Κυπρος

Συναγερμός για αποφάσεις στην ΑΗΚ – Τι θα συζητήσουν το Σάββατο

Εκεί που οι περισσότεροι ανέμεναν πως μέχρι τη λήψη αποφάσεων για διορισμούς νέων μελών στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, αρχές του 2024, η ΑΗΚ θα έπρεπε να περιοριστεί σε χαμηλές πτήσεις, αναμένοντας τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, δύο εξελίξεις των τελευταίων ημερών αλλάζουν τα δεδομένα:

Α. Η πρώτη εξέλιξη αφορά την απόφαση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου να μην περιμένει άλλο τον διορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου, καθώς έχει διευκρινιστεί ότι κάτι τέτοιο θα απαιτήσει τουλάχιστο άλλους τέσσερις μήνες, χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος προσαρμογής της νέας διοίκησης. Καθώς υπάρχουν ανοικτά πολλά και σοβαρά θέματα στην ΑΗΚ, ο κ. Παπαναστασίου αποφάσισε να προωθήσει τάχιστα τη συζήτησή τους και ει δυνατό τη λήψη αποφάσεων. Αυτό θα επιδιωχθεί να γίνει στο πλαίσιο ολοήμερου εργαστηρίου που θα διεξαχθεί το προσεχές Σάββατο 14/10 στα κεντρικά γραφεία της ΑΗΚ.

Β. Η δεύτερη εξέλιξη αφορά την προχθεσινή επιστολή των συντεχνιών της ΑΗΚ προς το διοικητικό συμβούλιο, με την οποία εκφράζουν απογοήτευση για την αδυναμί ατης ηγεσίας της ΑΗΚ να δώσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα και ενημερώνουν -εν είδει προειδοποίησης- ότι τα αρμόδια όργανα των συντεχνιών θα συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες για να αποφασίσουν πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση. Το ενδεχόμενο να αποφασιστούν δυναμικά μέτρα είναι ορατό. Η πραγματοποίηση της ολοήμερης σύσκεψης σε ανώτατο επίπεδο το Σάββατο, ενδεχομένως να λειτουργήσει κατευναστικά προς τις συντεχνίες, έτσι ώστε να δώσουν ακόμα λίγη πίστωση χρόνου για αποφάσεις.

Τι θα συζητήσουν το Σάββατο

Όπως έγραψε χθες το philenews, στο εργαστήρι του Σαββάτου θα συμμετάσχουν ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Ενέργειας και της Υπηρεσίας Ενέργειας, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΗΚ και διευθυντικά στελέχη του οργανισμού.

Επί τάπητος θα τεθούν θέματα όπως η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αρχή, η πρόσφατη απόρριψη από τη ΡΑΕΚ του αιτήματος για αύξηση των οικιακών διατιμήσεων για ανάκτηση εξόδων για το αναπτυξιακό πρόγραμμα, η ανάγκη περαιτέρω διείσδυσης στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο πρωταγωνιστικός ρόλος που καλείται να αναλάβει η Αρχή για την πράσινη μετάβαση, η επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού και επέκτασης του δικτύου προμήθειας και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, οι καθυστερήσεις στην προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, οι κρίσιμες και δαπανηρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για αντικατάσταση πεπαλαιωμένων και ρυπογόνων μονάδων στη Δεκέλεια, η ετοιμότητα της ΑΗΚ να συμμετάσχει στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, τα κενά που εντοπίζονται στην στελέχωση του οργανισμού, οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πελατών, τα προβλήματα στην εφαρμογή του λειτουργικού διαχωρισμού, κ.α.

Η επιστολή των συντεχνιών

Χθες οι συντεχνίες της ΑΗΚ κοινοποίησαν σε όλους τους εργαζόμενους την επιστολή τους προς το δ.σ. της Αρχής. Αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι σε συνάντηση που έγινε στις 31 Αυγούστου η διοίκηση είχε μεταφέρει προς τις συντεχνίες την απογοήτευσή της για τα αποτελέσματα των χειρισμών που είχε κάνει προς αρμόδιους φορείς για τα θέματα του οργανισμού και ζήτησε εύλογο χρονικό διάστημα για νέα προσπάθεια να δοθούν λύσεις.

Έκτοτε παρήλθε χρονικό διάστημα πέραν του ενός μηνός, αναφέρουν οι συντεχίες «και διαφαίνεται ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος επί των σοβαρών θεμάτων που απασχολούν την Αρχή Ηλεκτρισμού. Είναι απορίας άξιο», προσθέτουν, «που ενώ υπήρχαν επίσημες αποφάσεις και τοποθετήσεις για τα σοβαρά θέματα που μας είχαν απασχολήσει, αυτά παραμένουν στάσιμα ή αλλοιώνονται δεδομένα, ωσάν αόρατα χέρια να τα κατευθύνουν ή να τα εμποδίζουν».

Αναμείνατε στο ακουστικό

Στην επιστολή των συνδικαλιστικών οργανώσεων προς τη διοίκηση της ΑΗΚ αναφέρεται ακόμα ότι η μη λήψη αποφάσεων από την Κυβέρνηση και άλλους φορείς «δεν απαλλάσσει την ΑΗΚ από τις τεράστιες ευθύνες της έναντι του κυπριακού λαού, για αποφάσεις τις οποίες έπρεπε να πάρει ή να δρομολογήσει. Αποφάσεις που αφορούν τη δραστηριοποίηση της ΑΗΚ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ασφάλεια εφοδιασμού, την επάρκεια παραγωγής, τη συμπλήρωση της δομής και την ικανοποιητική στελέχωση του οργανισμού».

Και η επιστολή στο δ.σ. καταλήγει ως εξής: «Τόσο για τα έργα και ημέρες της ΑΗΚ, όσο και άλλων κρατικών φορέων και θεσμών, συνέρχονται τα αρμόδια σώματα των οργαώσεων μας, για να συζητήσουν και θα σας ενημερώσουμε για τις αποφάσεις τους τις αμέσως επόμενες μέρες».

Philenews

Ροη Ειδησεων

44χρονη στην Τρίπολη έβαζε φωτιές επειδή της άρεσε να βλέπει πυροσβέστες – “Ήθελα να ερωτοτροπώ μαζί τους”

Ποινή φυλάκισης 36 μηνών (από τους οποίους θα εκτίσει τους 2) συν 1.000 ευρώ πρόστιμο…

28 Αυγούστου, 2024

Επ. Αμμοχώστου: Του πρόταξε μαχαίρι και τον λήστεψε στη μέση του δρόμου

Υπόθεση ληστείας με θύμα 32χρονο, διερευνά η Αστυνομία, στην επαρχία Αμμοχώστου. Για σκοπούς διευκόλυνσης των…

28 Αυγούστου, 2024

Επιστήμονες: Μελετάμε το νέο στέλεχος της mpox – Ο ιός αλλάζει ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν

Επιστήμονες που μελετούν το νέο στέλεχος της mpox, που έχει διαδοθεί πέραν της Λαϊκής Δημοκρατίας…

27 Αυγούστου, 2024

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής

Την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τη στρατηγική για την Ανώτερη Εκπαίδευση θα συζητήσει…

27 Αυγούστου, 2024

Να δοθεί “άδεια” σε Τ/κ για λειτουργία ξενοδοχείων στο Βαρώσι, λέει ο Αρικλί – Απειλές προς TUI

Τη στήριξή του στην αναφορά του «πρωθυπουργού» Ουνάλ Ουστέλ για “παροχή άδειας” σε Τουρκοκύπριο επιχειρηματία…

27 Αυγούστου, 2024

Αισιοδοξία Υπουργού Εργασίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

Αισιοδοξία ότι θα καταστεί εφικτή η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, εξέφρασε ο…

27 Αυγούστου, 2024