Στις 30 Ιουνίου για ψήφιση τα νομοσχέδια για μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

Τρεις προτάσεις αναμένεται να αποσταλούν σύντομα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών στην Ολομέλεια για ψήφιση

37b60af69660bbcd28d3d8159c2479a1 νομοσχέδια

Τρεις προτάσεις αναμένεται να αποσταλούν σύντομα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών στην Ολομέλεια για ψήφιση, σύμφωνα με τη Προεδρεύουσα της Επιτροπής, Φωτεινή Τσιρίδου, η οποία προέτρεψε την Τετάρτη όλα τα μέρη να υπερψηφίσουν τις διατάξεις του νομοθετικού πλαισίου για την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.

Το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να σταλεί στην Ολομέλεια στις 30 Ιουνίου, με το ΑΚΕΛ να αναφέρει, μέσω του Βουλευτή του, Άριστου Δαμιανού, ότι δεν αποτελεί συνολική, αλλά μερική μεταρρύθμιση και ότι θα εκτιμήσουν όλα τα δεδομένα πριν τοποθετηθούν στην Ολομέλεια για το θέμα.

Αναμένεται ακόμα, να σταλούν στην Ολομέλεια, σε 15 ημέρες, το νομοσχέδιο για τις γυναικοκτονίες και οι κανονισμοί για την πρόσληψη των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής.

Για το νομοθετικό πλαίσιο για την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, η κ. Τσιρίδου, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, υπενθύμισε ότι η Κύπρος, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την χρονική διάρκεια εξέτασης των δικαστικών υποθέσεων, σύμφωνα με εκθέσεις τις ΕΕ.

Ως Προεδρεύουσα της Επιτροπής Νομικών, έκανε έκκληση σε όλα τα μέρη να υπερψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις, ώστε να προχωρήσουν τα νομοσχέδια τα οποία εκκρεμούν εδώ και χρόνια ενώπιον της Βουλής «και επιτέλους η κυπριακή Δικαιοσύνη να γνωρίσει την μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών».

«Όσο καθυστερούμε, τόσο αφήνουμε το σύστημα Δικαιοσύνης να τελματώσει» πρόσθεσε.

Είπε ακόμα, πως «αν όντως μας ενδιαφέρει η γρήγορη και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και η εμπέδωση της διαφάνειας θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά». Με την μεταρρύθμιση και τα νομοσχέδια, πρόσθεσε, προχωρεί η θεματική εξειδίκευση στα δικαστήρια, η ταχύτερη εκδίκαση και η επιστροφή στον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών, του ενός δικαστηρίου από το άλλο, σε ανώτατο επίπεδο.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι για το κόμμα του, η συνολική μεταρρύθμιση συνιστά αναγκαιότητα, αλλά τα νομοσχέδια που θα παραπεμφθούν στην Ολομέλεια «δυστυχώς δεν αποτελούν συνολική, αλλά μερική μεταρρύθμιση».

«Ούτε απαντούν στην επιστημονική τεκμηρίωση σε νομικούς προβληματισμούς που θέσαμε τόσο εμείς όσο και μέρος της νομικής κοινότητας. Ούτε πείθουν ότι θα δώσουν λύση στο φλέγον πρόβλημα των καθυστερήσεων» πρόσθεσε.

Είπε ότι το ΑΚΕΛ, όλα αυτά τα χρόνια κατέθετε προτάσεις, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα παραμένει ελλειπές.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το ΔΗΣΥ, ως κυβερνών κόμμα, θα έπρεπε να έδιναν χώρο και χρόνο στον διάλογο με στόχο να βρεθούν συγκλίσεις όπως έγινε και με την μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Διερωτόμαστε αν οι κυβερνώντες, και πάλι, θυσιάζουν την ουσία στον βωμό της επικοινωνίας» είπε.

Επομένως, πρόσθεσε, «θα εκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα και θα τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια της Βουλής».

Κανονισμοί για την πρόσληψη των 300 συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών

Η κ. Τσιρίδου ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ασκηθεί έλεγχος στην Πράσινη Γραμμή «γιατί πραγματικά η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί». Είπε ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς, 92% των αφίξεων στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέσω της Πράσινης Γραμμής, ειδικά το 2022.

Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, τίθεται και ένα φυσικό εμπόδιο και επιτήρηση σε έναν χώρο που σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα.

Για το ίδιο θέμα, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ότι είναι «με χαρά» που είδαν σήμερα να αφαιρείται η παράγραφος από τις προδιαγραφές πρόσληψης των 300 που θα κάνουν επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, η οποία απαιτούσε από τις γυναίκες υποψήφιους να φέρουν βεβαίωση ότι δεν είχαν γυναικολογικά προβλήματα.

Είπε όμως, ότι εξακολουθούν να έχουν «έγνοιες πολλές» και για τα καθήκοντα τα οποία θα εκτελούν αυτά τα άτομα, και για το επίπεδο της εκπαίδευσης που θα τύχουν, και για το τι θα συμβεί όταν αυτοί που θα προσληφθούν, θα συναντήσουν διάφορες ομάδες «οι οποίες δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδρασή» τους. Υπενθύμισε ότι αυτά τα άτομα θα οπλοφορούν σε μια περιοχή όπου από την μια πλευρά, υπάρχουν οι Τούρκοι στρατιώτες, η γραμμή αντιπαράθεσης του πυρός με τα Ηνωμένα Έθνη, από την άλλη οι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, ο φράκτης, και πίσω από τον φράκτη, θα είναι αυτή η ομάδα.

Είπε ακόμα, ότι τα καθήκοντα αυτής της ομάδας δεν θα αποτρέπουν αυτό το είδος της μετανάστευσης, αφού, όπως είπε, όποιος καταφέρει να περάσει τον φράκτη, θα τον παραλαμβάνουν και θα τον παίρνουν στο Πουρνάρα.

Ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως, αν θέλει το κράτος να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα θα πρέπει να κυνηγήσει την πηγή του προβλήματος. Ανέφερε ότι οι διακινητές διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ γίνονται εκστρατείες στις αφρικάνικες χώρες και ότι εδώ είναι που πρέπει να στραφούν οι προσπάθειες.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι για το κόμμα του, το θέμα των μεταναστευτικών ροών «αποτελεί το σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, με διαστάσεις σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής».

Είπε ότι θέλουν να προχωρήσει άμεσα η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχέδιου «έτσι ώστε να δώσουμε περισσότερα όπλα στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».

Νομοσχέδιο για γυναικοκτονίες

Όσον αφορά την πρόταση νόμου για τις γυναικοκτονίες, η κ. Τσιρίδου, είπε ότι τα κόμματα τοποθετήθηκαν ότι στην Ολομέλεια θα θέσουν τις δικές τους απόψεις, έχοντας κατά νου και την τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου.

Είπε ότι ως ΔΗΣΥ, «ως έχει σήμερα η αναθεωρημένη πρόταση της Προέδρου (της Βουλής), δεν μας βρίσκει να διαφωνούμε».

Σχολιάζοντας την τροποποίηση που κατέθεσε ο κ. Ευσταθίου, μετά από σχετική ερώτηση, είπε ότι ενώ είναι κατανοητό γιατί κάνει αυτή την τροπολογία έτσι ώστε, ως επιβαρυντικοί παράγοντες να μην είναι μόνο το θέμα του φύλου αλλά και άλλες σχέσεις εξάρτησης, αυτό το οποίο δυσκολεύει τα πράγματα νομικά, σε σχέση με την τροπολογία του, είναι ότι προτείνει να ενταχθεί στον νόμο που κυρώνει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης η οποία αφορά τις γυναίκες, «επομένως θεωρούμε ότι ενδεχομένως να μην ήταν η πιο κατάλληλη νομοθεσία για να γίνει αυτή η τροπολογία».

Πηγή: ΚΥΠΕ