Στηρίζουμε μια ισχυρή κοινωνική πολιτική δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

"Η ενδοοικογενειακή βία και η έμφυλη βία είναι σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με εξειδικευμένο τρόπο για αυτό χρειάζονται και πολιτικές και δομές και μέσα και εξειδικευμένη γνώση"

13849f55a2af7165b772f38a6e5bd294 2

Μια ισχυρή κοινωνική πολιτική και δομές για εξειδικευμένες ανάγκες, οι οποίες να μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη στήριξη, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου μετά από επίσκεψη στο Σπίτι της Γυναίκας και συνάντηση με λειτουργούς του και την Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ του ΣΠΑΒΟ, κάτω από τον οποίο το Σπίτι λειτουργεί.

Η ενδοοικογενειακή βία και η έμφυλη βία είναι σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με εξειδικευμένο τρόπο για αυτό χρειάζονται και πολιτικές και δομές και μέσα και εξειδικευμένη γνώση, πρόσθεσε.

Το Σπίτι της Γυναίκας, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, είναι μία νέα δομή, η οποία βρίσκεται υπό αξιολόγηση και θέλησε με την επίσκεψή του αυτή να τονίσει την ανάγκη να υπάρχουν τέτοιες δομές που να παρέχουν εξειδικευμένη στήριξη.

«Επίσης, με τη σημερινή μας επίσκεψη θέλουμε να προβάλουμε το πολύ σημαντικό έργο που γίνεται εδώ και να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας στους πρωταγωνιστές αυτής της δραστηριότητας. Επίσης, να τονίσουμε ότι εμείς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό τους, συμπαραστάτες και υποστηρικτές, έτσι ώστε αυτές οι δομές να ενισχυθούν και να στηριχθούν περαιτέρω», πρόσθεσε.

Πράγμα, είπε, «που ασφαλώς είναι πρωτίστως θέμα της κυβέρνησης, αλλά και εμείς ως κόμματα με το ρόλο που έχουμε, εντός και εκτός βουλής, θα πρέπει να τον αξιοποιούμε τόσο για να προβάλλεται όσο και για να ικανοποιείται αυτή η ανάγκη που υπάρχει για να στηρίζονται και να ενισχύονται αυτές οι δομές».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο αίτημα το οποίο τους υποβλήθηκε και το ΑΚΕΛ μπορεί να βοηθήσει, ο ΓΓ του κόμματος σημείωσε ότι συζήτησαν για την δραστηριότητα του Σπιτιού, λέγοντας ότι υπάρχει μία διεθνής εμπειρία, αλλά από χώρα σε χώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά εξαιτίας πολλών παραγόντων και ιδιαιτεροτήτων. «Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάτι ως ιδιαίτερη επιθυμία και αίτημα όμως πάντοτε υπάρχουν ανάγκες και αιτήματα, από τη στιγμή που θέλεις έναν θεσμό όχι απλά να τον κρατήσεις αλλά και να τον ενισχύσεις και να τον βελτιώσεις», ανέφερε.

Για παράδειγμα, είπε, θα ήθελε κάποια στιγμή, όταν αξιολογηθεί αυτή η δομή, να επεκταθεί και στις άλλες πόλεις. Στήριξη, πρόσθεσε, χρειάζονται και άλλες δομές που καλύπτουν άλλες πτυχές του θέματος της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.

Αυτά τα ζητήματα, συνέχισε, καλύπτονται με τη συνεργασία του κράτους και των εθελοντικών οργανώσεων – των ΜΚΟ, όμως είναι καθοριστικός πάντοτε ο ρόλος του κράτους για το πώς κινούνται τα πράγματα, πόσο ισχυρό είναι το κοινωνικό κράτος και πόσο ισχυρή είναι η στήριξη, η ώθηση και η πρωτοβουλία από μέρους του κράτους προς αυτές τις διαδικασίες.

Το Σπίτι της Γυναίκας είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο όπου στεγάζονται λειτουργοί του ΣΠΑΒΟ μαζί με κρατικούς λειτουργούς του Τμήματος Ευημερίας και του αρμόδιου κλιμακίου της αστυνομίας, ανέφερε η Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΠΑΒΟ, Μαρία Κούσιου. Το Σπίτι, πρόσθεσε, επιχορηγείται πλήρως από το Υφυπουργείο Πρόνοιας και εποπτεύεται από το Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας.

Προτεραιότητα του Σπιτιού, συνέχισε η κ. Κούσιου, είναι η στήριξη και ασφάλεια των θυμάτων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. «Στην προτεραιότητα όχι μόνο του κράτους, όχι μόνο των πολιτικών κομμάτων, αλλά γενικά της κοινωνίας, το θέμα της βίας κατά των γυναικών. Θα πρέπει να είναι και στη συνείδησή μας γιατί το φαινόμενο της βίας έχει τρομερές συνέπειες σε όλη την κοινωνία», είπε.

Το Σπίτι της Γυναίκας το διαχειρίζεται ο ΣΠΑΒΟ κατόπιν υπουργικής απόφασης, διευκρίνισε η κ. Κούσιου και λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2020 και έχει εξετάσει περισσότερες από 540 περιπτώσεις μέχρι στιγμής.

Η κ. Κούσιου ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και την αντιπροσωπεία του κόμματος για την επίσκεψη.