Στο αεροπλάνο με ανοικτά κινητά – Πώς θα λειτουργούμε τα 5G στο αεροπλάνο

Με 5G μπορούν να ταξιδεύουν πλέον οι επιβάτες μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

9E3F5A1B 674A 42A9 ABA3 8AADC50FF055

Με 5G μπορούν να ταξιδεύουν πλέον οι επιβάτες μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτή την απόφαση εξήγησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Δημήτρης Παντελή, μέλος του Γενικού Συμβουλίου ΕΤΕΚ.

Αρχικά ανέφερε ότι ο λόγος αυτής της αλλαγής οφείλεται στον διπλασιασμό της ανάγκης για δεδομένα κινητής τεχνολογίας. Πρόσθεσε ότι συνεχώς αυξάνονται οι ανάγκες, ενώ το εν πτήσει wifi φέρνει στις αεροπορικές εταιρείες έξτρα τρία ευρώ ανά πελάτη. «Αθροίζεται σε πάρα πολλά εκατομμύρια ανά έτος». Συμπλήρωσε ότι δεν σημαίνει ότι ο κάθε πελάτης θα επιλέξει αυτή την δυνατότητα. «Είναι στο χέρι του καθενός αν θα επιλέξει την υπηρεσία, γιατί είναι κάτι πολύ ακριβό και αργό».

Εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους κατόχους τεχνολογίας να μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο εντός του αεροπλάνου. «Διευκρίνισε ότι το αεροπλάνο είναι μέταλλο και δεν μπορεί να έρθουν μέσα ηλεκτροκύματα από 5G ή wifi. «Θα πρέπει να σου δώσει η αεροπορική εταιρεία την πρόσβαση σε τέτοιες τεχνολογίες».

Ακόμη, ανέφερε ότι τόσα χρόνια δεν μπορούσε να εισαχθεί διαδίκτυο στο αεροπλάνο λόγω ασφάλειας. «Υπάρχουν μηχανήματα εντός του αεροπλάνου που δουλεύουν σε συχνότητες πολύ κοντά στην κινητή. Στην Κύπρο έχουμε δώσει δύο από τις τρις συχνότητες οι οποίες είναι πιο κάτω από τις συχνότητες που έχουν τα μηχανήματα στα αεροπλάνα».

Διευκρίνισε ότι η Ευρώπη θα επιτρέψει στις συχνότητες κινητής που δεν εμποδίζουν τα υπόλοιπα μηχανήματα του αεροπλάνου. Όσον αφορά την υπηρεσία 5G, ανέφερε ότι είναι δημοφιλές στην Κύπρο. «Το 5G είναι για να βοηθηθούν οι μεγάλες αρτοβιομηχανίες της Ευρώπης».

Ο κ. Παντελή επεσήμανε ότι ετοιμάζεται το 6G. «Θα έχει πρακτική ταχύτητα. Θα υπάρχει πολύ μικρή κατανάλωση ενέργειας». Διευκρίνισε ότι πριν εφαρμοστεί μια τεχνολογία, γίνονται οι απαραίτητες μελέτες από ειδικούς.

Δείτε το βίντεο: