Κυπρος

Στην Κύπρο το ευρωπαϊκό κέντρο για τους Shriners- Σήμερα η επέμβαση σε 13χρονη

Ιστορική για τον ιατρικό κόσμο της Κύπρου χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα η Υπουργός Υγείας δρ Πόπη Κανάρη στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Μακάρειο Νοσοκομείο, με την ευκαιρία της έναρξης εξειδικευμένων παιδιατρικών επεμβάσεων.

Τι είναι το νοσοκομείο Shriners και ποια η σχέση με την Κύπρο

Το Shriners Children’s είναι ένα δίκτυο μη κερδοσκοπικών ιατρικών εγκαταστάσεων σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Παιδιά με ορθοπεδικές παθήσεις, εγκαύματα, κακώσεις νωτιαίου μυελού και άλλων παθήσεων είναι επιλέξιμα για φροντίδα και λαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, ανεξάρτητα από την ικανότητα πληρωμής των ασθενών.  Η φροντίδα για τα παιδιά παρέχεται συνήθως μέχρι την ηλικία των 18 ετών, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επεκταθεί έως την ηλικία των 21 ετών.

Με έδρα την Τάμπα της Φλόριντα, τα νοσοκομεία ανήκουν και λειτουργούν από το Shriners International, επίσημα γνωστό ως Ancient Arabic Order of the Nobles of the Mystic Shrine, μια οργάνωση που σχετίζεται με τον Τεκτονισμό, τα μέλη της οποίας είναι γνωστά ως Shriners.

Τον Ιανουάριο του 2018 υπογράφηκε μέσω του Ιδρύματος ««Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαΐδη» που εδρεύει στην Κύπρο  μια συμφωνία για τη διεξαγωγή επεμβάσεων από τους γιατρούς των Shriners στην Κύπρο. Ωστόσο η συμφωνία αυτή επισημοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 2023 και έτσι οι εγχειρήσεις αυτές θα διενεργούνται πλέον μόνιμα στο Μακάριο Νοσοκομείο.

Στην Κύπρο το ευρωπαϊκό κέντρο για τους Shriners

Σε σημερινές της δηλώσεις η Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «για 42 ολόκληρα χρόνια οι επεμβάσεις από τους ιατρούς των Παιδιατρικών Νοσοκομείων Shriners, με την ανεκτίμητη βοήθεια του ιδρύματος Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη, γίνονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα Κυπριόπουλα, μετά από εξετάσεις στην Κύπρο, μετέβαιναν στις ΗΠΑ για να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις. Για πρώτη φορά, οι επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο, γεγονός το οποίο μας χαροποιεί και μας τιμά ιδιαίτερα, καθώς αναγνωρίζεται με τρόπο ουσιαστικό και πρακτικό ότι διαθέτουμε το ιατρικό επίπεδο που απαιτείται για τη διενέργεια των εν λόγω επεμβάσεων», επεσήμανε η κα υπουργός».

Η Δρ Κανάρη εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν σειρά εξετάσεων σε παιδιά με ορθοπεδικά προβλήματα, τόσο από την Κύπρο όσο και από γειτονικές και Ευρωπαϊκές χώρες. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τους Shriners, πρόσθεσε, θα είναι πλέον η Κύπρος.

Κατά τα τελευταία 42 χρόνια ανέφερε η κα υπουργός, έχουν εξεταστεί πέραν των 18 χιλιάδων παιδιών, ενώ έχουν εγχειριστεί τέσσερις χιλιάδες παιδιά. Τον Ιανουάριο, συμπλήρωσε, η ομάδα των Shriners εξέτασε 300 παιδιά, κάποια εκ των οποίων θα πρέπει να υποβληθούν σε εξειδικευμένες επεμβάσεις.

«Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εξειδικευμένη επέμβαση, νευροχειρουργικής φύσεως, σε κοριτσάκι 13 ετών ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμα επεμβάσεις, ορθοπεδικής φύσεως. Κατά τις επόμενες μέρες, η ομάδα των Shriners, η οποία θα επανέλθει στην Κύπρο, το 2024, θα εξετάσει παιδιά στους χώρους του  Ιδρύματος Γεώργιου και Θέλμας Παρασκευαΐδη», σημείωσε η κα υπουργός.

H Δρ Κανάρη ευχαρίστησε τέλος τους εκπροσώπους των Shriners για την ευκαιρία που δίνουν στα παιδιά μας να τύχουν της σωστής θεραπείας, τον ΟΚΥπΥ για τη συνεισφορά του στην υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας με τους Shriners, όπως επίσης και το ίδρυμα Γεώργιου και Θέλμας Παρασκευαίδη, για την τεράστια συμβολή του σε αυτή την προσπάθεια.

Ροη Ειδησεων

Μαρίνα Αγίας Νάπας: Διευκρινίζει για τις λεπτομέρειες της φωτιάς σε σκάφος (ΒΙΝΤΕΟ)

Διευκρινίζει η μαρίνα Αγίας Νάπας για τη φωτιά που ξέσπασε σε σκάφος σήμερα το απόγευμα.…

16 Ιουνίου, 2024

Μαρίνα Αγίας Νάπας: Φωτιά σε σκάφος (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε βίντεο από πυρκαγιά σε σκάφος στη μαρίνα Αγίας Νάπας: https://www.facebook.com/share/r/CWrjsNrTQsQVKmHP/?mibextid=WC7FNe

16 Ιουνίου, 2024

ΠΕΡΝΕΡΑ: Δημιουργήθηκε Συντονιστική Επιτροπή για την αναβάθμισή της

Συντονσιτική επιτροπή για προβολή και προώθηση των αιτημάτων της τουριστικής περιοχής Περνέρα στον Δήμο Παραλιμνίου…

16 Ιουνίου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Στο παλιό Νοσοκομείο ο νέος Δήμαρχος – “Να αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα” (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μαζί με τους Αντιδημάρχους Δερύνειας και Φρενάρους επισκέφθηκε το κτήριο του παλιού Νοσοκομείου Αμμοχώστου στο…

16 Ιουνίου, 2024

ΑΥΓΟΡΟΥ: Οι δρόμοι και το μουσείο του Αυγόρου θα γεμίσουν (και φέτος) μουσική

Το Λακκιρτίν Φεστ έρχεται για άλλη μία χρονιά από τη Θεατρική Ομάδα Δημιουργείν στις 7…

16 Ιουνίου, 2024

Μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Αμμοχώστου και Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων τραγουδούν για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι μαθητές της χορωδίας του Μουσικού Γυμνασίου Αμμοχώστου και Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου τραγουδούν για…

16 Ιουνίου, 2024