«Στις ταβέρνες καμουφλάρουν τα αμπελοπούλια με μαρούλια»

Περηφάνια για το γεγονός ότι μείωσαν κατά περίπου 70% την παγίδευση των αμπελοπουλιών στο έδαφος τους αλλά και με μπηχτές για τον τρόπο που δρα η Κυπριακή Δημοκρατία, η ηλεκτρονική εφημερίδα Guardian με ένα εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται για ακόμη μια φορά στον πόλεμο των Βρετανικών Βάσεων κατά των κυνηγών αμπελοπολιών.

Στο άρθρο εκθειάζονται οι ενέργειες των Βάσεων τον τελευταίο χρόνο, με την μείωση της λαθροθηρίας να φτάνει μέχρι το 72% συγκριτικά με το 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Μαρκ Λανκαστερ ο οποίος υπηρέτησε πριν από περίπου 30 χρόνια στην Κύπρο σήμερα επέστρεψε και αναλύει σε συνέντευξη του τις διαδικασίες και τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας των αμπελοπουλιών. Μάλιστα όπως ο ίδιος εξομολογείται ξαφνιάστηκε από τον τεράστιο αριθμό επιστολών που έλαβε για αυτό το θέμα και ήταν μοχλός πίεσης για να βάλει ένα οριστικό τέλος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Λάνκαστερ έβαλε ως στόχο τον περιορισμό της θανάτωση των αμπελοπουλιών αφού οι θάνατοι τους έφτασαν τις 800.000 μέχρι και το 2016.

Διαβάστε μέρος της συνέντευξης όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα:

«Σήμερα είμαστε εδώ για να επισημάνουμε μια ιστορία επιτυχίας. Έλαβα ένα τεράστιο αριθμό επιστολών που εξέφραζαν ανησυχία και είναι πολύ ωραίο που μπορώ να αναφέρω ότι το κακό μειώθηκε. Η μείωση των θανάτων των αμπελοπουλιών καταδεικνύει την ευρύτερη χρησιμότητα της άμυνας πέρα από και πέρα από στρατιωτική δράση».

Η λαθροθηρία ήταν κάποτε μια βιομηχανία, αποτέλεσμα της παραδοσιακής αγάπης για τα αμπελοπούλια, αλλά έχει επεκταθεί σε οργανωμένο έγκλημα βιομηχανικής κλίμακας και η μαγειρική βιομηχανία της μαύρης αγοράς αξίζει τώρα εκατομμύρια λίρες. Τα πτηνά θανατώνονται με ραβδιά επικαλυμμένα με κόλλα (σ.σ εννοεί τα ξόβεργα) ή σε δίχτυα τα οποία φτιάχνουν οι παγιδευτές.

«Μου είπαν ότι δώδεκα πουλιά πωλούνται ενδεχομένως για € 60 (£ 53). Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι είχαμε επιτυχία, αλλά δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε. Θα συνεχίσουμε».

«Κανένας άλλος τόπος στην Κύπρο δεν στοχεύει τόσο τους λαθροκυνηγούς όσο η βρετανική βάση. Η ιστορική έλλειψη ανάπτυξης έχει μετατρέψει την περιοχή σε μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς».

«Ο πόλεμος έχει γίνει όλο και πιο υψηλής τεχνολογίας. Τον περασμένο χρόνο οι Βρετανικές Βάσεις εξοπλίστηκαν με συσκευές τελευταίας τεχνολογίας όπως γυαλιά νυχτερινής όρασης και κρυφές κάμερες για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξελιξη» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο διοικητής της αστυνομίας των βάσεων τόνισε πως «οι λαθροθήρες επιμένουν παρά το γεγονός ότι έχει κατασχεθεί τεράστιο μέρος του εξοπλισμού που είχαν στη διάθεσή τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν φοβούνται να χρησιμοποιήσουν πυροβόλα όπλα. Οι υπάλληλοί μας αντιμετωπίζουν τεράστιο κίνδυνο».

«Θεωρητικά, η Κυπριακή Κυβέρνηση απαγορεύει το παράνομο εμπόριο, αλλά η… λιχουδιά είναι άμεσα διαθέσιμη και συνήθως καμουφλάρεται από φύλλα μαρουλιού, σε χωριά που πωλούνται σε όλο το νησί» πρόσθεσε.

Πηγή: Reporter

Ροη Ειδησεων

Τουρκία: Θανατηφόρο τροχαίο με Έλληνες – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες

Τροχαίο με έναν νεκρό και δύο τραυματίες στο οποίο εμπλέκονται Έλληνες σημειώθηκε στην Τουρκία και…

16 Μαΐου, 2024

Η Ανδρομάχη ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της: Η πρώτη φωτογραφία με φουσκωμένη κοιλίτσα

Η Ανδρομάχη επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ανακοινώνοντας τα…

16 Μαΐου, 2024

Τραγωδία στην Πάφο: Nεκρή γυναίκα που έπεσε από σκαλιά του σπιτιού της

Νεκρή βρέθηκε γυναικα το πρωί της Πέμπτης 16/05 στην Πάφο. Συγκεκριμένα, 68χρονη γυναίκα γύρω στις…

16 Μαΐου, 2024

Συνελήφθη 48χρονος ψευδογιατρός – Έτσι ξεγέλασαν ηλικιωμένη και απέσπασαν €52.000

Υπό κράτηση δυνάμει δικαστικού διατάγματος διάρκειας οκτώ ημερών, τέθηκε άντρας ηλικίας 48 ετών, ο οποίος…

16 Μαΐου, 2024

Χορωδία «Ανεμόεσσα»: Αφιέρωμα Κύπρος, ένα νησί, μια ιστορία που «Δεν Ξεχνώ»

Η Χορωδία «Ανεμόεσσα» του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου παρουσιάζει το αφιέρωμα Κύπρος, ένα νησί, μια…

16 Μαΐου, 2024

Σλοβακία: Σταθερή αλλά εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση του πρωθυπουργού

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι γιατροί κατάφεραν να τον σταθεροποιήσουν, ωστόσο η κατάστασή του…

16 Μαΐου, 2024