Συνάντησε τον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ ο ΠτΔ – «Πολύ καλή και παραγωγική συνάντηση»

Σκοπός, ένα κλίμα που θα επιτρέψει την επανέναρξη συνομιλιών

1f37454aa806e1d9b9ab28eccf4da43e

Ο αναπληρωτής βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων Μιροσλάβ Γιέτζια ενημέρωσε την Παρασκευή τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι αναλαμβάνει, κατόπιν οδηγιών του Γενικού Γραμματέα, μια διερευνητική αποστολή για να δει πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα επιτρέψει την επανέναρξη συνομιλιών, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα.

Aυτό αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Γιέτζια, η οποία κράτησε πέραν της μίας ώρας.

Στην δήλωση αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της πλευράς μας, συμπεριλαμβανομένης και της ετοιμότητας μας για συνέχιση των προσπαθειών, με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο ίδιος ο κ. Γιέτζια εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου περιορίστηκε να πει ότι είχαν μια πολύ καλή και παραγωγική συνάντηση και ότι «πρόκειται να συνεχίσουμε».

Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, θέμα που προσκρούει στις αντιδράσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για τους όρους εντολής.

Επίσης συζητήθηκαν και θέματα που έχουν να κάνουν με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σε συνέχεια και της διαπίστωσης του Ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ Κόλιν Στιούαρτ την περασμένη βδομάδα ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι ίσως το ένα σημαντικό στοιχείο που λείπει αυτή τη στιγμή και μας εμποδίζει να προχωρήσουμε στο Κυπριακό.

Ο αξιωματούχος των ΗΕ είχε τις προηγούμενες βδομάδες γύρο επαφών με τις εγγυήτριες δυνάμεις για το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου.

Ο κ. Γιέτζια θα συναντηθεί στις 3 με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Επρόκειτο επίσης να παρακαθίσει σε γεύμα με τον Ε/κ διαπραγματευτή Μενέλαο Μενελάου.

ΚΥΠΕ