Συνέχιση της στήριξής τους από την Κυβέρνηση ζητούν οι ξεναγοί

Ο Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου, σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει ότι η επαγγελματική ομάδα των ξεναγών δεν έχει περιληφθεί στο τελευταίο πακέτο που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για στήριξη των εμπλεκόμενων στην Τουριστική Βιομηχανία.

Όπως αναφέρεται, από το Ειδικό Σχέδιο Στήριξης, απουσιάζουν οι ξεναγοί, παρότι στο σημείο 2 αναφέρει ότι η στήριξη αφορά: «οικονομικές Δραστηριότητες συνδεόμενες με την Τουριστική Βιομηχανία ή Οικονομικές Δραστηριότητες οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον Τουρισμό».

«Οι ξεναγοί βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, όπως και άλλες ομάδες του πληθυσμού βέβαια. Κι εφόσον η Κυβέρνηση εξειδικεύει και στοχεύει τις προσπάθειες στήριξης και πολύ καλά κάνει, θεωρούμε ότι έπρεπε να συμπεριληφθούν και οι ξεναγοί στο συγκεκριμένο πακέτο στήριξης.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ξεναγοί είναι αυτοτελώς εργαζόμενοι και απόλυτα εξαρτημένοι από τον τουρισμό. Ήδη απώλεσαν δύο τρίμηνα εργασίας, ενώ τουλάχιστον θλιβερή είναι η εικόνα του τουρισμού για το τρίτο τρίμηνο. Γι’ αυτό και η στήριξη των ξεναγών είναι ζήτημα επιβίωσης», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι ο ίδιος ο αρμόδιος Υφυπουργός Τουρισμού, (9 Ιουλίου 2020), τόνιζε πως λόγω του ότι είναι κλειστές οι παραδοσιακές αγορές της Βρετανίας και του Ισραήλ, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα τον Ιούλιο και πιθανότατα τον Αύγουστο.

Οι ξεναγοί διεκδικούν να συμπεριληφθούν στο πακέτο που εξαγγέλθηκε πρόσφατα και να στηριχτούν όπως και οι άλλοι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό. Ζητούν την απρόσκοπτη συνέχιση των ειδικών επιδομάτων και για την επόμενη τετραμηνία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για στήριξη των εργαζομένων που έχουν πληγεί, καθώς και την αναστολή και διευκολύνσεις στις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις (ΦΠΑ, Φόρος Εισοδήματος, Κοινωνικές Ασφαλίσεις) μέχρι την ανάκαμψη του τουρισμού και ειδικότερα του επαγγέλματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ