Στο 11% το χάσμα των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο

Σύμφωνα με την Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου

D7CD5E93 5C78 4A14 8D9B E9972F17CE5B

Το χάσμα των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο, ανέρχεται στο 11%, ο έμφυλος επαγγελματικός διαχωρισμός στο 19% ενώ η μερική απασχόληση έχει αυξηθεί στο 17%, αναφέρει η Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου, σημειώνοντας ότι “η ημέρα της γυναίκας θα πρέπει να είναι περισσότερο ημέρα προβληματισμού παρά εορτασμού”.

Σε διακήρυξη της ΔΕΟΚ αναφέρεται, επίσης, ότι οι προβληματισμοί πρέπει να επικεντρωθούν “στις πατριαρχικές αντιλήψεις και τα έμφυλα κοινωνικά στερεότυπα που εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κοινωνία μας, στη γυναικεία φτώχεια, την έμφυλη βία, την εργασιακή εκμετάλλευση, την απουσία των γυναικών από τα κέντρα λήψεων αποφάσεων”.

Προσθέτει ότι οι προβληματισμοί πρέπει να αφορούν “στο να μετουσιώσουμε σε πολιτική δέσμευση και κοινωνική αντίδραση ώστε να σπάσουμε το φράγμα της σιωπής και της ανοχής για να διεκδικήσουμε την θέση που της αξίζει στην κοινωνία, στην οικογένεια, στην πολιτική, στην απασχόληση”.

Επίσης, οι προβληματισμοί πρέπει να αποσκοπούν “στο να αλλάξουμε τις νοοτροπίες και τα στερεότυπα που θεωρούν την γυναίκα κατώτερο άνθρωπο με περιορισμένα ανθρώπινα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα”.

Οι έμφυλοι στατιστικοί δείκτες, συνεχίζει η ΔΕΟΚ, “αποτυπώνουν μια θλιβερή εικόνα για την θέση της γυναίκας στην κοινωνία και στην απασχόληση την οποία οφείλουμε να ανατρέψουμε”.

Καταλήγοντας διαβεβαιώνει ότι “το Τμήμα Ισότητας και Ίσης Μεταχείρισης της ΔΕΟΚ θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Νόμου περί ίσης μεταχείρισης αντρών και γυναικών”.

ΚΥΠΕ