Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την μάσκα-Συνεδριαζουν εκτάκτως οι γονείς

ΦΓΦΔΓΦΔΣΓjpg scaled Coronavirus, ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, Γονείς, μάσκες, Σχολεία

Αναστάτωση προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς με φυσική παρουσία των μαθητών αλλά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους μαθητές.

Η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές μονάδες, ήταν προτεραιότητα τόσο του αρμόδιου Υπουργείου και της επιτροπής που συστάθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας όσο και όλων των εκπαιδευτικών φορέων (γονείς, εκπαιδευτικούς). Αυτό ωστόσο, που προκάλεσε αναστάτωση είναι η απόφαση να φοράνε μάσκα τα παιδιά της Δημοτικής Εκπαίδευσης με τους οργανωμένους γονείς να αντιδρούν καλώντας μάλιστα τα μέλη τους να συνέλθουν σε έκτακτη συνεδρία το απόγευμα της Δευτέρας.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Σωτήρης Χριστοφή, εξήγησε πως «η συνεδρία θα πραγματοποιείτο εντός των ημερών με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αλλά καλέσαμε τα μέλη μας να συνεδριάσουμε εκτάκτως λόγω των εξελίξεων και τις ανακοινώσεις που έγιναν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής».

Ο κος Χριστοφή πρόσθεσε πως η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν είχε συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό Παιδείας. «Θα συζητήσουμε την πιθανότητα αναθεώρησης της απόφασης αυτής γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις όπως για παράδειγμα να γίνεται χρήση κατ΄ επιλογήν των γονιών των παιδιών, γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχουν οικογένειες που θέλουν να προστατέψουν τα παιδιά τους».

Όσον αφορά τους δασκάλους, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους μιλώντας στο SigmaLive είπε πως η γραμματεία της οργάνωσης θα συνεδριάσει την Τρίτη σχετικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ενώ παράλληλα θα επιδιώξει συνάντηση με τους οργανωμένους γονείς της Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Σχολιάζοντας τις συζητήσεις όπως και τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι γονείς σχετικά με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας ο κος Χαραλάμπους είπε πως «το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στη χρήση της μάσκας από τα παιδιά του δημοτικού και τους εκπαιδευτικούς, υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα έλλειψης θρανίων καθώς τα παιδιά θα πρέπει να είναι μακριά το ένα από το άλλο. Δεν έχει γίνει επίσης μέχρι σήμερα πρόβλεψη για δημιουργία μικρότερων τμημάτων με παράλληλο διορισμό νέων εκπαιδευτικών εκεί και όπου χρειάζεται.»

Πρόσθεσε επίσης πως, «εδώ και αρκετές μέρες το Υπουργείο Παιδείας μας έλεγε πως οι μαθητές στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι παράλογο να φορούν μάσκα και δε θα φορούν. Προσπαθούσαμε να πείσουμε πως ούτε και οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να φορούν, εκτός όταν θα πρέπει να πλησιάσουν πολύ σε κάποιο μαθητή. Και αυτό μας είπαν πως ήταν πολύ λογικό αίτημα. Ξαφνικά αποφάσισαν άλλα».

«Με τις κλιματολογικές συνθήκες που υπήρχαν προ κορωνοϊού στις αίθουσες διδασκαλίας, μόλις που γλιτώναμε την ασφυξία Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Τώρα και με μάσκα, πραγματικά η κατάσταση για μαθητές και εκπαιδευτικούς θα είναι αφόρητη. Θα πρέπει να κάνουν δεύτερες σκέψεις», σχολίασε τέλος.

Πάντως σε δηλώσεις μετά τις πρώτες αντιδράσεις για την χρήση μάσκας, ο υπουργός Παιδείας απηύθυνε έκκληση προς γονείς και εκπαιδευτικούς για συνεργασία. Αν και ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται την δυσφορία που έχει προκληθεί, επισήμανε ότι προέχει το ζήτημα της υγειονομικής ασφάλειας. Σημείωσε επίσης ότι το σχετικό πρωτόκολλο μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Πηγή: Sigmalive