές δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το πρόγραμμα της βδομάδας

Σύμφωνα με την δήλωση του κ. Ιωσήφ, τη Δευτέρα, 2 Μαΐου, στις 9:30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραλάβει την ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Νομοθεσίας Λουίζας Χριστοδουλίδου – Ζανέττου. Την ίδια μέρα στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Επαναπατρισθέντων Κυπρίων.

Την Τετάρτη, 4 Μαΐου, στις 9 το πρωί προγραμματίστηκε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ